Izaberi pregled

Pregled tjedna


<rujan 2014>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

[Najava] Međunarodni simpozij: Muzeji filma - Film u muzeju [MFFM] / Prvi sastanak Programskog odbora

Muzejski dokumentacijski centar

datum početka/završetka: 22.04.2015. / 22.04.2015.
vrijeme održavanja: 10 - 11.30
organizator: Muzejski dokumentacijski centar
voditelj: Autorica koncepcije i provedba: Lada Dražin-Trbuljak

Premda u ovome trenutku u Hrvatskoj možemo pratiti aktivnosti brojnih ustanova, udruga, festivala, muzeja - koji su ne samo uspjeli sačuvati više od jednog stoljeća nacionalne filmske baštine, već i danas sudjeluju u aktivnom nastajanju i očuvanju medija filma - ideja o osnivanju muzeja filma u Hrvatskoj danas je prisutna samo kao velika želja muzejskih i filmskih profesionalaca te strasnih zaljubljenika u film.
Istodobno smo svjedoci tihog i skoro nevidljivog, a ustvari alarmantnog procesa nestajanja materijalne filmske baštine te neadekvatne prezentacije predmeta vezanih uz film ili nedovoljne popularizacije priča o filmovima i o ljudima koji su film stvarali.

U kojoj mjeri bi mogući muzej filma mogao postati pokretač dinamičnijih inicijativa koje bi se fokusiranije bavile ovim problemima ili bi se rješenja mogla pronaći u sklopu nekih drugih mogućnosti, neka su od otvorenih pitanja na koja bi nam odgovore mogli dati kustosi, arhivisti, konzervatori, filmski teoretičari, povjesničari, umjetnici i filmski djelatnici koje planiramo pozvati na a međunarodni simpozij u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra.

U radu simpozija sudjelovat će oko tridesetak govornika, a sam simpozij će biti podijeljen u više panela.

Cilj međunarodnog simpozija je da se kroz panel prezentacije pozvanih kustosa europskih muzeja filma koji imaju iskustvo u praktičnom ili teorijskom smislu vezano uz ovu tematiku pokušaju sagledati koje su mogućnosti i preduvjeti za poticanje inicijative za osnivanjem muzeja filma u Hrvatskoj.

Istodobno prezentirat  ćemo i rad naše muzejske zajednice na očuvanju filmske baštine. Stručnoj javnosti je možda manje poznato da su muzeji vrlo često producenti svojih niskobudžetnih, a nešto rjeđe profesijskih video/filmova kojima dokumentiraju muzejske djelatnosti (otvorenja povremenih izložaba ili stalnih postava, arheološka iskopavanja, konzervatorsko-restauratorske zahvati, predavanja, akcije, ali i priče o utemeljiteljima muzeja, kolekcionarima, umjetnicima...), u nekoliko hrvatskih muzeja čuva se filmska građa i kinematografska tehnika, a film/video također kao muzejski predmet postaje važan segment muzejskih zbirki u kojima se danas pohranjuje video/filmski/medijski radovi suvremene umjetnosti.

To su samo neki od razloga zašto je muzejska zajednica posebno osjetljiva na probleme koji se danas javljaju vezano uz filmsku baštinu. Iz tih razloga kao i onih koji su poznati profesionalcima s područja filma, praktičarima i teoretičarima, smatramo da bi jedan međunarodni skup mogao pridonijeti ubrzanom interesu naše sredine za stvaranje jednog ozbiljnog muzeja filma u Hrvatskoj.

 

Nositelj projekta i organizator:
Muzejski dokumentacijski centar [MDC]