Izaberi pregled

Pregled tjedna


<rujan 2013>
pusčpsn
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

European Museum Forum & The Best in Heritage / 1. eCultvalue Dan Dijaloga u Dubrovnikumjesto održavanja: Dubrovnik
datum početka/završetka: 19.09.2013. / 19.09.2013.
vrijeme održavanja: 9 - 17 sati
organizator: The Best in Heritage; European Museum Forum

 

 

Nakon što je Europska komisija odobrila grant u okviru 7th Framework Support Action programa, koji potiče inovaciju i kompetitivnost, u veljači 2013. je započela realizacija projekta eCultValue u kome je aktivni partner ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, kao predsjednica Europskog muzejskog foruma.  Projekt eCultValue potiče korištenje novih tehnologija  shvaćajući njihov potencijal za razvoj novih pristupa kulturnoj baštini i iskustvima koje ona može ponuditi u stvarnom i virtualnom okruženju.

Jedna od glavnih aktivnosti u projektu je organizacija Dana dijaloga od kojih se prvi održava 19. rujna u Hrvatskoj, u Umjetničkoj galeriji grada Dubrovnika zahvaljujući razumijevanju i potpori ravnateljice Vesne Delić Gozze. Ovo je prvi takav događaj i posebno nam je zadovoljstvo što se dešava u našoj zemlji a tendencija je da se on svake godine nastavi na drugom mjestu. Tema Prvog dana dijaloga je Reflektiranje prošlosti, projiciranje budućnosti: 3D, pripovijedanje priča i socijalni mediji za kulturno naslijeđe,  na kojoj će se raspravljati o koristima koje donose nove tehnologije, posebno u povećavanju dostupnosti baštine korisnicima.

Dan dijaloga održava se u suorganizaciji s međunarodno popularnim događanjem   Najbolji u baštini koji svake godine u Hrvatsku dovodi najbolje nagrađene projekte iz muzejskog i baštinskog sektora, omogućujući hrvatskim profesionalcima recentan uvid u najbolju praksu. Ističući izvrsnost kao osnovnu ideju vodilju struke, sveučilišni profesor i  začetnik događanja, Tomislav Šola, također vidi nove mogućnosti koje ICT područje nudi u komunikaciji s korisnicima, te će istovremno u Dubrovniku biti organiziran i susret čelnika europskih i svjetskih baštinskih organizacija na kojemu će se raspravljati o zajedničkoj suradnji.

E-cultvalue Dan dijaloga svim zainteresirani stručnjacima nudi atraktivne projektne prezentacije te  priliku za razmjenu iskustva i mišljenja na okruglom stolu.  Posebno će se  istaknuti iskustva nagrađenih europskih muzeja kao što su Muzej transporta iz Glasgow-a, Muzej grada Liverpoola ili Muzej svjetskih kultura iz Kölna. Ovo je prilika i za prezentaciju hrvatskih inovacija pa će naše tvrtke i muzealci također moći izložiti svoje primjere.  Osim onih iz Dubrovačkih muzeja na Danu dijaloga predstaviti će se i projekt Regija digitalnih muzeja u kome sudjeluju Muzeji Hrvatskog zagorja s novim postavom dvorca Veliki Tabor i uređenjem zgrade staroga muzeja u Krapini.  Prikazati ćemo i korištenje novih tehnologija na lokacijama izvan muzeja, primjerice na lovnim stazama neandertalca u Gornjem Jesenju kojeg je osmislila tvrtka Novena iz Zagreba čiji su info kiosci u Muzeju krapinskih neandertalaca dobili treću nagradu na AVICOM festivalu u Šangaju 2010. godine, a novosti vezane uz korištenje baze podataka predstaviće će Goran Zlodi iz tvrtke Link2 koji je izradio i novi model pohrane podataka za projekt CRAFTATTRACT u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu.

Prema Europskom izviješću o konkurentnosti iz 2010.g. kulturna i kreativna industrija su jedan od najvažnijih sektora proračunato na 3.3% EU i GDP  3% zaposlenosti. Štoviše, s obzirom na ogromnu kulturnu baštinu koja je koncentrirana u Europi u kreativnom i kulturnom sektoru dolazi do  značajnih promjena u načinu života, uključujući i napredak u razvoju novih radnih mjesta, inovativnih načina kako pristupiti remek djelima kulturne baštine, temeđugeneracijskog i interkulturalnog dijaloga. Zbog navedenih razloga, u protekle dvije godine Europska komisija je uložila 100 miliona  eura godišnje u nove tehnologije  s digitalnim sadržajem i kulturnu baštinu i u tom svjetlu eCultValue projekt će podržavati i poticati korištenje novih tehnologija koje imaju potencijal revolucionirati  nove načine za pristup kulturnoj baštini i iskustva koja se nude iz kulturnih resursa u stvarnom i virtualnom okruženju ili mješavini oba, istaknula je Goranka Horjan kao organizator Dana dijaloga.

Projekt eCultValueuživa suradnju ključnih dionika u ICT-u i  na kulturno- umjetničkom terenu te ga provodi  međunarodni konzorcij partnera iz nekoliko europskih zemalja. 

 

Upoznajte izazovne ideje iz ICT sektora i vidite koje koristi mogu ponuditi muzejima nove tehnologije. Kakva su iskustva nagrađenih muzeja i baštinskih projekata diljem svijeta u prihvaćanju i korištenju novih tehnologija? Novi trendovi, društveno umrežavanje i otvaranje muzeja prema drugim društvenim sferamna su izazovne mogućnosti pogotovo kada se radi o pokušajima ulaganja u motiviranje i educiranje publike/korisnika.

Svi koji su se registrirali za sudjelovanje u manifestaciji Best in Heritage pozvani su da aktivno sudjeluju u 1. eCult Dijaloga danu kada će stručnjaci iz najuglednijih istraživačkih centara predstaviti izvrsne mogućnosti koje nude nove tehnologije.

Program > http://www.thebestinheritage.com/conference/dialogue-day/