Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Međunarodni dan muzeja u 2013.: Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena

Muzejski dokumentacijski centar

datum početka/završetka: 18.05.2013. / 18.05.2013.
organizator: ICOM

Launch of International Museum Day 2013

Nigdje nije toliko očito kao na primjeru muzeja, da memorija baštine o kojoj oni skrbe, doprinosi boljem razumijevanju sadašnjosti te oblikovanju budućnosti. Upravo je ova činjenica izabrana za moto obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u 2013.  Generalni predsjednik ICOM-a Julien Anfruns popratio je ovogodišnji moto riječima: Pomiriti tradicionalnu "misiju" (o)čuvanja s njegovanjem kreativnosti nužno je potrebno za obnavljanje /revitalizaciju, a ono dovodi do porasta posjećenosti. To je evolucija koju danas muzeji pokušavaju provesti, vjerujući snažno u ideju da njihova prisutnost i aktivnosti mogu utjecati na konstruktivnu preobrazbu društva.

Nadahnut ovom idejom, ICOM je objavio temu obilježavanja naslovljenu Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena.

Za Međunarodni dan muzeja u 2013. očekuje se povećanje broja muzeja uključenih u manifestaciju u kojoj je prošle godine sudjelovalo 32.000 muzeja iz 129 zemalja (iz Hrvatske je bilo uključeno 110 muzeja s preko 300 događanja ). Njegovom obilježavanju ove će se godine pridružiti institucije koje će sudjelovati i u manifestaciji Europska noć muzeja (zakazane za subotu, 18. svibnja 2013.; http://www.nuitdesmusees.culture.fr/ ), koju uz Vijeće Europe sponzorira i ICOM. Osim njih, uključit će se i institucije koje podržavaju UNESCO Memory of the World Programme, kako bi i na taj način obilježile svoju dvadesetu godišnjicu. Ovogodišnja tema Međunarodnoga dana muzeja ujedno je i moto Generalne konferencije ICOM-a, koja će se održati od 10. – 17. kolovoza u Rio de Janeiru, a na kojoj će se se kroz diskusiju, panele i prezentacije sudionika nastaviti istraživati zajednička vizija budućnosti muzeja.


 Više o temi obilježavanja i smjernice

Suvremeno djelovanje muzeja, bez obzira na vrstu, vrlo je dinamično. Muzeji u aktivnostima koje organiziraju, nude razmišljanja o odabranim aktualnim društvenim temama (npr. globalizacija i kulturna raznolikost, migracije i demografske promjene i sl.).  Pri tom je muzejska zadaća definirati pitanje i potom ga predstaviti na inovativan i multiperspektivan način. Pristupaju pri tome s opće /univerzalne razine, a rezultat je podizanje razine kulture i obrazovanja cijele zajednice. Na taj način muzeji utječu na društvo pozitivno i doprinose razvoju zajednice.

Tema Međunarodnog dana muzeja u 2013. Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena nudi široki spektar kreativnih projekata, koji omogućuje svakom muzeju uključivanje u manifestaciju.

1.   Neformalno obrazovanje. Muzeji su mjesta gdje se mogu ponuditi inovativni oblici obrazovanja namijenjeni različitoj publici. Prednost je što se ono prilagođava sukladno slobodnom vremenu ciljanih skupina posjetitelja, a poželjno je da ih je što veći broj.

2.  Teritorijalnost. Muzeji imaju važnu ulogu u izgradnji identiteta područja u kojem djeluju. Važno je da se prema tome odnose dinamično, kako ne bi bili ograničeni samo na prezentaciju turističke lokacije, već da daju doprinos u izgradnji budućnosti.

3. Međugeneracijska povezanost. Muzeji su prostori dijaloga između generacija, što omogućava održavanje životnosti unutar zajednice.
 
4.  Osuvremenjivanje prezentacije. Tehnološka usklađenost s vremenom jako je važna za atraktivnost percepcije baštine. Pokazalo se višestruko korisnim primijeniti nove komunikacijske mogućnosti za interakciju s posjetiteljima, posebice one koje nude novi mediji.
 
5.  Inovativnost i preventivna zaštita. Očuvanje fundusa je pretpostavka prenošenja informacija budućim generacijama, stoga je bitno osigurati odgovarajuću opremu i materijale za dugotrajnu sigurnu pohranu.Osim toga nužna je edukacija primjene tehnoloških noviteta, a zasigurno i digitalizacija građe kao pomoćno sredstvo njene zaštite.
 

Smjernice za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u 2013. godini.
 
-    Organizirajte za različite ciljane skupine posjetitelja inventivne zabavne i edukativne projekte kojima ćete doprinijeti društvenim promjenama. Omogućite im prikladno vrijeme dolaska u muzej (organizirajte događanje u slobodno vrijeme ciljane skupine, osigurajte dulje radno vrijeme muzeja / noćno radno vrijeme, uključite se u obilježavanje Europske noći muzeja).

-    Odredite teme koje ćete predstaviti široj javnosti s ciljem izgradnje identiteta zajednice u kojoj djelujete. Predstavite najvrednija djela baštine vaše regije – umjetnička,  prirodoslovna, tehnička. Izdvojite odabrane povijesne artefakte vezane uz pojedince, institucije ili skupine, koje pripadaju određenoj zajednici te uspostavite interkulturalni dijalog na odabranu temu.

-    Organizirajte projekte koji će omogućiti međugeneracijski dijalog (prezentacije, edukativne radionice, natjecanja ili slična događanja, bilo u muzeju, u nekom drugom prostoru ili putem Live streaminga).

-    Iskoristite nove tehnologije za prezentaciju svojih vrijednih zbirki i dokumenta. Koristite mogućnosti komunikacije sredstava javnog informiranja te društvenih mreža - Facebook, Twitter, YouTube, Flickr. Osigurajte neposrednu interakciju s posjetiteljima u muzeju, ili putem weba odnosno putem mobile phone aplikacija.

-    Napravite prezentaciju ili edukaciju osoblja i/li privatnih kolekcionara i/li posjetitelja, na  kojima će se dati informacije o tehnološkim novitetima opreme i materijala za dugotrajnu sigurnu pohranu te o digitalizaciji građe kao virtualnom obliku zaštite.

Informacije o vašim programima koje organizirate uz Međunarodni dan muzeja i ove ćemo godine prosljeđivati javnosti i sredstvima javnog priopćavanja. Više o prigodnim aktivnostima moći ćete čitati na webu na site-u MDC-a (www.mdc.hr,) i to na dva mjesta – u Kalendaru događanja (http://www.mdc.hr/hr/kalendar-dogadanja/) te u Pregledu događanja na stranicama uz projekt (http://www.mdc.hr/hr/mdc/projekti/projekti/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/). Osim toga, informacije će biti predstavljene novinarima na konferenciji za tisak pa Vas molimo da nam ih pravovremeno dostavite u MDC, najkasnije do 15. travnja 2013.

Muzejski dokumentacijski centar koordinirat će tiskanje prigodnog plakata, koji će vam biti dostavljen za Međunarodni dan muzeja. Informacije o ostalim programima koje priređujemo uz tu prigodu, naći ćete na stranicama MDC-ova site-a.

Srdačno vas pozdravljam sa željom da pronađete način da i u ovim vremenima financijskih ograničenja kreativnošću privučete posjetitelje. Vjerujem da ste spremni prihvatiti izazove te da ćete ovom prigodom pokazati vlastitu vitalnost i priključiti se međunarodnoj muzejskoj zajednici u prezentaciji nekog od načina kojima doprinosite društvenim promjenama, a ujedno  i izgradnji zajedničke vizije budućnosti muzeja.
 

Tončika Cukrov, prof.
voditeljica manifestacije pri MDC-u