Glavni sadržaj | Navigacija u kategoriji

U idućem broju

  INFORMATICA MUSEOLOGICA 40, 1/2 (2009.)
Tema: "Mali muzeji"

Analizom publikacija Izvješća hrvatskih muzeja i Izvješća zagrebačkih muzeja  došli  smo do zanimljivog podatka da u Hrvatskoj, u čak 45 muzeja sve stručne djelatnosti obavlja samo jedan muzealac.
Isto tako, pitali smo se, tko su muzealci i što rade  - njih dvadeset i jedan koji su zaposleni u devetnaest muzeja, a koji se nalaze na jedanaest hrvatskih otoka?
Namjera nam je da pokušamo ovaj prilog realizirati upravo u suradnji muzealcima koji rade u "malim" muzejima, s kojima bismo istražili kako ovi muzeji obavljuju svoje stručne djelatnosti, surađuju s drugim muzejima, lokalnom zajednicom, koji ih problemi prate i kako oni vide mogućnosti njihova rješenja. Koji su njihovi problemi, potrebe, želje?

U rubrici Riječ je o… izdvojili bismo još jednu zanimljivu temu vezanu uz povijest hrvatskog ljekarništva, prisutnost ove građe u muzejskim zbirkama (Zbirka ljekarništva u Gradskom muzeju Varaždin, Ljekarnička zbirka Thierrry u Muzeju grada Pregrade, Zbirka narodne medicine u Etnografskom muzeju u Zagrebu.. i prezentaciju ove građe u muzejskim postavima, a nastojali bismo vidjeti kakva je praksa izlaganja ove građe u svjetskim muzejima.

Pored teme broja u uobičajenim rubrikama Iz muzejske teorije i prakse; Iz dokumentacijskih fondova MDC; Pogledi, iskustva, događaji; Info; Reagiranja nastavit ćemo informirati naše muzealce o zanimljivim i aktualnim događanjima.
Već je uobičajena praksa da pored tekstova naših muzealaca objavljujemo i iskustva kolega iz inozemstva, prevodimo relevantne teorijske tekstove iz strane periodike te bilježimo aktualna zbivanja u muzejskoj zajednici.

Priloge s temama iz aktualne muzejske teorije i prakse, istraživanja, recenzije izložaba, recenzije muzejskih publikacija, prikaze sa skupova te vijesto o svim događanjima u vašim muzejima možete nam slati do 30. listopada 2009.


  INFORMATICA MUSEOLOGICA 40, 3/4 (2009.)
Tema: Neobični muzeji


Svjetska muzejska zajednica svakim danom s obogaćuje novim i neobičnim muzejima koji u svojim fundusima i na svojim stalnim postavima javnosti prezentiraju ponekad i vrlo bizarne muzejske predmete. Na internetu i u publikacijama dobivamo informacije o muzejima poput Muzej loše umjetnosti u Bostonu, Muzeju kontracepcije i pobačaja u Beču, Muzej zahoda u New Delhiju, Muzej jurske tehnologije u Los Angeles, Muzeja gangstera Amerike u Hot Springsu.

I u našoj praksi susrećemo se s novim promišljanjima i novim idejama prezentacije kulturne baštine. U nekoliko posljednjih godina pokrenute su inicijative za otvaranjem Muzeja osjeta, Muzeja izgubljenih veza.

Pored teme broja u uobičajenim rubrikama: Riječ je o…; Iz muzejske teorije i prakse; Iz dokumentacijskih fondova MDC; Pogledi, iskustva, događaji; Info; Reagiranja nastavit ćemo informirati naše muzealce o zanimljivim i aktualnim događanjima.
Već je uobičajena praksa da pored tekstova naših muzealaca objavljujemo i iskustva kolega iz inozemstva, prevodimo relevantne teorijske tekstove iz strane periodike te bilježimo aktualna zbivanja u muzejskoj zajednici.


Priloge s temama iz aktualne muzejske teorije i prakse, istraživanja, recenzije izložaba, recenzije muzejskih publikacija, prikaze sa skupova te vijesto o svim događanjima u vašim muzejima možete nam slati do 30. studenoga 2009.

Priloge možete poslati poštom na adresu MDC, predati osobno, ili poslati na e-mail adresu urednice Lade Dražin-Trbuljak ldrazin@mdc.hr  ili poslati na adresu Uredništva info@mdc.hr

Muzejski dokumentacijski centar
za časopis Informatica Museologica
Ilica 44/II
10 000 Zagreb


T: + 385 01 48 47 897
F: + 385 01 48 47 913