Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2015>
pusčpsn
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Međunarodni dan muzeja 2015. / Tema: Muzeji za održivo društvo / Smjernice

Muzejski dokumentacijski centar

datum početka/završetka: 13.04.2015. / 13.04.2015.
organizator: Muzejski dokumentacijski centar, Zagreb

Poštovane kolegice i kolege,

Ove se godine radujemo 35-toj obljetnici obilježavanja Međunarodnog dana muzeja (MDM; International Museum Day, IMD) u Hrvatskoj. Ova ICOM-ova manifestacija ima za cilj promicanje muzejske struke putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvješćivanja uloge muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovu razvoju. Društvena vidljivost i utjecaj Međunarodnog dana muzeja raste iz godine u godinu, tako da je 2014. u njegovim događanjima sudjelovalo preko 35.000 muzeja u 145 zemalja. Organizacija manifestacije vezuje se svake godine uz 18. svibnja, a prigodno osmišljeni projekti mogu trajati dan, vikend, cijeli tjedan ili više.

Opću podršku manifestaciji daju još dva značajna događanja koja sinergijski doprinose većoj vidljivosti svjetske muzejske zajednice među širom i, naravno, stručnom javnosti. ICOM  tj. MDM u partnerstvu je s Europskom noći muzeja (La Nuit au musée/Night at the Museum) koju vode Vijeće Europe i Ministarstvo kulture i komunikacija Republike Francuske (Le Ministère de la Culture et de la Communication). Ona je usmjerena ponajviše prema novim i mladim posjetiteljima pružajući im drugačiju perspektivu baštine i senzorni doživljaj. Kao drugi partner pojavljuje se Europski muzejski forum (The European Museum Forum), koji organizira susret izabranih muzeja na dodjeli Evropske muzejske nagrade godine (European Museum of the Year Award / EMYA). Tom se prilikom dodjeljuju nagrade za stručnu izvrsnost i to u inovativnim pristupima komunikaciji, prezentaciji i interpretaciji, koji doprinose podizanju muzejskih standarda. U Hrvatskoj se u spomenutom ozračju inicira ovogodišnji Međunarodni dan muzeja kojem je   

TEMA: MUZEJI  ZA ODRŽIVO DRUŠTVO
(Museums for a sustainable society)

 
O temi:
U kontekstu stvaranja sigurnije budućnosti, jedan od najvažnijih izazova današnjice je postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granice prirodnih potencijala. Tranzicija prema novom, održivom društvu, zahtjeva drugačije metode razmišljanja i djelovanja. Težeći otvorenosti i pristupačnosti, a ispunjavajući svoje poslanje, muzeji su ne samo zagovornici takvog djelovanja, nego i mjesta stvaranja kvalitetnijeg kulturnog i društvenog ozračja.

Temom Muzeji za održivo društvo, kojom se obilježava Međunarodni dan muzeja 2015., muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima. To podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života - u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi.

Suvremeni muzeji, kao ustanove koje komuniciraju baštinske sadržaje u najširem smislu, pozvani su predvoditi u podizanju društvene svijesti o posljedicama ljudskog djelovanja i potrebi mijenjanja modela ponašanja. Muzeji to mogu postići prezentiranjem resursa i prirodnih živih sustava, a s druge strane, baštinskih sadržaja koji promiču univerzalna prava čovjeka, socijalnu i ekonomsku pravednost te kulturu mira na našoj planeti.

Smjernice za organizaciju aktivnosti:

-    Pokažite kako danas upravljanjem prirodnom baštinom možemo utjecati na bioraznolikost i zaštitu ekosustava, a time posljedično na globalnu održivost.

-    Ukažite na mogućnosti implementacije baštinskog iskustva održivosti u socijalnom okruženju (socijalni, kulturni, pravni, zdravstveni, gospodarski, politički aspekti održivosti, primjerice: povijesni i društveni aspekti odnosa prema okolišu, načini proizvodnje i održiva ekonomija, etički konzumerizam, lokalni i individualni životni stilovi, internacionalno i nacionalno pravo, urbanističko planiranje, transport i dr.).

-    Promovirajte ICOM-ov Etički kodeks muzeja.

-    Organizirajte događanja izvan muzeja, preselite muzej na ulicu, park, otvoreni prostor.

-    Predstavite svoj muzej zajednici u kojoj djelujete tako da ga učinite zanimljivim za potencijalne partnere (škole, centri za edukaciju odraslih, baštinske institucije, tvrtke iz gospodarskog resora, turizam).

-    Povežite se sa susjednim muzejima i organizirajte na odabranu temu cjelodnevno zajedničko vodstvo / turu. U interpretaciji muzejskih predmeta ponudite povijesne i znanstvene činjenice i uklopite ih u priču o održivosti (tell a story).

-    Istaknite novine u muzejskom postavu ili uvedite neku inovaciju kojim unaprjeđujete komunikaciju s posjetiteljima i zajednicom.

-    Organizirajte  izložbe, radionice, razgovore, predavanja ili organizirajte igre, natjecanja te dodijelite nagrade.

-    Uspostavite suradnju s edukacijskim institucijama i aktivistima / stručnjacima za održivi razvoj

-    Uspostavite suradnju s drugim institucijama i organizirajte popratna kulturna događanja kao što su koncerti, kazališne ili plesne predstave, filmske projekcije i druge atrakcije, koje mogu doprinijeti razumijevanju i motiviranju za održivi razvoj.

-    Organiziranjem događanja na temu održivosti predstavite muzej kao mjesta alternativne edukacije za sve skupine posjetitelja te za one koje su do sada bile slabije zastupljene.   

-    Osmislite pedagoške brošure za nastavnike / profesore, kao pomoć za organiziranje posjeta muzeju.


Svibanjski dani muzeja u Hrvatskoj 2015.

Vjerujemo da će svibanjski dani posvećeni muzejima i ove, 2015. godine, inspirirati brojne muzeje diljem svijeta da budu kreativni i atraktivni posrednici baštinskih znanja. Stoga ovim putem pozivamo sve Vas da se priključite manifestaciji te da zajednički osnažimo svijest o poslanju, ulozi i radu muzeja u društvu. Upustite se u avanturu otkrivanja novih značenja vlastitih resursa te komunicirajte s posjetiteljima/zajednicom i osmislite programe kojima ćete popularizirati ovogodišnju temu MDM-a Muzeji i održivi razvoj.

Ove godine edukativni programi počinju 20. travnja i traju tijekom svibnja, a vrhunac manifestacije bit će od 16. do 18. svibnja 2015., kada se spajaju Europska noć muzeja (16./17. svibnja) i Međunarodni dan muzeja (18. svibnja). U isto vrijeme i ove godine hrvatski predstavnici sudjeluju u natjecanju za Evropsku muzejsku nagradu godine (Glasgow, 16. svibnja 2015.), danas najvažnijem mjestu valorizacije rada nekog muzeja/ muzejske zajednice, pa im/nam poželimo u tome uspjeh.

Vaš partner u promociji manifestacije MDM-a  je Muzejski dokumentacijski centar. Promotivni video spot manifestacije i ostali promotivni materijali, osim što će biti proslijeđeni u medije, biti će dostupni i Vama za korištenje. Središnji  promotivni događaj je konferencija za tisak, koja će biti organizirana u četvrtak 14. svibnja 2015.  Radi što kvalitetnijeg, potpunijeg i sustavnijeg informiranja javnosti, molimo Vas da ispunite priloženi obrazac (za svako događanje/program poseban obrazac). Informacije će biti objavljene na web site-u MDC-a (www.mdc.hr):

-    u Kalendaru događanja (http://www.mdc.hr/hr/kalendar-dogadanja/)
-    u Pregledu događanja na stranicama manifestacije Međunarodnog dana muzeja (http://www.mdc.hr/hr/kalendar-dogadanja/)
-    na Facebooku, Twiteru

Molimo Vas da informacije o događanjima koja organizirate dostavite najkasnije do ponedjeljka 13. travnja 2015., kako bi Vaše djelatnosti bile predstavljene na navedenim stranicama, društvenim mrežama, konferenciji za novinare i promotivnim materijalima za medije.
O završnoj svečanosti na sam Međunarodni dan muzeja bit ćete obaviješteni naknadno.

Pokažimo da muzeji, kao repozitoriji ljudskog znanja i iskustva, mogu aktivno sudjelovati u traženju odgovora na probleme suvremenog svijeta, te izgradnji društva temeljenog na načelima socijalne odgovornosti i održivosti.

Radujemo se suradnji i Vašem doprinosu Međunarodnom danu muzeja.
 
Tončika Cukrov, prof.
voditeljica manifestacije pri MDC-u

 

U jubilarnoj 2015. godini veseli nas Vaše pridruživanje 35-om obilježavanju Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj, u kojoj Muzejski dokumentacijski centar slavi svoju 60-obljetnicu osnutka.

 

Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj

ICOM

International Museum Day

Plakat ICOM-a za Mađunarodni dan muzeja Preuzmi