Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

Muzej Ashmolean u Oxfordu / Arheološki simpozij 'Sir Arthur Evans u Dalmaciji' u Oxfordumjesto održavanja: Oxford
datum početka/završetka: 10.05.2013. / 10.05.2013.
organizator: Muzej Ashmolean u Oxfordu

url: http://welcomecroatia.net

U Muzeju Ashmolean u Oxfordu, 10. svibnja, održat će se arheološki simpozij 'Sir Arthur Evans u Dalmaciji', o putovanjima i otkrićima britanskog arheologa Arthura Evansa, kao dio programa festivala 'Welcome Croatia' povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Simpozij je inicirala Flora Turner-Vučinić, povjesničarka umjetnosti i predsjednica Britansko-hrvatskog društva u Londonu, koja svojim projektom 'Mapiranje Hrvatske u kolekcijama Ujedinjenog Kraljevstva' nastoji privući pozornost britanske stručne javnosti na radove hrvatskih umjetnika, arheološke pronalaske i druge materijale koji potječu iz Hrvatske, no danas se nalaze u zbirkama muzeja i kolekcija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Arthur Evans je od 1884. do 1908. godine bio kurator Muzeja Ashmolean, najstarijeg javnog muzeja u Europi koji se nalazi u sklopu Oxfordskog sveučilišta, te je u svijetu arheologije najpoznatiji po svojim iskopavanjima palače u Knosu na Kreti i razvijanju koncepta minojske civilizacije.

No, na početku svoje karijere, potaknut burnim i povijesno značajnim zbivanjima na ovim prostorima, desetak godina je boravio u jugoistočnoj Europi na zalasku Otomanskog Carstva. Od 1871. do 1882. putovao je današnjom Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom baveći se arheologijom i novinarstvom. Dok je putovao Dalmacijom 1879. godine, na području nekadašnje rimske Narone trampio je svoj šešir za mramorne glave Oktavijanove žene Livije i Merkura sa seljakom koji ih je iskopao. Livijina glava, koja je postala dio zbirke Muzeja Ashmolean, kasnije je ujedinjena s ostatkom kipa koji je pronađen kasnije dok je sredinom 2000-ih bila na posudbi u Arheološkom muzeju u Splitu. Na simpoziju će se nastojati istražiti širi kontekst Evansovih putovanja Balkanom, kao i ostale 'hrvatske materijale' koje je darovao Muzeju Ashmolean.

Izlaganje o odnosu Arthura Evansa i Muzeja Ashmolean održat će Yannis Galanakis sa Sidney Sussex Collegea, Helena Tomas sa Sveučlišta u Zagrebu će govoriti o hrvatskoj i egejskoj arheologiji, a John Wilkes s University College London i Branko Kirgin sa Sveučilišta u Splitu o Evansovim putovanjima u naše prostore.

Kuratorica Muzeja Ashmolean Susan Walker održat će izlaganje o Livijinoj glavi koju je Evans pronašao u Metkoviću, a Sue Sherratt s University of Sheffield o tzv. ostavi iz Makarske koju je Evans naslijedio od svog oca.

(Hina)