Izaberi pregled

Pregled tjedna


<lipanj 2013>
pusčpsn
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Javni poziv za projekt 'Antologije krijumčarenja / Smuggling Anthologies / Antologie di contrabando' 2012-2015

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II, Rijeka
datum početka/završetka: 10.06.2013. / 10.06.2013.
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

MMSU objavljuje Poziv za prijedloge za međunarodni interdisciplinarni projekt o tradiciji sive ekonomije (šverc, kontrabant). Projekt Antologije krijumčarenja / Smuggling Anthologies / Antologie di contrabando zamišljen je kao kombinacija izložbi, simpozija i radionica (istraživanja) koje će se sukcesivno događati na tri lokacije:

- MMSU, Rijeka, 2013. godine,

- Mestnom muzeju u Idriji, 2014,

- galeriji Trieste Contemporanea iz Trsta 2014. godine.

Izložba i simpozij u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, održavati će se u periodu 22. 10.- 4.12.2013.

Pozivamo umjetnike, povjesničare, sociologe, teoretičare, stručnjake i građane, da predlože umjetničko – istraživačke projekte s područja vizualne, medijske umjetnosti i filma, teorije, povijesti, kulturne baštine, etnografije i sociologije koji će odgovoriti na temu šverca, a na razmeđi dokumentarno - fikcijskih i praktično - teorijskih  pristupa. Projekt zagovara interdisciplinarni pristup temi te prijedlozi mogu biti: umjetnički radovi, predavanja, teorijski tekstovi, arhivsko- dokumentarni materijal, a poželjna su preklapanja više područja.

Žiri će radove birati za jedan događaj po gradu, (Rijeka, Idrija, Trst), odnosno ukupno tri događaja. Između svakog od događaja u različita grada, biti će pauza od približno 4 mjeseca, a svaki od gradova imati će drugačije koncipiran program, obzirom na djelatnost institucije i regije.

Rok za prijavu: Poziv je otvoren do 10. 6. 2013., a obavijest o sudjelovanju biti će objavljena do kraja srpnja 2013. na web stranici Muzeja, www.mmsu.hr. Primljeni sudionici biti će osobno kontaktirani putem emaila, ili drugog kontakta dostavljenog prijavnicom. Za dodatne informacije kontaktirajte: Sabina Salamon: sabina.salamon@mmsu.hr (kustosica), ili Ivo Matulić: ivo.matulic@mmsu.hr (Odnosi s javnošću).

Opis projekta:

Krijumčarenje je svuda u svijetu oduvijek bilo jedna od glavnih ekonomskih metoda preživljavanja, nadilazeći postojeće administrativno – političke zadanosti i režime. Oni koji su švercali, činili su to u ime preživljavanja, a ne za blagostanje ili stvaranje dodatnih zaliha.

Motivirani tom činjenicom zanimaju nas načini, mjesta i periodi opstanka šverca kao nelegalne ekonomije na stjecištu kultura, društava i životnih situacija.

Tema krijumčarenja dijelom je postavljena u kontekst novonastalih administrativno-političkih karata i razlikovanja EU – ne-EU, na područje Istre, Slovenskog primorja i Tršćanskog zaljeva, a većim dijelom na činjenicu da su se na tom području donedavno odvijale aktivnosti krijumčarenja na relaciji more – kontinent, Istok – Zapad, Jugoslavija – Italija, socijalizam – kapitalizam.

Šverc pripada i Europi, premreženom i gusto naseljenom kontinentu, ispresijecanom granicama, povoljnom za krijumčarenje. Oslanjamo se i na interpretativni naboj šverca od strane neposrednog i oralnog (osobne priče ljudi) - umjesto u službenoj istini, nalazimo ga u prepričavanju priča, oralnim skrivenim pri(povijestima); čitati ga možemo kroz izgubljene narative, povijesne činjenice, fiktivne priče. Zbog toga projekt meta-povijesnu građu prepoznaje kao dio kulturne baštine. Pretresti ćemo odnose između službenog i ne-službenog, zapisanog i etabliranog spram fluidnog, emotivnog, pohranjenog u memoriji kao i iskrivljavanje činjenica, sposobnost da poričući istinu, za argument koristimo laž. U sivom polju krijumčarenja nailazimo i na aktualnosti skrivene pogledu običnog građanina: krijumčarenje ljudi, preprodaja organa, droge i arheološkog blaga, koji ne ohrabruju prvotnu ideju po kojoj krijumčarenje potječe iz nemogućnosti života po pravilima, dopuštajući ljudima nadoknadu oskudice, pronalaženje prednosti u ograničenjima i preprekama. Iz situacija gdje šverc podrazumijeva kreativnost, projekt zaokreće u smjeru kriminalnih ulica, otvarajući put suvremenoj umjetnosti da u širokoj perspektivi promatra ispreplitanja povijesti i sadašnjosti, kriminala i prava, umjetnost i ekonomije.

http://www.mmsu.hr/Default.aspx?art=482&sec=2

Žiri: Giuliana Carbi /Trst/, dr.sc. Ana Peraica /Split/, Sabina Salamon /Rijeka/, Marija Terpin /Idrija/, Slaven Tolj /Rijeka/.

Žiri će pri selekciji uzimati u obzir produkcijske mogućnosti i izvedivost projekta kao i sadržajnu zanimljivost i kvalitetu koja odgovara zadanoj temi.

Propozicije za predlagatelje:

1. Prava sudjelovanja imaju stvaratelji s područja EU, Hrvatske te zemalja EU koje ne spadaju u Treće zemlje (http://eacea.ec.europa.eu/culture/programme/who_participate_en.php).

2. Prijave mogu predlagati već postojeće, odnosno nove radove koje će se podržati s iznosom od 1000 eura bruto. Prijave se mogu poslati poštom na adresu: MMSU, Dolac 1/II, 51000 Rijeka, ili e-mailom: smuggling2013@gmail.com,  s naznakom 'Natječaj Smuggling Anthologies'. Ukoliko prijavu nosi kolektiv, honorar je također 1000 eura.

3. Na natječaj se mogu prijaviti najviše dva (2) rada.

4. Prijave bez tražene dokumentacije žiri neće razmatrati smatrajući ih nepotpunim.

5. Prijavu za Natječaj u obliku prijavnice (u privitku ili na http://www.mmsu.hr/lgs.axd?t=16&id=1680)

6. Materijali dostavljeni uz prijavu (CD, DVD, fotografije) neće se vraćati predlagatelju.

Molimo ne šaljite originale.

PRIJAVA treba sadržavati:

1. Ispunjenu prijavnicu (u privitku ili na http://www.mmsu.hr/lgs.axd?t=16&id=1680)

2. Opis koji će žiriju omogućiti uvid u predložen rad putem primjerene dokumentacije (skica, foto, video zapis ili dr.)

3. Tehnički opis izvedbe (način postavljanja i skidanja rada te popis potrebne tehničke opreme)

4. Troškovnik za realizaciju projekta (s iznosom osiguranja, ukoliko je ono potrebno)

Napomena: Prihvaćeni radovi dopremaju/otpremaju se prema dogovoru. Ukoliko je potrebno da autor bude prisutan pri postavljanju ili izvedbi rada, projekt pokriva troškove puta, smještaja i boravka. Projekt isto tako osigurava troškove puta i boravka svim odabranim autorima za dolazak na otvorenje izložbe (Rijeka-Idrija-Trst).

Projekt se realizira uz podršku Europske unije u okviru programa Kultura

Prijavnica