Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2015>
pusčpsn
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

MDM 2015. / MUZEJ – čuvar identiteta

Hrvatski prirodoslovni muzej

mjesto održavanja: Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1, Zagreb
datum početka/završetka: 16.05.2015. / 18.05.2015.
vrijeme održavanja: 10.00 sati
organizator: Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb
voditelj: Dragan Bukovec i Biserka Radanović-Gužvica

MUZEJ – čuvar identiteta je prezentacija koja će posjetiteljima pružiti pregled kontinuiranog djelovanja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja s posebnim naglaskom na Mineraloško-petrografski odjel. 
 
U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju čuvaju se već dugi niz godina vrijedne zbirke prirodoslovne građe. Među tim zbirkama, koje i dan danas predstavljaju osnovu razvoja znanosti i kulture hrvatskoga naroda, značajno mjesto zauzimaju i mineraloško-petrografske zbirke.
 
Prve zbirke minerala i stijena u Hrvatskoj nastale su amaterskim prikupljenjem prirodnina koje je preraslo u instituciju najprije u okviru Narodnog muzeja, zatim samostalnog Mineraloško-petrografskog muzeja, te kasnije Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Od samoga početka, zbirke minerala i stijena bile su osnova za razvoj Zagrebačke škole mineralogije i petrografije. Hrvatski prirodoslovni muzej posjeduje brojne jedinstvene specijalističke zbirke mineraloške i petrografske muzejske građe među kojima se svojom vrijednošću ističu one zbirke koje su utemeljene na dugogodišnjoj znanstveno-istraživačkoj djelatnosti o čemu svjedoči velik broj znanstvenih i stručnih radova objavljenih u priznatim svjetskim časopisima.
 
Nakon višegodišnjeg preuređenja i proširenja stalnog postava mineraloških i petrografskih zbirki u okviru projekta odobrenog i financiranog od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, 2011. godine otvoren je potpuno preuređen stalni postav realiziran u tri etape tijekom kojih su postavljene tri tematske izložbene cjeline: «Od zbirke do Muzeja» - pregled povijesnih zbivanja od prvih prikupljenih primjeraka minerala i stijena do današnjih dana, «Carstvo minerala» - moderniji i edukativniji prikaz Sistematske zbirke minerala i najznačajnijih specijalističkih mineraloških zbirki i «Stjenoviti planet Zemlja» - pregled sistematike stijena s prikazom svemira i postanka našeg planeta. Tijekom 2012. godine postavljen je interaktivni informativni pult koji omogućava detaljnije informiranje o pojedinim zanimljivostima vezanim uz sve tri izložbene cjeline što je važno s obzirom na činjenicu da sve veći broj studenata geologije, arheologije, geodezije, građevine, agronomije, dolazi u organizirane posjete Muzeju. Izrađen je i audio vodič koji pruža stručno audio vodstvo učitavanjem QR kodova uz pomoć pametnih telefona. Osim audio vodiča na hrvatskom jeziku izrađeni su i audio vodiči na tri strana jezika, engleskom, njemačkom i japanskom čime je ostvaren  osnovni preduvjet kako bi se u Muzej privukao što veći broj stranih posjetitelja. Krajem 2014. godine realiziran je program «Osjeti mineral dodirom» u okviru kojega je izrađen taktilni pano na Brailleovom pismu i uvećanom crnom tisku za slijepe i slabovidne posjetitelje koji im pruža osnovne informacije o stalnom postavu mineraloških i petrografskih zbirki te ih upućuje na sve ono što im je prilagođeno i na raspolaganju. To su prije svega ogledni primjerci minerala na kojima dodirom mogu spoznati neka bitna svojstva minerala kao što su oblik, kalavost, prutanje i pravilno sraštanje te audio vodiči kroz sve tri izložbene cjeline.
 
Radno vrijeme:
Europska   noć   muzeja,   16.5. 2015.: 10.00 - 19.00 sati 
                                                 17.5. 2015.: 10.00 - 13.00 sati  
Međunarodni dan muzeja, 18.5. 2015.: 10.00 - 18.00 sati