Izaberi pregled

Pregled tjedna


<veljača 2013>
pusčpsn
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Izvađen iz gomile / Razgovor o radu Mladena Stilinovića / Predstavljanje kataloga izložbe Nula iz vladanja / Promocija DVD-a s eksperimentalnim filmovima i video radovima autora

Muzej suvremene umjetnosti

mjesto održavanja: Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
datum početka/završetka: 01.02.2013. / 01.02.2013.
vrijeme održavanja: u 17 sati
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

Razgovor o radu Mladena Stilinovića, predstavljanje kataloga izložbe Nula iz vladanja i promocija DVD-a s eksperimentalnim filmovima i video radovima autora.

Sudjeluju: Mladen Stilinović, umjetnik; Branka Stipančić, urednica kataloga, kustosica i kritičarka; Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica; Ana Dević, kritičarka i kustosica WHW kustoskog kolektiva; Ankica Čakardić, filozofkinja i teoretičarka; Petar Milat, filozof; Boris Greiner, dizajner kataloga; Tihomir Milovac, kustos izložbe.

Moderatorica: Nada Beroš, viša kustosica MSU-a.

 Predstavljanje kataloga i premijera filma "Šarena laža"

Branka Stipančić, kustosica, kritičarka i urednica kataloga predstavit će publikaciju Nula iz vladanja u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti.

Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica, predstavit će DVD s 12 eksperimentalnih filmova i videoradova (od 1971. do 2006.) u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Uoči razgovora o umjetniku pogledat ćemo premijeru njegova filma Šarena laža, iz 1976.

 Razgovor o umjetniku:

Kolaž Izvađeni iz gomile (1976), kao i mnogi rani radovi Mladena Stilinovića, četrdesetak godina nakon nastanka zadobivaju nova čitanja i tumačenja. Upravo je njegova posljednja retrospektiva Nula iz vladanja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti – kasno ili na vrijeme? – pokazala koliko je vrijeme bilo „velikodušno“ prema njegovim trošnim, jeftinim, efemernim radovima, kako su ih najčešće doživljavali suvremenici. Danas su napisani mnogi eseji nadahnuti tek naslovima ili temama Stilinovićevih kolaža, crteža, slika, fotografija, instalacija... Posljednjih godina neki od Stilinovićevih radova stječu status manifesta za nekoliko generacija umjetnika stasalih nakon pada Berlinskog zida. Artist who can not speak English is no artist; Rad je bolest; Pohvala lijenosti; Juriš kolači... samo su neki od tih naslova koji su postali dio „folklora“ svjetske suvremene umjetnosti.

Poslužili smo se naslovom Stilinovićeva kolaža Izvađeni iz gomile kao odskočnom daskom da bismo razgovor o Stilinovićevu radu – fotografiji zagrebačkog Trga Republike, iz koje autor izrezuje pojedince, vadeći ih iz sive socijalističke anonimnosti gomile – proširili i na društveni kontekst. Razgovarat ćemo, uz sudjelovanje kritičara i kustosa Ane Dević, Diane Nenadić, Branke Stipančić i Tihomira Milovca, o Stilinoviću kao vizualnom i filmskom umjetniku u čijem se radu jasno detektiraju društvene silnice, dok će o oblikovanju kataloga govoriti dizajner i umjetnik Boris Greiner. Pozvali smo i teoretičare mlađe generacije, Ankicu Čakardić i Petra Milata, da bismo raspravljali o razlikama u društvenim konfliktima sedamdesetih u odnosu na današnje, o utjecajima kontrakulture i anarhističke misli na generaciju iz sedamdesetih godina i utjecajima koji oblikuju današnji Facebook naraštaj, o paraliziranosti društva nekad i danas, o pojmu socijalne države, o goloj egzistenciji... Dakako, u svemu tome, kao „povlašteni svjedok“, sudjelovat će i sam umjetnik.

Istoga dana u 20 sati u Tvornici kulture održat će se veliki humanitarni koncert 'Nije svejedno!' za pomoć beskućnicima grada Zagreba. U duhu svoga rada „Ljudi s vrećicama“ umjetnik vas poziva da ulaznicom od 50 kn pomognete zagrebačkim beskućnicima.

Izvor