Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Predavanje: Maurizio Bortolotti / Izlaganje vremena : izlaganje beskraja

Muzej suvremene umjetnosti

mjesto održavanja: predvorje Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
datum početka/završetka: 07.11.2012. / 07.11.2012.
vrijeme održavanja: 19 sati
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

Polazišna točka predavanja Izlaganje vremena / izlaganje beskraja, dijalog je kojega Maurizio Bortolotti u svojoj knjizi “Kritičar kao kustos” vodio sa starijom generacijom slavnih kustosa poput Jana Hoeta, Pierrea Restanya ili Haralda Szeemanna. Analizirajući vlastite strategije kuriranja, Maurizio Bortolotti osvrnut će se na promjene koje su se u međuvremenu dogodile u kustoskim strategijama, a odnose se na pomicanje fokusa od uloge izlaganja na ideju proširenog izlaganja odnosno određujuću važnost konteksta u okviru kojega je, između ostaloga, nezanemariv odnos izložbe i arhitekture.

Izlaganje postaje fleksibilno i nastaje u dijalogu s umjetnikom, ali i pregovorima s društvenim i urbanim kontekstom u kojemu se izložba odvija. Tako izložba poprima strukturu događaja – postaje nešto privremeno, nešto što se događa na određenom mjestu i u određenom vremenu, odnosno prestaje biti izlaganje u prostoru bezvremenosti. U tom smislu, nije riječ o izvanjskoj vezi izložbe i povijesnog trenutka u kojemu se odvija, nego o unutrašnjem pogledu na samu poveznicu koja postaje vidljivom u umjetničkom projektu, koji se direktno povezuje sa specifičnim izložbenim kontekstom. Taj unutarnji pogled fokusiran je na način kako umjetnik koristi specifičan prostor i vrijeme da bi izgradio svoj rad u odnosu na našu sadašnjost, kao i na ishode tog postupka.

 

Maurzio Bortolotti nezavisni je likovni kritičar i kustos iz Milana. Profesor je na Odsjeku za vizualnu umjetnost i kustoske studije na akademiji NABA u Milanu. Autor je knjiga “Kritičar kao kustos”, Milano 2003, “Kritičar koji je bio umjetnik”, Milano 2004 i urednik (sa Stefanom Casciantijem) knjige sabranih tekstova Pierrea Restanya. Redoviti je suradnik međunarodnog časopisa za umjetnost i arhitekturu Domus i član uredničkog tima online časopisa Seconds. Autor je brojnih skupnih i samostalnih izložbi među kojima su: “No Vitrines, No artists, No Museums, Just a Lot of People”, 2004. (Ririkit Tirivanija, Piere Huyghe, Philippe Pareno), Modelmania 2005, Venecija (Olafur Eliasson, Kjetil Thorsen, Yona Friedman), "Yona Friedman: A Project for Mart", 2006, MART, Rovereto; Local modernity/global expectations, Istanbul 2007; Dan Graham, Models and Video (s Gavinom Wadeom), Birmingham 2011; Unidentified Modern City, Brescia, 2011. itd. Održao je brojna predavanja na Akademiji Brera, Milano; Goldsmiths College, London; University of Central England, Birmingham; Université de Genève; Gwangju Biennale, itd.

 

Predavanje je na engleskom jeziku. Ulaz slobodan.

Molimo potvrdu o dolasku na predavanje: morana.matkovic@msu.hr