Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Humanitarna organizacija svjetske organizacije Roma u Hrvatskoj / Romi svijeta kroz fotografijumjesto održavanja: Galerija Zvonimir, Baurova 33., Zagreb
datum početka/završetka: 06.05.2013. / 06.05.2013.
otvorenje: u 17 sati
organizator: Humanitarna organizacija svjetska organizacija Roma u Hrvatskoj

Izložba je najnoviji kulturološki projekt u slijedu niza uspješnih projekta koje niz godina provodi Humanitarna organizacija svjetska organizacija Roma u Hrvatskoj. Izložba «Romi svijeta kroz fotografiju» tematizira život pripadnika romske nacionalne manjine iz cijeloga svijeta i različitih romskih plemena u njihovom stalnom i stvarnom životnom okruženju. Na izložbi će biti prikazano 250 fotografija snažnih autorskih izričaja, a najbrojnije su fotografije gdje su ljudi središnji motiv. Kroz objavljene fotografije javnost dobiva vidljivu informaciju iz načina života Roma kroz povijest pa sve do današnjih dana. Fotografije predstavljaju izbor iz bogate foto arhive glavnog urednika izložbe koji niz godina radi na dokumentiranju i očuvanju romske kulturne baštine.

Nije moguće zamisliti hrvatsku, europsku, pa i samu svjetsku povijest bez učešća samih Roma koji vjekovima lutaju prostranstvima svijeta i same Europe. Važnost objavljenih fotografija vrlo je velik i značajan jer ujedinjuju samu romsku zajednicu u cjelini bez obzira sa kojeg prostora iste potječu. Ova izložba fotografija ima i poseban značaj za samu romsku zajednicu u cjelini jer se takva izložba po prvi puta postavlja na prostorima Republike Hrvatske, Europe, pa i samoga Svijeta.

Autor koncepcije i postava izložbe je Ivan Rumbak dipl. iur. dugogodišnji romski aktivist i poznati pisac romskog porijekla.

Ivan Rumbak rođen je 05.02.1963. godine u Zagrebu. Nakon završene gimnazije upisuje pravni fakultet u Francuskoj, Parizu. Ima visoku stručnu spremnu, profesor je, diplomirani pravnik, posjeduje pravosudni ispit, a paralelno je završio i studije sociologije i žurnalistike. Učesnik je i dragovoljac domovinskog rata, a kao ratni vojni invalid časno je umirovljen tijekom 1997. godine. Nakon odlaska u mirovinu još aktivnije se počinje baviti romskim pitanjima te zaštitom manjinskih, ljudskih, statusnih i građanskih prava Roma. Tijekom niza godina izdao je i objavio mnoga autorska djela pisana na romskom jeziku Romani ćhib i samom hrvatskom jeziku.

Kao autorske radove izdao je više biltena i stručnih knjiga u periodu od 1988. godine do danas. Navedena djela bila su vezana uz zaštitu ljudskih,  manjinskih, statusnih i građanskih prava Roma, zaštitu kulturne baštine, jezika, povijesti i pisma Roma, stalnih migracija Roma na području zemalja Europe. Neka od autorskih djela koja je izdao kao autorske radove su: Potrebe i problemi Roma u Republici Hrvatskoj, Progoni Roma kroz povijest i drugi Svjetski rat, Mala romska abeceda, Strategija obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj, Od legenda do povijest, od priča do stvarnosti, Upoznajmo romsku zajednicu, Početnica za romsku djecu - (Romano alavari), Romski jezik, knjiga Porrajmos- Samudaripen. Za objavljene radove izvan Republike Hrvatske više puta je primio pohvale i ugledna stručna priznanja.

Inicijator je i jedan od osnivača Humanitarne Organizacije Svjetske Organizacije Roma u Hrvatskoj, udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, udruge športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata, Tae-Kwon-Do Kluba «Orka As», udruge Madara i drugih ne romskih i romskih udruga. Neprekidno od 2003. godine pa do danas vijećnik je Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, te je nositelj više vojnih i civilnih odlikovanja i pohvala.

Programom je predviđeno izvođenje romske narodne muzike na tradicionalnim instrumentima. Prigodan program izvoditi će članovi Kulturno umjetničkog društva «Veseli Romi».

Glavni urednik: Ivan Rumbak dipl. iur.

Izložbu financira: Republika Hrvatska, Savjet za nacionalne manjine, Zagreb, Mesnička 23. i Grad Zagreb