Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2014>
pusčpsn
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

MDM 2014 / Međunarodni dan muzeja, 18.5.2014. / Europska noć muzeja, 17.5.2014.: poziv za sudjelovanje

Muzejski dokumentacijski centar

Mjesto održavanja: Muzeji i galerije Hrvatske
datum početka/završetka: 18.05.2014.
Organizator: ICOM; inicijator manifestacija u Hrvatskoj: Muzejski dokumentacijski centar

TEMA.: MUZEJSKE ZBIRKE POVEZUJU
(Museum collections make connections)
 
I ove godine 18. svibnja obilježit ćemo Međunarodni dan muzeja, kojeg inicira ICOM (Međunarodni savjet muzeja), a u Hrvatskoj ovu manifestaciju vodi već 34 godine Muzejski dokumentacijski centar. Kako bi optimizirali i osvježili imidž ovog najvećeg kulturnog događaja međunarodne muzejske zajednice, posljednjih je godina spajan s novijom manifestacijom - Europskom noći muzeja (La Nuit européenne des musées). Radi se o marketinški atraktivno osmišljenom događanju, prilagođeno novim potrebama posjetitelja (obilježavanje je prebačeno s fiksnog 18. svibnja, na subotu najbližu tom datumu – većini posjetitelja to je slobodno vrijeme rezervirano za zabavu). Ove dvije manifestacije prošle su godine prvi put obilježene zajedno i u Hrvatskoj. Naše priključivanje ovoj inicijativi s veseljem je pozdravilo Ministarstvo kulture i komunikacija Republike Francuske (Le Ministère de la Culture et de la Communication), nositelj manifestacije, te je vijest o uključivanju Hrvatske objavilo u svom elektroničkom biltenu. (http://www.nuitdesmusees.culture.fr/site/wp-content/uploads/2013/03/CP_Bilan_NEDM2013.pdf ). Spajanjem dana i noći, suvremene posjetitelje muzeja na novi se način potiče na dolazak u muzej - muzej postaje pristupačniji ne samo zbog radnog vremena nego i radi demokratičnijih načina prezentacije baštinskih sadržaja.

No, atraktivnost dana posvećenog muzejima leži prije svega u osviještenosti muzealaca kako je budućnost struke u spremnosti da se reagira na izazove koje postavljaju složeni procesi preobrazbe suvremenog društva / suvremenih društava. Stoga preporučene teme obilježavanja Međunarodnog dana muzeja nastoje senzibilizirati muzelace, ali i širu društvenu zajednicu, za različite aspekte povezivanja i interakcije muzeja s društvenim promjenama, te posebice problemima koji se u pojedinom trenutku uočavaju kao dominantni.

O temi:
Muzeji se predstavljaju kao institucije koje imaju sposobnost povezivanja s društvenom stvarnošću, stvaranju veza s posjetiteljima, između generacija i kultura, i to razmjenjujući znanja i povezujući prošlost i sadašnjost. Glavna poveznica uvijek je/su muzejski predmet/i  povezan/i u manje cjeline – muzejske zbirke, koje su u funkciji kulturne baštine zajednice i njenog kolektivnog pamćenja. Temom manifestacije nastoji se potaknuti obnova i osuvremeniti komunikacija na relaciji muzejske zbirke - predmeti - posjetitelj/zajednica. Važan dio tog procesa je primjena suvremenih komunikacijskih sredstava muzeja u kontaktu s društvom, uvažavajući interes pojedinca/skupine/zajednice. Ciljani rezultat takvog djelovanja je uvećanje broja posjeta u muzejima i u drugim baštinskim lokalitetima te edukacija, koja pridonosi jačanju identiteta i podizanju kulturnog standarda društva u cjelini.

Prijedlozi prezentacije zbirki

- Osmislite neuobičajena vodstva. U interpretaciji muzejskih predmeta ponudite povijesne i znanstvene činjenice i uklopite ih u zanimljivu priču („tell a story“).

- Naglasite povezanost muzeja s područjem na kojem djeluje. Muzeji imaju dinamičnu ulogu u promociji prošlosti koju - osvještavanjem u sadašnjosti - usmjeravaju prema budućnosti.  

- Oživite muzej kao mjesto dijaloga generacija. Muzeji čuvaju veze unutar zajednice, te između prošlosti zajednice i njene suvremenosti.

- Predstavite baštinu na moderan način. Korištenje suvremenih medija u prezentaciji doprinosi atraktivnosti sadržaja, a posebice je podesno za buđenje zanimanja kod mlađe populacije.

- Surađujte međusobno! Uđite u interakciju s drugim muzejima, institucijama u kulturi ili gospodarstvu, školama, udrugama, ugostiteljskim objektima, a posebice strukturama lokalne zajednice radi razmjene znanja i zajedničkog interkulturalnog razvoja.

- Surađujte sa sakupljačima (svih vrsta baštine - kultura, priroda, tehnika), motivirajte ih na dolazak u muzejsku zajednicu Hrvatske! Potaknite ih na daljnje sakupljanje i predstavite vlasnike i njihove kolekcije što širem krugu. Na ovaj način uključujete se u akciju popisivanja hrvatske baštine koju smo nazvali:

Sakupljači - pokažite svoje zbirke!
Sve informacije o akciji naći ćete na stranicama web site-u MDC-a, u Kalendaru događanja i na stranicama projekta MDM.

NOĆ  i  DAN U MUZEJU  - 17. i 18. svibnja 2014.

U svibanjskom vikendu 17. i 18. svibnja 2014., posvećenom muzejima i međunarodnoj muzejskoj zajednici, organizirajte prigodna događanja, bilo da se ona odnose na promociju struke, komunikaciju i neposredniji dijalog baština-sadašnjost-budućnost, edukativne aktivnosti (kojima su muzejski prostori medijska igraonica-učionica), zabavne sadržaje (priredbe, glazba, performansi) ili atrakcije na muzejski način. Ovo je vikend prikladan za obiteljski dolazak u muzej prilagodite neke sadržaje ovoj specifičnoj publici, kako bi njihov dolazak bio i zanimljiv i praktičan!  

Pridružite nam se i u akciji Sakupljači - pokažite svoje zbirke! Upoznajmo baštinu koju sakupljamo, predstavimo najatraktivnije zbirke i njihove vlasnike!

Promociju manifestacije voditi će MDC uključujući sve segmente pa će Vam biti prosljeđeni promotivni materijali. Dostavljene informacije o Vašim prigodno organiziranim aktivnostima moći ćete čitati na webu na site-u MDC-a (www.mdc.hr);
- u Kalendaru događanja (http://www.mdc.hr/hr/kalendar-dogadanja/)
- Pregled događanja na stranicama manifestacije Međunarodnog dana muzeja (http://www.mdc.hr/hr/mdc/projekti/projekti/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/)
- Facebooku, Twiteru

Osim toga, informacije će biti promovirane i na drugim web portalima, u tisku, na radiju i TV-u. One će kao cjelina biti proslijeđene inicijatorima manifestacije ICOM i La Nuit européenne des musées te će biti predstavljene hrvatskim medijima na konferenciji za tisak pa Vas molimo da nam ih pravovremeno dostavite u MDC, najkasnije do 14. travnja 2014. (Molimo Vas da nam za ovaj muzejski vikend proslijedite radno vrijeme za posjetitelje Vašeg muzeja /galerije/institucije).

Svojim aktivnostima otvorite se široj javnosti, sudjelujte u viziji međunarodne zajednice u izgradnji budućnosti muzeja! Svaka zajednica bez materijalnih svjedočanstva o svojoj autentičnosti gubi spoznaju o vrijednostima. Prihvatimo izazove vremena u kojem živimo i doprinesimo budućnosti, uključimo se u manifestaciju i učinimo veze između muzejskih zbirki/baštine i pojedinca/zajednice vidljivima!
 

Tončika Cukrov, prof.
voditeljica manifestacije pri MDC-u

 

Prilozi:

Vidi stranice ICOM-a i La Nuit européenne des musées 2014

Plakat manifestacije - ICOM (Pariz)

 

 

Više o MDM 2014 > http://icom.museum/activities/international-museum-day/imd-2014/
Preuzmi plakat za MDM 2014 > http://icom.museum/fileadmin/user_upload/pdf/imd/2014/trilingual_IMD_2014.pdf

Europska noć muzeja 2014. održat će se u subotu 17. 5. 2014. Manifestacija će biti spojena s MDM, a realizirati će se pod sloganom Noć i dan u muzeju.

Više o Europskoj noći muzeja 2014. > http://www.nuitdesmusees.culture.fr/
Kako to rade drugi > http://int.rendezvousenfrance.com/fr/agenda/nuit-europeenne-musees-0