Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Koncert Filipa Merčepa

Muzej za umjetnost i obrt

mjesto održavanja: Palača Gvozdanović, Visoka 8, Zagreb
datum početka/završetka: 30.10.2012. / 30.10.2012.
vrijeme održavanja: u 20 sati
organizator: Muzej za umjetnost i obrt

U utorak, 30.10.2012. u 20 sati, u palači Gvozdanović (Zagreb, Visoka 8), na drugom koncertu ovogodišnjeg Glazbenog salona Gvozdanović, nastupa Filip Merčep (marimba). Koncert ima donatorski karakter, a cilj je prikupljanje sredstva za cjelovitu obnovu palače Gvozdanović i Zbirke Anke Gvozdanović.

Mladi udarljkaš Filip Merčep široj je javnosti poznat kao najmlađi dobitnik „Porina“ u povijesti te nagrade. Nosačem zvuka „Tri mušketira, jedna dama i gospodin“ osvojio je ovu najugledniju hrvatsku diskografsku nagradu u kategoriji najbolje izvedbe klasične glazbe.

Uz Moniku Leskovar, Filip Merčep je za sada i jedini  hrvatski glazbenik koji je svirao u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika Europe. Nakon 12 godina, Hrvatska je opet imala finalista tog velikog natjecanja. U finalu je svirao ispred vijećnice u Beču pred 45.000 slušatelja uz Simfonijski orkestar ORF Radio-televizije Beč, pod ravnanjem dirigenta Corneliusa Meistera.

Na koncertu u palači Gvozdanović predstavit će se iznimno zanimljivim programom:

Emmanuel Séjourné: Romantica iz Suite za marimbu i udaraljke

Emmanuel Séjourné: Preludij br. 1 

Ivana Bilić: Wild Rose

Joseph Schwantner: Velocities

Nebojša Jovan Živković: Ilijaš  

Emmanuel Séjourné francuski je skladatelj i udaraljkaš koji se specijalizirao za vibrafon i marimbu. Aktivno djeluje i kao skladatelj i kao izvođač. Romantica je središnji stavak njegove Suite za marimbu i udaraljke, delikatna i eterična i u svojoj trodijelnoj formi kombinira dva svijeta: lirski i osjećajni, s ritmičnim, pulsirajućim i energičnim.

Ivana Bilić svestrana je hrvatska udaraljkašica i međunarodno priznati virtuoz na marimbi, dobitnica mnogih uglednih nagrada. Skladba Wild Rose inspirirana je različitim glazbenim žanrovima, uključujući rock 'n' roll, jazz, filmsku i tradicijsku glazbu.

Američki skladatelj Joseph Schwantner za svoj je rad 1979. nagrađen Pulitzerovom nagradom za glazbeno stvaralaštvo. Jedan je od najuglednijih američkih skladatelja svoje generacije. Velocities je jedino djelo iz njegova opusa skladano za marimbu solo, i vrlo je izazovno za izvođača. Skladba je oblikovana u jednom stavku, brzog tempa, a karakteriziraju je nagle izmjene metra te promjene različitih tekstura.

Nebojša Jovan Živković jedan je od vodećih europskih solista na marimbi i drugim udaraljkama. Osim izvođačkim, bavi se i skladateljskim radom. U skladbi Ilijaš, koja nosi naziv po općini nedaleko Sarajeva, jasno su čujni utjecaji tradicijske glazbe balkanskih prostora, kao i istočnjački miješani ritmovi te glazbene ljestvice.

Glazbeni salon Gvozdanović 2012. organiziran je uz potporu Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje,kulturu i šport i uz podršku HDS-ZAMP-a. Koncerti imaju donatorski karakter čiji je cilj prikupljanje sredstva za cjelovitu obnovu palače Gvozdanović i Zbirke Anke Gvozdanović, kako bi ova palača ponovno postala „kreposni i umjetnički kružok koji širi vedro raspoloženje“.

Ulaznice su u prodaji na info pultu Muzeja za umjetnost i obrt.