Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Europa Nostra / 7 najugroženijih - novi projekt očuvanja baštinedatum početka/završetka: 15.03.2013.
Organizator: Europa Nostra

Europa Nostra, vodeća europska organizacija za kulturnu baštinu, objavila je poziv za sudjelovanje u programu '7 najugroženijih', kroz kojeg će se identificirati najugroženiji spomenici i područja u Europi te mobilizirati privatni i javni partneri na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurala njihova održiva budućnost. Nominacije su otvorene do 15. ožujka.

'Kulturna baština Europsko je najveće bogatstvo: naša sirova nafta, naša zlatna rezerva. Naša baština je europski kruh i maslac, jednako kao i europsko srce i duša. Zajedno s Europskom investicijskom bankom, Europa Nostra pokrenula je program '7 najugroženijih'. Ako ćemo raditi zajedno, možemo potaknuti istinski preporod europske jedinstvene kulturne baštine', rekao je predsjednik Erope Nostre, Placido Domingo.

'Očuvanje kulturne baštine u Europi veliki je zadatak i bez ikakve sumnje zajednička odgovornost svih nas. Europska investicijska banka jedan je od inicijatora ovog programa, a njezin doprinos je osigurati analizu i savjetovanje o financiranju odabranih projekata', dodao je Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke.

Prva lista '7 najugroženijih' bit će objavljena tijekom 50. obljetnice Kongresa u Ateni, 16. lipnja 2013. Međunarodni savjetnički odbor pripremit će izbor od 14 najugroženijih područja, a konačni izbor od 7 selektirat će Savjet Europe Nostre. Nominacije mogu predložiti članovi, pridružene organizacije ili zemlje predstavnice Europe Nostre.

Nakon izbora, stručnjaci koje će izabrati EIB Institute i drugi partneri posjetit će svaku izabranu lokaciju, te će, u suradnji s lokalnim dionicima, predložiti realistični i provedivi akcijski za očuvanje spomenika / područja. U toj će fazi projekta partner biti Razvojna banka Vijeća Europe (CEB - Council of Europe Development Bank) sa sjedištem u Parizu. Planovi uključuju savjetovanje o tome kako osigurati financijska sredstva, npr. kroz europske fondove ili, u prikladnim slučajevima, kredite EIB-a ili Razvojne banke Vijeća Europe. Europa Nostra kroz svoju će mrežu mobilizirati lokalne zajednice i privatna i javna tijela kako bi ojačala vlasništvo i predanost za sedam odabranih spomenika kulturne baštine u opasnosti.

Program neće samo identificirati prioritetnu listu ugroženih područja, već i predložiti konkretne planove spašavanja koji će ukazati što bi se moglo i trebalo učiniti kako bi se ona spasila. Osim generiranja javnog interesa i entuzijazma, program će približiti pojedince u stvaranju održivih rješenja kroz studije izvedivosti, tehničke savjete, pomoć u izgradnji kapaciteta i financiranja, podršku upravljanja projektom i publicitet. Program nastoji biti kao katalizator djelovanja.