Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Preskočimo granice

Tiflološki muzej

mjesto održavanja: Tiflološki muzej, Draškovićeva 80/II, Zagreb
datum početka/završetka: 08.11.2012. / 14.12.2012.
otvorenje: u 18 sati
radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda, petak 10 - 17 sati; četvrtak: 10 - 20 sati
autor stručne koncepcije: Nevenka Ćosić
organizator: Tiflološki muzej

Izložba pod nazivom Preskočimo granice otvara se u četvrtak, 8. studenoga 2012. u 18 sati, u Tiflološkom muzeju. Tema izložbe je povijesni pregled bavljenja sportom slijepih osoba.

Ideja o neraskidivoj povezanosti i međusobnoj ovisnosti čovjekovih duševnih i tjelesnih sastavnica aktualna je od vremena antičkih Grka do danas. Tjelesno vježbanje i sport odavno se smatraju integralnim dijelom svih edukacijskih sustava i rehabilitacijskih metoda. Također, u društvenom smislu sport ima važnu integracijsku funkciju, a sami sudionici uz natjecateljski duh uče se samostalnosti, suradnji i toleranciji.

Bavljenje tjelesnom rekreacijom i sportom važno je za sve, a za osobe s invaliditetom ono predstavlja višestruku dobrobit. Utjecaj je dvojak. Osobe s invaliditetom koje su se bavile sportom postupno ali veoma uspješno mijenjale su percepciju društva prema invalidnosti, a istodobno su mijenjale i odnos prema vlastitim ograničenjima. Tako se od osamdesetih godina 20. stoljeća u svjetskim okvirima razvija široki pokret u sklopu kojega se sve više osoba s invaliditetom rekreacijski i natjecateljski uključuje u sve više sportskih disciplina. Uz tradicionalne sportove poput šaha, atletike, kuglanja, goalballa itd. osobe s invaliditetom i njihove organizacije kreiraju pravila, rekvizite i kategorije za čitav niz novih sportskih disciplina i natjecanja po uzoru na sportove i natjecanja za osobe bez invaliditeta. Upravo kroz uspjehe sportaša s invaliditetom društvo se u pozitivnom kontekstu upoznalo s dostignućima za koja se mislilo da su neostvariva. Zahvaljujući tome, pozornost se zajednice  od hendikepa, odnosno ograničenja osoba s invaliditetom usmjerila prema njihovim iznadprosječnim sposobnostima. Takva promjena društvenog stava povratno je utjecala na sve osobe s invaliditetom, a ne samo na natjecateljske sportaše. U novom društvenom ozračju osobe s invaliditetom načelno se stavljaju u aktivan položaj te se vježbom i usvajanjem novih vještina i odgovornosti sve samostalnije i izvan obitelji uključuju u različite sfere života. Dakako, brojne društvene i životne barijere za osobe s invaliditetom, osobito slijepe, i dalje su teško premostive. No snaga i ustrajnost koja se stječe i razvija bavljenjem sportom potvrđuje nam da samo široka politika integracije i uključivanja u društvo na svim razinama može umanjiti pa i pobijediti izolaciju i hendikep te značajno poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Među sportašima s invaliditetom zasebnu skupinu čine slijepi. Sljepoća, osobito prirođena, negativno utječe na razvoj motoričkih sposobnosti i osjećaja ravnoteže pa tjelovježba ima veliku važnost u uklanjanju tih teškoća te u pravilnom psihofizičkom razvoju slijepe djece i mladeži. Sportske aktivnosti oslobađaju slijepe od straha pri kretanju, razvijaju im osjećaj orijentacije i sigurnosti te ih oslobađaju od izolacije.

Odabrani predmeti iz fundusa Tiflološkog muzeja predstavljeni na ovoj izložbi potvrđuju relativno dugu i bogatu tradiciju sportskih aktivnosti slijepih osoba u Zagrebu i Hrvatskoj. Uz rana svjedočanstva o terapeutskoj primjeni tjelovježbe kod slijepih na izložbi su prvenstveno zastupljeni eksponati iz domene tradicionalnih sportova slijepih: šaha, goalballa, kuglanja i atletike.

Ovom izložbom cilj nam je senzibilizirati javnost za sportske rezultate slijepih i ostalih osoba s invaliditetom, koji su često ostvarivani uz iznimne napore te na taj način ukloniti predrasude o ograničenim mogućnostima invalidnih osoba, osobito pri bavljenju sportom.

Vijest priredila: Nevenka Ćosić