Izaberi pregled

Pregled tjedna


<lipanj 2013>
pusčpsn
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Miroslav Šutej / Retrospektiva

Muzej suvremene umjetnosti

mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
datum početka/završetka: 29.06.2013. / 03.11.2013.
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

Djelo Miroslava Šuteja (1936-2005) bogato je, raznoliko, metierski razgranato, ludičko, vizualno pamtljivo, uvijek na tragu nekog novog eksperimenta i propitivanja mogućnosti likovnog izričaja. Kritika ga je jednodušno smatrala autentičnim inovatorom, pronalazačem novih likovnih mogućnosti, podjednako u mediju crteža, grafike, kolaža, objekata i ambijenata.

Nije volio davati intervjue niti biti u središtu pozornosti, štoviše mnogi su njegovi suvremenici govorili da je šutljiv, baš kao što mu ime kaže. No jednom je prigodom ipak sam poželio nešto kazati o svome radu: „Cilj likovnog djela je da djeluje na promatrača; da ga se dojmi, da mu bude izazov, poruka, da ga uvjeri i da ga potakne na razotkrivanje, domišljanje; ne da ga razumije, već da s njim komunicira. (…) Kad u sadašnjem trenutku gledam prijeđeni put, uočavam da je čitav moj rad baziran na vježbi usavršavanja i obogaćivanja imaginacija, na nastojanju da se ne institucionaliziram, da upijajući od svih događaja koji me prate nadograđujem i razvijam svoj rad. Da tražim, nađem i da se mijenjam idući od pronađenog do novog pronalaska, da kod svakog dostignutog cilja postavim novi, nepoznati cilj tražeći oblike koji nisu prepoznatljivi, razumljivi i koji traže napor oka i duha. To sigurno nije lakši put, a izazovniji je tim više što sa svakom novom etapom u radu ne izlazim pred promatrače dočekan blagonaklono, nego ih trebam zaintrigirati da pokušaju naći u mom stvaralaštvu nešto na čemu će moći početi graditi, odgonetavati i komunicirati s mojim djelom.“

Nikada prije njegov opus nije bio prikazan tako kompleksno i cjelovito. Izložba prikazuje Šutejev razvojni put, od figurativnih crteža iz mladosti, nadrealističkih s kraja 50-ih godina, rane opartističke slikarske faze preko niza ciklusa u različitim disciplinama poput crteža perom, kolaža, reljefa s puščanim zrnima, mobilnih grafika i mobilnih skulptura, do skica i nacrta za ambijente i rekonstrukcije ambijenata te njegovih posljednjih ciklusa kao što su npr. Aure inspirirane kineskom umjetnošću iz 80-ih i Kaosa iz 90-ih, a tu su i njegove posebne tematske preokupacije: anti-moda i stolci. Jedna od atrakcija izložbe je slika Bombardiranje očnog živca II (1963), koju je 1965. godine otkupio Museum of Modern Art iz New Yorka kao jedan od vrhunskih primjeraka hrvatskog op-arta pa je otad naša publika nije imala priliku vidjeti. Isto tako, zanimljivi su i radovi koji pristižu iz Universalmuseuma Joanneuma u Grazu, ambijent Kiša (1967) i instalacija Identitet (1976), nikad izlagani u Hrvatskoj.

 


Javnosti možda najpoznatiji kao dizajner hrvatskog grba i novčanica kune, Miroslav Šutej rođen je 1936. u Dugoj Resi. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1961, a pozornost međunarodne publike privukao je već 1963. nastupom na Biennalu mladih u Parizu gdje osvaja prvu nagradu za slikarstvo. Od prvog izlaganja radova 1960. pa sve do prerane smrti 2005. godine, izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta, a njegovi su radovi prisutni u svjetskim muzejima i galerijama, kao što su The Museum of Modern Art (New York), Tate Modern te Victoria and Albert Museum (London), Universalmuseum Joanneum (Graz), Brigestone Museum of Art (Tokio), Stedelijk Museum (Amsterdam), Ho-Am Art Museum (Seul) i mnogi drugi.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, Ive Josipovića.
Kustosica: Snježana Pintarić