Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2014>
pusčpsn
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

Simpozij u povodu 100-godišnjice rođenja / Ivan Generalić: djelo, život vrijeme

Muzej grada Koprivnice

mjesto održavanja: Hlebine
datum početka/završetka: 20.11.2014. / 21.11.2014.
organizator: Muzej grada Koprivnice, Koprivnica; časopis Podravina, Koprivnica

Program

Muzej grada Koprivnice obilježit će krajem ove godine stogodišnjicu rođenja Ivana Generalića s više manifestacija i događaja. Jedan od središnjih bit će simpozij u povodu toga jubileja koji će, nadamo se u širokim razmjerima, tematizirati kompleks zvan Ivan Generalić. Kao što ni izložbe, tribine, promocije i druge forme obilježavanja neće biti samo prigodnoga karaktera, tako ni predviđeni skup ne želimo rutinizirati niti (samo) potvrđivati i varirati već poznate činjenice i stavove. Naprotiv, cilj skupa „Generalić – djelo, život, vrijeme“ je ne samo potvrditi dosadašnje okvire, nego i  stimulirati inovativne analize. Ukratko: obogatiti sliku o umjetniku i o vremenu njegova formiranja i djelovanja, dakako, unutar onih metodoloških okvira koji zagovaraju te nove pogledei interpretativne prakse koje pomiču dosegnute granice. To znači pokušati pokazati kako Generalić nije pasivna figura nego akter jednog povijesnog vremena, nije tek „čudo“ nego „projekt“, nije samo posljedica, nego i uzrok. Cilj je, dakle, podvrgnuti analizi umjetničke, kulturne, društvene, ideološke i klasno-socijalne okolnosti u kojima se to djelo formiralo i trajalo te iznova uspostaviti kritičku relaciju prema tome djelu. Stoga su na skup pozvani povjesničari umjetnosti, kritičari, muzealci, povjesničari, etnolozi i drugi profili stručnjaka iz Hrvatske i susjednih zemalja i ne samo oni koji su se bavili ili bave područjem naivne umjetnosti i srodnih pojava. Uz ostvarenje multidisciplinarnog pristupa iz pozicije povjesničara umjetnosti, povjesničara kulture i politike, ekopovjesničara, etnologa ili kulturnog antropologa i uz upotrebu svih metoda– od znanstvenog i stručnog do esejističkog – nastojat će se dati zaokružena slika o Generaliću i njegovu vremenu.

Suvremena teorija i kritika uglavnom se s nelagodom upušta u područje naivne umjetnosti, pa i u segment pokriven velikim kompleksom Generalić. Ako su donedavno možda i postojali objektivni povijesni, socijalni, kulturološki i teorijski razlozi te apstinencije ili neugode, držimo da se danas o Generaliću može govoriti na temelju novih spoznaja i u skladu s novim interpretacijama ovoga dijela nacionalne slikarske baštine. Nakon pozitivne recepcije u pedesetim i šezdesetim godinama (i to od zagovornika avangarde, poput Bašičevića, Putara, Kelemena, Meštrovića i drugih) nadamo se da je, barem za Generalićevo djelo, vrijeme za usredotočeniji pristup. Stoga vas pozivamo na sudjelovanje na dvodnevnom simpoziju, koji će se održati 20. i 21. studenoga 2014. godine u Hlebinama.

Neki od općih i specifičnih tematskih okvira:
Generalić: detalji iz biografije;   Generalićevo slikarstvo;  Kiparski pokušaji;  Generalić i Zemlja; Generalić i Hegedušić;  Hlebinska škola i Generalić;  Seljačka/pučka/ narodna/ folklorna/ primitivna/ naivna umjetnost;  Socijalno-klasni odnosi na selu;  Teme i motivi;  Kritičari i Generalić;  Generalić/Hlebinska škola i drugi: veze, utjecaji, recepcija;  Socijalno/politički/ekonomski status seljaka slikara;  HSS i seljačko slikarstvo;  Generalićevo slikarstvo: dokument stvarnosti?;  Naivni slikar/sociokulturne promjene;  Održivi razvoj/ekologija/naiva;  Generalić kao brand; Generalić i turistički potencijal Hlebina.

Za izlagače će biti osiguran boravak, smještaj i dnevnice, a postoji mogućnost i pokrivanja troškova puta. Članci se ne honoriraju, a autor dobiva pet besplatnih primjeraka Zbornika.
Prijave se šalju na adresu: info@muzej-koprivnica.hr

Informacije se mogu dobiti na:  Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice,  048 622307 099 7336027 (ravnatelj@muzej-koprivnica.hr)

Helena Kušenić, kustosica u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine, tajnica simpozija (hkusenic@muzej-koprivnica.hr)

U prilogu je obrazac prijave te Vas molimo da ga ispunite i potvrdite sudjelovanje najkasnije do 20.ožujka 2014. godine. Također, molimo da obavijestite Vaše kolegice i kolege o ovome simpoziju.
Nakon konačne liste, svi izlagači dobit će informacije s uputama i rokovima. Zbornik radova tiskat će se prije simpozija, tako da će krajnji datum dostave radova biti oko sredine rujna 2014. godine.


SIMPOZIJ  „IVAN GENERALIĆ – DJELO, ŽIVOT, VRIJEME“

P R I J A V N I C A
Ime i prezime …………………………………………………………………………………
Institucija ……………………………………………………………………………………….
Kontakt ………………………………………………………………………………………….
Naziv izlaganja ……………………………………………………………………………….
Kratak sažetak (do pola kartice)