Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2016>
pusčpsn
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

MDM 2015. / MUZEJ – čuvar identiteta

Hrvatski prirodoslovni muzej

mjesto održavanja: Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1, Zagreb
datum početka/završetka: 16.05.2015. / 18.05.2015.
vrijeme održavanja: 10.00 sati
organizator: Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb
voditelj: Dragan Bukovec i Biserka Radanović-Gužvica

MUZEJ – čuvar identiteta je prezentacija koja će posjetiteljima pružiti pregled kontinuiranog djelovanja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja s posebnim naglaskom na Mineraloško-petrografski odjel. 
 
U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju čuvaju se već dugi niz godina vrijedne zbirke prirodoslovne građe. Među tim zbirkama, koje i dan danas predstavljaju osnovu razvoja znanosti i kulture hrvatskoga naroda, značajno mjesto zauzimaju i mineraloško-petrografske zbirke. Početak stvaranja zbirki minerala i stijena u Hrvatskoj seže još u prvu polovinu 19. stoljeća u doba Hrvatskoga narodnog preporoda. U prikupljanju građe za muzejsku zbirku sudjelovale su brojne znamenite ličnosti poput književnika Antuna Mažuranića, nadbiskupa zagrebačkog Jurja Haulika, osnivača Gospodarskoga društva Pavla Hatza, te samoga vođe Ilirskoga pokreta Ljudevita Gaja. Od samoga početka, zbirke minerala i stijena bile su osnova za razvoj Zagrebačke škole mineralogije i petrografije. Pregled povijesnih zbivanja od prvih prikupljenih primjeraka minerala i stijena sve do današnjih dana posjetitelji mogu steći kroz izložbenu cjelinu „Od zbirke do Muzeja“ koja prikazuje razvoj mineralogije i petrologije na području Hrvatske ističući pritom značaj hrvatskih mineraloga i petrografa, Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Gjure Pilara, Mije Kišpatića, Frana Tućana, i Ljudevita Barića. Svojim radom oni su obilježili ne samo hrvatsku već i svjetsku mineralogiju i petrografiju te dali velik doprinos osnutku i razvoju Muzeja, a samim time i općem napretku i afirmaciji prirodnih znanosti.

Hrvatski prirodoslovni muzej posjeduje brojne jedinstvene specijalističke zbirke mineraloške i petrografske muzejske građe koje posjetitelji mogu upoznati kroz sljedeće dvije izložbene cjeline. „Carstvo minerala“ moderniji je i edukativniji prikaz Sistematske zbirke minerala. Od najznačajnijih i najljepših specijalističkih mineraloških zbirki u našem Muzeju ističu se povijesne zbirke «Lanza» i «Kišpatić» koje predstavljaju začetak sistematske zbirke minerala. Zbirka parageneze rudnika Trepča jedinstvena po primjercima izuzetne ljepote koji predstavljaju raznolike kombinacije bogate mineralne parageneze. Sadrži više od 70 vrsta minerala. Zbirke dragog kamenja i dragog opala posebno su privlačne zbog atraktivnosti i skupocjenosti primjeraka. Zbirka lepoglavskog ahata, jedna je od rijetkih predstavnika dragog kamenja pronađenih na području Hrvatske. Tu je i zbirka hijalofana iz Busovače u Bosni i Hercegovini čiji se kristali sraslaci na ovom nalazištu pojavljuju u nevjerojatnim oblicima koji svojom složenom prirodnom gradbom nadmašuju najizazovnije i najmaštovitije arhitektonske zahvate.

“Stjenoviti planet Zemlja” prikazuje prvenstveno sistematiku stijena tj. petrografske zbirke Hrvatskog prirodoslovnog muzeja kojima su zastupljene tri glavne vrste stijena: magmatske, sedimentne i metamorfne stijene. Osim sistematike stijena, ova izložbena cjelina sadrži prikaz svemira i postanka planete Zemlje, a poseban dodatak su zbirke izvanzemaljske materije (meteorita), vezuvskih lava i speleotema (siga).
 
Tijekom 2012. godine postavljen je u izložbenom prostoru Zbirke interaktivni informativni pult koji omogućava detaljnije informiranje o pojedinim zanimljivostima vezanim uz sve tri izložbene cjeline. Izrađen je i audio vodič koji pruža stručno audio vodstvo učitavanjem QR kodova uz pomoć pametnih telefona. Osim audio vodiča na hrvatskom jeziku izrađeni su i audio vodiči na tri strana jezika, engleskom, njemačkom i japanskom. Krajem 2014. godine realiziran je program Osjeti mineral dodirom u okviru kojega je izrađen taktilni pano na Brailleovom pismu i uvećanom crnom tisku za slijepe i slabovidne posjetitelje koji im pruža osnovne informacije o stalnom postavu mineraloških i petrografskih zbirki te ih upućuje na sve ono što im je prilagođeno i na raspolaganju. To su prije svega ogledni primjerci minerala na kojima dodirom mogu spoznati neka bitna svojstva minerala kao što su oblik, kalavost, prutanje i pravilno sraštanje.
 
Radno vrijeme:
Europska   noć   muzeja,   16.5. 2015.: 10.00 - 19.00 sati 
                                                 17.5. 2015.: 10.00 - 13.00 sati  
Međunarodni dan muzeja, 18.5. 2015.: 10.00 - 18.00 sati