HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Lucija Aleksić

Zvanje prof. povijesti umjetnosti i psihologije
Stručno zvanje muzejska savjetnica (u mirovini)
Polje djelovanja likovna umjetnost, moderna umjetnost
Uže polje djelovanja dubrovačka moderna umjetnost, narodno stvaralaštvo, rukotvorstvo i umjetnički obrt
Ustanove Umjetnička galerija Dubrovnik,
Nakladni zavod Matice hrvatske Dubrovnik
Lucija Aleksić rođena je u Dubrovniku 1940. Gimnaziju je pohađala u Dubrovniku, a Filozofski fakultet, grupu povijest umjetnosti i psihologija, završila je u Zagrebu.
Od 1965. do 1967. bila je zaposlena u knjižari Nakladnog zavoda Matice hrvatske, a od 1968. do 1969. volontirala je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Dubrovniku. U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik radi od 1969.
Autorica je brojnih izložaba, među kojima su "Sto godina moderne umjetnosti u Dubrovniku", "Retrospektivna izložba Đure Pulitike" (1982.), izložba Marka Rašice (1986.) i Vlaha Bukovca, (1994.). Bila je suradnica na velikim izložbenim projektima kao što su "Svjetla i boje Dubrovnika", "Mato Celestin Medović", "1000 godina skulpture u Hrvata" kao i na Monografiji Đure Pulitike.
Od 1970. do 1984. za potrebe osnovnih i srednjih škola na cijelom dubrovačkom području pripremila je i na terenu prezentirala 17 didaktičkih izložaba. U dva mandata vršila je dužnost ravateljice ustanove, prvi put 1972.-1973., a drugi put u vrijeme Domovinskog rata, 1991.-1993.
Svekoliku brigu o Galeriji Bukovac u Cavtatu vodi već punih 30 godina. Predsjednica je dubrovačkog društva Baština kojemu je zadaća unapređivanje i poticanje narodnog stvaralaštva s područja narodnog rukotvorstva i tradicijskih umjetničkih obrta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Za svoj rad i poseban angažman u zaštiti i spašavanju fundusa Umjetničke galerije u Domovinskom ratu odlikovana je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Višestruka je dobrovoljna darovateljica krvi (25 puta).


Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 27. lipnja 2005. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Naš fundus broji 2223 umjetnine, sve su obrađene, sad ja upravo radim i željela bih da ja taj posao i završim, i onda idem u mirovinu, međutim oteglo se to, zbilja polako ide, ako hoću potražiti sve stare spise i unijeti datume, stare vrijednosti, urudžbene brojeve. Dobila sam ovaj program M++ i to sad radim i molit ću ravnatelja, iako mi je namijenio dvije izložbe za kraj godine, da kolegica radi, ona je na svom početku, izložbe će joj dobro doći i katalozi, a da mene pusti u miru raditi ovaj posao da ostavim iza sebe zbilja nešto kvalitetno i sređeno.

Iz knjižnice MDC-a