Izaberi pregled

Pregled tjedna


<travanj 2014>
pusčpsn
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Ministarstvo kulture RH / Projekt Ekomuzej batana nominiran za UNESCO-ovu listudatum početka/završetka: 10.05.2014.
Organizator: Ministarstvo kulture RH, Zagreb

Ministarstvo kulture službeno je predložilo projekt 'Očuvanje nematerijalne baštine Rovinja kroz Ekomuzej batana', za upis na UNESCO-ovu svjetsku listu najboljih projekata očuvanja nematerijalne baštine u 2015. godini.

Prijedlog je inicirala Zajednica Talijana grada Rovinja, a prihvatilo ga je Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu koje djeluje pri Ministarstvu kulture RH.

Očuvanje nematerijalne baštine Rovinja kroz Ekomuzej batana prva je nominacija iz Hrvatske za UNESCO-vu svjetsku listu najboljih projekata očuvanja nematerijalne baštine. Rovinjski Ekomuzej batana posvećen je tradicijskom drvenom plovilu batani koja, uz rovinjski batiel, venecijansku gondolu, neretvansku trupu, komišku sandulu i mnoge druge brodice, pripada mnogobrojnoj obitelji barki ravnog dna.

Kako podsjećaju iz Ministarstva, sustavno očuvanje nematerijalne baštine promiče se u svijetu već više od desetljeća, a naročito od stupanja na snagu 2005. godine UNESCO-ove Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine. Ta konvencija zemlje potpisnice obvezuje na poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se tradicijska znanja, vještine i običaji prenosili na mlađe generacije i time spriječilo njihovo propadanje ili nestajanje uslijed brojnih negativnih učinaka uzrokovanih globalizacijom.

Tradicija koja je nastajala stoljećima pruža zajednicama i pojedincima osjećaj identiteta, kontinuiteta i pripadnosti, a svjedok je brojnih kulturnih i društvenih utjecaja i izvor jedinstvenih iskustava i znanja čije bi nestajanje bilo nenadomjestivo. Stoga je svako nastojanje na očuvanju tradicije posebno značajno, naročito kada zajednica i pojedinci postanu svjesni vrijednosti baštine čiji su nositelji i svojim trudom pridonesu njenom očuvanju, daljnjem prenošenju i uključenju u suvremeni način života, kao što je slučaj s projektom 'Ekomuzeja batana', ističe Ministarstvo kulture.
 
Projekt Ekomuzeja batana primjer je uspješno provedene ideje lokalne zajednice na očuvanju nematerijalne baštine grada Rovinja, stoga je predložen UNESCO-u za upis na posebnu listu najboljih projekata očuvanja nematerijalne baštine u svijetu.

Na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Hrvatska ima upisanih 13 nematerijalnih dobara: Zvončare s područja Kastavštine, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja (Istarsku ljestvicu), Festu svetog Vlaha, Procesiju za križen s Hvara, Čipkarstvo iz Hvara, Paga i Lepoglave, Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka Hrvatskog zagorja, Običaj kraljice/ljelje iz Gorjana, Medičarstvo kontinentalne Hrvatske, Sinjsku alku, Nijemo kolo, Bećarac, Klapsko pjevanje i Mediteransku prehranu, a na Listi nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita jedno dobro: Glazbeni izričaj ojkanje.
 
Dok je cilj Reprezentativne liste podizanje svijesti o važnosti očuvanja nematerijalne baštine, cilj liste ugrožene, hitne zaštite je pomoći u stvaranju uvjeta za daljnje prenošenje nematerijalne baštine.
 
Osim upisivanja na liste, jedan od ciljeva Konvencije je i međunarodno umrežavanje kultura i zemalja, stoga je i Hrvatska sudjelovala u zajedničkim multinacionalnim nominacijama Mediteranske prehrane upisane 2013. na Reprezentativnu listu - sa Ciprom, Grčkom, Italijom, Marokom, Portugalom i Španjolskom i Jurjevskim običajima (zajedno s običajem Ederlezi) za koju se još čeka odluka o upisu krajem 2014. godine s Turskom, Srbijom, Makedonijom, Rumunjskom i Moldavijom.

Na listi zaštićenih nematerijalnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske nalazi se 135 dobara.

Osim potvrde važnosti tih nematerijalnih dobara, njihov upis u Registar potiče i njihovo očuvanje, te je Ministarstvo kulture putem javnog natječaja za potrebe u kulturi od 2008. godine do 2014. godine poduprlo više od 300 projekata prezentacije, prenošenja i dokumentiranja upisanih nematerijalnih dobara.
(Hina)