Glavni sadržaj | Navigacija u kategoriji

Overview of museums, collections and treasuries owned by religious communities

Here you can find information from the Register of Museums, Collections and Treasuries Owned by Religious Communities.

The Register has not been completed and work on updating it stopped in 2001, but it is, as far as we know, the only such register in Croatia. It contains information about 136 units.

For all additional information please contact: Ivona Marić imaric@mdc.hr

 

A-D | Đ-K | L-P | R-T | V-Z

BIBINJE

ZBIRKA CRKVENIH PREDMETA - RIZNICA
Župni ured Sv. Roka
23205 Bibinje
T: 023/261-031
Rimokatolička vjerska zajednica
Zadarska nadbiskupija, Župa Sv. Roka

Osnovano 1999. g.

Zbirka je smještena u obnovljenoj srednjovjekovnoj crkvici sv. Ivana sa zvonikom na preslicu, datiranim glagoljskim natpisom iz 1760. g. U crkvi se nalazi drveni oltar baroknih oblika vjerojatno rad nekog domaćeg majstora na što upućuje rustična obrada. Glavninu zbirke čini liturgijsko posuđe: procesijski križevi, kaleži pokaznice, ciboriji, lađice, svijećnjaci i kandila, slike od 15. do 19. st. Među predmetima ističu se tri kaleža i dva procesijska križa koja se datiraju u kraj 15. ili početak 16. stoljeća. U zbirci su izložena i zvona.

Zbirka se može pogledati uz prethodni dogovor.

BJELOVAR

CRKVENE ZBIRKE FRANJEVAČKOG SAMOSTANA I ŽUPE**
Mihanovićeva 6
43000 Bjelovar
T: 043/243-407
Rimokatolička vjerska zajednica
Varaždinska biskupija, Franjevački samostan i župa

U knjižnici se čuva oko 4.500 svezaka od kojih oko 55 svezaka čine knjige od 16. do 19. stoljeća. Ostale zbirke nisu registrirane niti popisane.

BLATO

ZBIRKA ŽUPE SVI SVETI*
Župni ured
20271 Blato, otok Korčula
T: 020/851-852
Rimokatolička vjerska zajednica
Dubrovačka biskupija, Župa Svih Svetih

U zbirci se čuvaju, a većim dijelom i izlažu crkveni predmeti i umjetnine. Među njima ima slika, vrijednih knjiga, crkvenoga ruha i ponajviše crkvenog srebra (svijećnjaka, relikvijara, kanonskih tablica s okvirima, križeva...) uglavnom iz doba baroka. Predmeti su smješteni u vitrine i u njima dostupni razgledanju.

Zbirka se može pogledati uz prethodnu najavu i dogovor.

BOL

MUZEJSKA ZBIRKA DOMINIKANSKOG SAMOSTANA*
Dominikanski samostan
21420 Bol
Otok Brač
T: 021/635-757
Rimokatolička vjerska zajednica
Dominikanski samostan
Osnovano 1967 g., novi postav 1975. g.

Arheološka zbirka samostana sadržava predmete iz prethistorije, podmorske arheologije, a u lapidariju su izloženi antički i starokršćanski spomenici. Numizmatička zbirka sadržava novac Ilira, starih Grka i Rimljana, Bizantinaca, te onaj hrvatsko-ugarskih vladara, venecijanske republike, Turaka, kao i nešto novijih komada. Vrijedna je i arhivska građa i to posebno ona od 1462. do 1690. godine.

Srebrno liturgijsko posuđe potječe od 16. do 19. stoljeća. Od drvene plastike tu su oltarni i procesijski svijećnjaci i skupina anđela svijećonoša iz 18. i 19. stoljeća. Zbirka crkvenog ruha je također bogata i sadržava pluvijale, dalmatike, misnice, stole...

Posebno su zanimljivi predmeti vezani s glagoljskim obilježjima murvičkih pustinjaka iz Dračeve luke - rimski misal pisan glagoljicom iz 1483. g. i sakristijski ormar s natpisima na ladicama. Od knjiga valja spomenuti misne i ostale knjige (antifonari, graduali, te inkunabule) iz 14. i 15. stoljeća.

U pinakoteci se čuvaju slike koje su nastale od 15. do 19. stoljeća.

Dostupno uz prethodnu najavu i dogovor.

BLACA

ZBIRKA EREMITORIJE (?)
Blaca
21420 Bol
Otok Brač
Rimokatolička vjerska zajednica 

Stanje zbirke nije poznato. Sama Blaca su napuštena.

BUZET

RIZNICA ŽUPNE CRKVE UZAŠAPĆA MARIJINA(?)
52420 Buzet
T: 052/662-340
Rimokatolička vjerska zajednica
Porečko-pulska biskupija, Župa Uzašašća Marijina

CAVTAT

PINAKOTEKA ŽUPE*
Ul. Sv. Nikole 3
20210 Cavtat
T: 020/478-249
Rimokatolička vjerska zajednica
Dubrovačka biskupija, Župa u Cavtatu

Osnovana 1952. g.

U Pinakoteci se čuvaju i izlažu slike i skulpture od 15. stoljeća do recentnih djela.

Tu su pohranjeni i izloženi predmeti crkvenog srebra kao što su kaleži, pokaznice, plakete, kadionice, križevi, svijećnjaci, predočnice (karteglorie) i svjetiljke.

Otvoreno od 10 do 13 i od 16 do 19 sati.

CERNIK

BIBLIJSKO-ARHEOLOŠKA MUZEJSKA IZLOŽBA U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU
Potočna 4
35404 Cernik
T: 035/369-043
Rimokatolička vjerska zajednica
Požeška biskupija, Župa sv. Petra ap., Franjevački samostan u Cerniku

Osnovana 1995. g.

U odnosu na najširu publiku i bez obzira na religiozna uvjerenja izložba želi postići snažan uljudbeni učinak i dati značajan doprinos općoj kulturi, i to ne samo na mjesnoj ili regionalnoj nego i na nacionalnoj razini. Ona će svakom posjetitelju omogućiti uvid u civilizaciju i kulturu Svete Zemlje, zemlje i naroda što su posredstvom Biblije odigrali bitnu ulogu u oblikovanju svjetske, posebno europske, pa tako i hrvatske uljudbe i kulture.

Izložba će sadržavati više cjelina: Biblijsko-arheološku zbirku T. Vuka; Zbirku biblijskih izdanja na originalnim jezicima T. Vuka; Zbirku biblijskih izdanja na hrvatskom jeziku (B. Duda, T. Vuk) i izbor biblijskih izdanja iz knjižnice Franjevačkog samostana u Cerniku.

Dostupno uz prethodnu najavu i dogovor.

CERNIK

GALERIJA SUVREMENE UMJETNOSTI U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU
Potočna 4
35404 Cernik
T: 035/369-043
Rimokatolička vjerska zajednica
Požeška biskupija, Franjevački samostan u Cerniku

Osnovana 1991. g.

Dio zbirke izložen je u samostanskom hodniku. U toku je priprava prostorije za stalni postav. Izložena su djela baroknih majstora iz crkvenog inventara, donacija Ferdinanda Kulmera (sva ulja, akrili i crteži, te reprezentativan izbor sepija i litografija), izbor iz djela lokalnih umjetnika (kipovi, slike i duborezi) koji su sudjelovali u likovnim kolonijama u samostanu. Tematika je općenita, s izrazitom zastupljenošću religioznih motiva. Zbirka sadržava 455 umjetnina.

Galeriju je moguće razgledati uz prethodnu najavu i dogovor.

CRES

ZBIRKA I PINAKOTEKA ŽUPNOG UREDA (?)
Ante Tentora 16
51557 Cres
Otok Cres
T: 051/571- 255
Rimokatolička vjerska zajednica
Krčka biskupija, Župa u Cresu

CRES

MUZEJ SAMOSTANA SV. FRANJE
Trg sv. Frane 6
51557 Cres
Otok Cres
T: 051/571-217
Rimokatolička vjerska zajednica
Samostan sv. Frane franjevaca konventualaca

Osnovan 1985. g.

Muzej sadržava sakralnu, etnografsku, arheološku, prirodoslovnu i kulturno-povijesnu zbirku, te zbirku arhivalija. Za javnost je otvorena 1985. godine, a autor postava i izbor materijala sačinio je dr. Anđelko Badurina.

Zbirka sadržava slike od 15. do 20. stoljeća, a od njih dio su portreti franjevaca ili franjevačkih svetaca. Ističe se i vrijedna slika Bogorodica s djetetom, Andrea De Murana iz 15. stoljeća. Skulpture i crkveno posuđe su iz 14./15. st. pa sve do 20. stoljeća. Od knjiga treba istaknuti inkunabulu Senjski misal iz 1494., tiskan glagoljicom na hrvatskom jeziku.

Naglasak zbirke je na eksponatima koji govore o franjevcima i njihovoj prošlosti, a popratni materijal je sve ono što ih je pratilo u svakodnevnom životu i povezivalo s narodom.

Otvoreno: svakodnevno (osim nedjeljom) od 10 do 14 sati - ljeti, a uz najavu - zimi.

ČAKOVEC

CRKVENE ZBIRKE FRANJEVAČKOG SAMOSTANA I ŽUPE**
Franjevački trg 1
40 000 Čakovec
T: 040/312-806
Rimokatolička vjerska zajednica
Franjevački samostan 

Samostan posjeduje vrijednu zbirku srebra uglavnom liturgijskog posuđa iz 17. i 18. stoljeća. Vrijedna je i knjižnica s oko 60.000 svezaka s knjigama od 16. do 19. stoljeće.

Dostupno uz prethodnu najavu i dogovor.

DUBROVNIK

GALERIJA ZAVJETNIH SLIKA BRODOVA U KAPUCINSKOM SAMOSTANU*
Liechtensteinova 16
20 000 Dubrovnik
T: 020/332-557
Rimokatolička vjerska zajednica
Kapucinski samostan Gospe od milosrđa

Zbirka sadržava slike i makete brodova iz 18. i 19 stoljeća. Nastala je prikupljanjem zavjetnih darova.

Dostupno uz prethodnu najavu i dogovor.

DUBROVNIK

MUZEJ DOMINIKANSKOG SAMOSTANA SV. DOMINIKA
Ul. sv. Dominika 4
20 000 Dubrovnik
T: 020/321-427
Rimokatolička vjerska zajednica
Dominikanski samostan

Osnovan  je 1969./70. godine, a 1986. godine proširen i obogaćen.

Zbirka sadržava slike, crkvene metalne predmete (liturgijsko posuđe, relikvijari), kiparske izloške, te nakit od zlata, srebra i dragog kamenja. Biblioteka samostana sadržava knjige, od 11. stoljeća na dalje. U prvoj prostoriji, zapravo crkvi bratovštine Rozarija, nalazi se dio crkvenog ruha, liturgijskih predmeta, relikvija te nekoliko umjetničkih djela naši i stranih autora iz 17. i 18. stodljeća. U neposrednoj blizini je Galerija suvremene umjetnosti u kojoj su djela naših hrvatskih umjetnika. U trećoj prostoriji (kapitulu) izložene su brojne relikvije, vrijedni rukopisi, umjetničke slike, a među njima i jedan Tizian. U četvrtoj muzejskoj prostoriji izložena su kapitalna djela dubrovačke slikarske škole 15. i 16. stoljeća; zbirka zavjetnih darova u zlatu, srebru i dragom kamenju. Od relikvija pozornost privlači prst sv. Dominika koji je donesen iz Bologne 1233. godine, te relikvija mađarskog kralja sv. Stjepana i križ srpskog kralja Stjepana Uroša II. U sredini prostorije nalazi se Biblija iz 11. stoljeća.

Otvoreno: ljeti od 9 do 18, a zimi od 9 do 17 sati.

DUBROVNIK

MOĆNIK (RIZNICA) STOLNE CRKVE*
Poljana M. Držića 2
20 000 Dubrovnik
T: 020/411-715
Rimokatolička vjerska zajednica
Dubrovačka biskupija, Gradski župni ured Gospe velike

Osnovan 1721. g.

Zbirka sadržava zlatarske i srebrnarske crkvene predmete. Uvrštava se među najznačajnije riznice u Hrvatskoj. Ističu se mnogi vrlo stari relikvijari. Mnogi od dragocjenih predmeta nose žig Dubrovačke republike.

Sadašnji Moćnik stolnice nastao je skupljanjem iz crkava, samostana, bratovština i privatnih posjeda tijekom postojanja Dubrovačke republike, kako s teritorija same Republike, tako i iz Italije i zemalja Male Azije.

Godine 1721. Moćnik koji je privremeno bio u dominikanskom samostanu prenesen je u tada novu katedralu, te se ovaj datum može smatrati osnutkom današnjeg Moćnika.

Moćnik je moguće pogledati u vrijeme kada je crkva otvorena ili uz prethodnu najavu i dogovor.

DUBROVNIK

BISKUPSKA PINAKOTEKA**
Trg Marina Držića 2
20 000 Dubrovnik
T: 020/332-566 (centrala biskupskog ordinarijata)
Rimokatolička vjerska zajednica
Dubrovačka biskupija 

Pri uređenju starog biskupskog dvora pinakoteka je zatvorena. Sadašnje stanje nije poznato.

DUBROVNIK

MUZEJSKA ZBIRKA I STARA APOTEKA MALE BRAĆE
Placa 2
20 000 Dubrovnik
T: 020/321-410 F:020/321-029
e-mail: mala.braca@du.htnet.hr
http://free-du.htnet.hr/Mala-Braca/
Rimokatolička vjerska zajednica
Franjevački samostan (OFM - Mala braća)

Osnovana 1950. g.

Samostan obiluje vrijednim slikama i skulpturama. Od značajnih slika u zbirci treba spomenuti renesansnu sliku Ecce Homo i sliku s prikazom Navještenja iz 17. stoljeća. Od skulptura gotičkog sv. Nikolu u polikromiranom drvu. Vrijedna je i predela Sv. Antuna Padovanskog rad Franje Matkova iz 15./16. stoljeća.

Samostanska biblioteka sadržava 50.000 knjiga, a od njih čak 2.108 rukopisa. Posebnu cjelinu čini glazbeni arhiv s oko 6.000 jedinica.

No samostan Male braće u Dubrovniku poznat je ponajviše po doista izuzetnoj apoteci iz 1317. godine s mnoštvom očuvanih predmeta.

Otvoreno od 9 do 18 sati ljeti, dok je zimi otvoren povremeno i skraćeno.

DUBROVNIK

ZBIRKA ŽIDOVSKE BOGOVŠTINE OPĆINE DUBROVNIK**
Žudioska 3
20 000 Dubrovnik
T: 020/321-028
Židovska vjerska zajednica
Židovska općina Dubrovnik

DUBROVNIK

ZBIRKA IKONA SRPSKO-PRAVOSLAVNE CRKVENE OPĆINE
Ulica od Puča 20
20 000 Dubrovnik
T: 020/426-260
e-mail: srpska-pravoslavna-crkvena-općina@du.tel.hr
Srpskopravoslavna vjerska zajednica
Crkvena općina Dubrovnik

Zbirka sadržava ikone od 16. do 19. stoljeća, sve radovi na drvenim tablama raznih škola: bokokotorske, dvije majstora dubrovačkih, dvije majstora iz sjeverne Dalmacije, ruske, grčke, italo-kretske, italo-bizantske i jedna crnogorsko-hercegovačkog majstora. Tu su i portreti njih 18, a od toga 9 od Vlahe Bukovca.

Otvoreno: od 9 do 13 sati.