Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2016>
pusčpsn
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

MDM 2012 / Dan otvorenih vrata Kuće Striegl: Tri stručna predavanja na temu muzejskih zbirki u autentičnim prostorima njihova nastajanja

Gradska galerija Striegl

mjesto održavanja: Kuća Striegl, S. S. Kranjčevića 9, Sisak
datum početka/završetka: 29.05.2012. / 29.05.2012.
vrijeme održavanja: od 12 sati
organizator: Gradska galerija Striegl


Program:

  >  Višnja Zgaga, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzejsko dokumentacijskog centra u Zagrebu: Kuće slikara

  >  Snježana Pintarić, ravnateljica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti: Ateljei u muzejima

  >  Željko Kovačić, arhitekt: Kuća Striegl za galeriju Striegl


Obzirom da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja Muzeji u svijetu promjena. Novi izazovi - nove inspiracije, Gradska galerija Striegl će otvoriti vrata još neuređenog prostora rodne kuće sisačkog umjetnika Slave Striegla, a koji je Grad Sisak otkupio s ciljem realizacije muzejsko-galerijske koncepcije.

U Kući Striegl bi bile smještene Strieglova donacija (Zbirka Striegl), kao i cjelokupni fundus Gradske galerije Striegl. Muzejska koncepcija bi obuhvaćala stalni postav u obiteljskom stanu na prvom katu, koji osim što bi prezentirao najznačajnije Strieglove radove, bio i prikazom života jedne građanske obitelji u prvoj polovici 20. stoljeća. Stalni postav bi uključivao  sačuvani izvorni obiteljski namještaj koji bi svojim smještajem unutar postava sugerirao izvorno stanje. Također bi u jednom dijelu tavanskog prostora bio i Strieglov tavanski atelje, prezentiran na autentičan način kako je uistinu izgledao, dok je Striegl u njemu stvarao upotpunjujući na taj način prikaz Strieglovog života i stvaralaštva.


Kuća Striegl je primjer sisačke građanske kuće na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, sa secesijskim elementima na fasadi, očuvanim, gotovo intaktnim interijerom koji obuhvaća veliku središnju prostoriju, koja je obitelji Striegl služila kao salonski dnevni boravak (sa sačuvanim stropnim i zidnim oslicima!) iz kojeg se ulazi u okolne prostorije koje su obitelji služile kao višenamjenske prostorije. Također je očuvana izvorna kuhinja s dijelom opreme, kupaonica, te mesarska ostava koja je obitelji služila za obiteljski mesarski obrt. Cjelokupni interijer je također očuvan (no, zbog dotrajalosti je potrebna restauracija!) i to u gotovo izvornom stanju, s obiteljskim namještajem (ormari, stolovi, stolci, secesijski kamin i zavjese, obiteljske fotografije). Kao tako očuvani primjer, kuća Striegl predstavlja cjeloviti muzeološki ansambl, izrazite kulturno-povijesne vrijednosti.


Programom Dan otvorenih vrata Kuće Striegl, koji će se održati u utorak, 29. svibnja 2012., s početkom u 12 sati, Gradska galerija Striegl otvorit će javnosti vrata neuređenog prostora kroz jednodnevni ciklus od tri tematska stručna predavanja koja će problematizirati, ali i predstaviti primjere sličnih muzejskih rješenja gdje su muzejske zbirke smještene u autentičnim prostorima njihova nastajanja. Također, autor idejnog projekta Kuće Striegl, arhitekt Željko Kovačić, prezentirat će i vizualno dočarati koncepciju adaptacije i prenamjene prostora u muzejsko-galerijski.

Cilj je ovim programom uključiti i upoznati javnost s procesom realizacije muzejsko-galerijske koncepcije, valorizirati moguće kulturne potencijale koje takva investicija donosi u grad, ali i predstaviti pozitivne mogućnosti u interpretaciji muzejskih postava koje donosi suvremena tehnologija, te samim tim i daje nove vidove interpretacije starih i neiskorištenih prostora s velikim kulturnim i baštinskim potencijalima otvarajući ih društvenoj sredini. > Pregled događanja u muzejima u Hrvatskoj za Međunarodni dan muzeja 2012.