HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Dubravka Balen-Letunić

Zvanje arheologinja
Stručno zvanje muzejska savjetnica
Polje djelovanja arheologija, pretpovijest,
Uže polje djelovanja pretpovijesna naselja, Japodi
Ustanove Arheološki muzej u Zagrebu
Dubravka Balen Letunić rođena je 1942. u Zagrebu gdje je i diplomirala arheologiju na Filozofskom fakultetu. Sav radni vijek provela je u Arheološkome muzeju u Zagrebu, u kojemu je stekla zvanje muzejske savjetnice i mjesto voditeljice Pretpovijesnog odjela.
Bavila se istraživačkim radom i radila na iskopavanjima diljem Hrvatske (pretpovijesna naselja i nekropole vukovarske Lijeve bare, japodske nekropole s ogulinskog područja, kameno oruđe s područja Hrvatskog zagorja, Probna istraživanja u selu Trojvrhu, revizijska istraživanja tumula starijeg željeznog doba, istraživenje gradine Trsište u Trošmariji pokraj Ogulina i sl.).
Nakon Domovinskog rata s grupom djelatnika provela je reviziju Muzeja grada Iloka. Autorica je brojnih tekstova i članaka koje je, između ostaloga, najčešće objavljivala u Vjesniku Arheološkog muzeja Zagreb, Godišnjaku Gradskog muzeja Varaždin, Muzejskom vjesniku, Osječkom zborniku i dr. Autorica je više kataloga, među kojima se ističe Japodi ratnici na razmeđi istoka i zapada. Napisala je Vodič kroz Pretpovijesni odjel te Bibliografiju dr. Ksenije Vinski Gasparin (1950.-1987.), a 2004. izradila je koncepciju i novi stalni postav Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu. Imala je i nekoliko međunarodnih izložaba, npr. U Arezzu, i Torinu).

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 28. siječnja 2004. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Imali smo prekrasnu izložbu prvo u Arezzu. Arezzo je nedaleko od Firenze. To je grad u Toscani, drugi po proizvodnji zlata i oni imaju običaj da svake godine kad se vrši procjena tog zlata da naprave jednu izložbu i tako je gospodin Virtuozo, Daniel Virtuozo, vrstan fotograf, došao u Zagreb, posjetio naš muzej i MUO i ostao oduševljen našim materijalom. Napravili smo presjek kultura od pretpovijesti do srednjeg vijeka, dakle, sav materijal iz našeg muzeja. MUO je također napravio odabir i mi smo vam gostovali u Arezzu taman kad je počeo rat u Hrvatskoj. Poslije toga je ta izložba, a, da, još moram reći da su oni napravili i božanstveni katalog da su napravili i specijalne vitrine. Tada je ta je izložba tijekom rata koštala više nego što je cijela Hrvatska dobila za djelatnost, bar što se arheologije tiče.

Iz knjižnice MDC-a