Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2014>
pusčpsn
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

MDM 2014. / Akcija: Sakupljači pokažite svoje zbirke!

Muzejski dokumentacijski centar

datum početka/završetka: 18.05.2014. / 18.05.2014.
organizator: Muzejski dokumentacijski centar, Zagreb

Muzejski dokumentacijski centar, sukladno temi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u 2014., koja je naslovljena  Muzejske zbirke povezuju (Museum collections make connections), poziva na sakupljanje informacija o nepoznatim privatnim zbirkama. Akciju smo nazvali Sakupljači - pokažite svoje zbirke!  a obraćamo Vam se sa zamolbom da se na području djelovanja Vašeg muzeja obratite sakupljačima s kojima ste u kontaktu, odnosno pozovete sve, koji su iz strasti za sakupljanjem osnovali neku zbirku, da se uključe u akciju. Želja nam je sakupiti podatke o zbirkama i njihovim vlasnicima, ali ih istovremeno predstaviti lokalnoj i široj javnosti, osobito ako su vrlo vrijedne. Za ove potonje osigurati će se i prostor za njihovo predstavljanje na MDC site-u.

Sakupljanje:

Različiti su motivi koji pojedinace potiču na sakupljanje. Najčešće je je to zadovoljstvo koje pobuđuje predmet sakupljanja, a koje može prijeći u hobi i strast. Znamo da od sakupljenih običnih, svakodnevnih stvari u nekom trenutku može postati zanimljiva i vrijedna zbirka, kao što su to primjerice male filatelističke zbirke koje je svojevremeno imalo gotovo svako domaćinstvo. Strast sakupljanja stvorila je brojne nevidljive zbirke, sve od, nekada cijenom svima pristupačnih ploča ili stripova, do antikviteta koji su tražili izdvajanje znatnijih sredstava. Zbirke čine najraznovrsniji predmeti, od etnologije do umjetnina, tehnike i prirodnina, onih koji su u dobrom stanju ili im je potrebna restauracija. Neke od tih zbirki imaju osobnu emotivnu vrijednost, a druge i opću kulturnu. Koja je njihova stvarna vrijednost može se vidjeti tek kada ih se stavi u kontekst i stručno procijeni. Akcijom Sakupljači -  pokažite svoje zbirke! pružite sakupljačima priliku za susrete, razmjenu informacija i edukaciju, a prema svojim mogućnostima osigurajte im i razne druge oblike stručne muzeološke pomoći.
 
Smjernice za akciju:

- Organizirajte susrete sakupljača u muzeju/galeriji/instituciji (filatelisti, folkloristi, maketari i dr.)
- Pozovite putem lokalnih medija - radio/TV/tisak/web sakupljače baštine da predstave svoje zbirke (umjetnine, prirodnine ili tehničku baštinu, predmete iz kulturne-povijesti, etnografske predmete, sakralno-religijsku građu, stare knjige i dr.).
- Predstavite ove zbirke i njihove vlasnike: organizirajte izložbe o sakupljačima i njihovim zbirkama, osmislite javna događanja u muzeju ili medijima (intervjue, radionice, igraonice, koncerte i sl.)
- Napravite ekspertize zbirki čiji su vlasnici mještani/građani
- Ponudite stručnu pomoć vlasnicima zbirki (preventivna zaštita i dr.)

Danas Hrvatsku muzejska zajednicu uz 281 muzej s oko 2400  muzejskih zbirki (kultura, priroda, tehnika – materijalna / nematerijalna građa) čini i 90 zbirki u privatnom vlasništvu, koje su registrirane kao kulturno dobro. Prisjetimo se ovom prilikom kako očuvana i sakupljena baština predstavlja kvalitetu i bogatstvo određene zajednice, stoga doprinesimo ovom akcijom uvećavanju potencijala koje imamo na tom polju. To nam je, dakako, svima u interesu! Više o akciji, njenom tijeku, ali i o muzejima i zbirkama u Hrvatskoj moći ćete pratiti na web stranicama MDC-a (http://www.mdc.hr).


Tončika Cukrov, viša kustosica
voditeljica manifestacije MDM