Izaberi pregled

Pregled tjedna


<travanj 2014>
pusčpsn
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Strukture nevidljivog

Tehnički muzej "Nikola Tesla"

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.04.2014. / 15.06.2014.
otvorenje: 17. travnja 2014. u 19 sati
radno vrijeme: utorak-petak 9 do 17; subota i nedjelja 9 do 13; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

U okviru projekta Strukture nevidljivog, francuski znanstvenik Jean-Marc Lévy-Leblond u Tehničkom muzeju održat će predavanje  Umjetnost i znanost danas, 17. travnja u 17 sati.

Međunarodni umjetničko-znanstveni projekt Strukture nevidljivog bavi se vrlo aktualnom i posljednjih godina u svijetu popularnom temom uspostave dijaloga između znanosti i umjetnosti, a utemeljen je na promišljanju o principima koji neprimjetno upravljaju vidljivim svijetom.

Izložbenim postavom i kroz prateća događanja umjetnici i znanstvenici nude odgovore na pitanje: Kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti?

Spomenuto pitanje Martine Kramer, autorice projekta, postalo je stručnim i znanstvenim izazovom cijelom timu sudionika i organizatora. Pristankom na sudjelovanje u projektu, svjetski poznati umjetnici i znanstvenici projiciraju stečeno znanje i predodžbe u konkretan galerijski prostor kojeg ispunjavaju svojim viđenjima i promišljanjima nevidljivih struktura: svjetla, zvuka, tvari, tijela i valova.

U projektu sudjeluju umjetnici iz Francuske, Finske i Hrvatske, koji na razne načine pristupaju području istraživanja. To su:  Marine Antony  koja živi u Poitiersu; Zagrepčanka Ivana Franke koja živi u Berlinu, a zastupala je Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 2007. godine; Pierre Gallais, umjetnik i matematičar koji  živi u Lyonu; Tommi Grönlund i Petteri Nisunen  koji su zastupali  Finsku na Bijenalu u Veneciji 2001., a žive u Helsinkiju; Elias Crespin, venecuelanski umjetnik rođen u Caracasu, a živi u Parizu; Zagrepčanka Martina Kramer, koja živi u Rustrelu, a  izlagala je u sklopu hrvatske selekcije na Bijenalu u Veneciji 1995. godine; Isabelle Sordage, koja živi u Nici, a osnivačica je i direktorica umjetničke rezidencije Atelier expérimental u Clansu; Mirjana Vodopija, koja živi u Zagrebu i prodekanica je za nastavu na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Autorica projekta: Martina Kramer
Umjetnici: Marine Antony,  Elias Crespin, Pierre Gallais, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen, Ivana Franke, Martina Kramer, Isabelle Sordage i Mirjana Vodopija
Znanstvenici  (predavanja i razgovori): Jean-Marc Lévy-Leblond, Etienne Ghys, Danko Bosanac i Davor Horvatić

Među znanstvenicima valja istaknuti Etienne Ghysa, matematičara iz Lyona, Jean-Marc Lévy-Leblonda, eminentnog fizičara i mislioca iz Nice, te Danka Bosanca i Davora Horvatića, fizičare iz Zagreba.

Izložba je ostvarena u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori, Francuskim institutom i Gallerie l'Olave, a uz potporu Ministarstva kulture RH.

Izložba u Tehničkom muzeju komplementarni je dio izložbe u Galeriji Klovićevi dvori..
Nakon Zagreba, projekt se nastavlja u Fundaciji Vasarely u Aix-en-Provenceu, u Francuskoj, u jesen 2014.