HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Katica Benc-Bošković

Zvanje prof. povijesti umjetnosti i etnologije
Znanstveni stupanj dr. humanističkih znanosti
Stručno zvanje znanstvena suradnica (u mirovini)
Polje djelovanja etnologija
Uže polje djelovanja narodne nošnje Jadrana, Hrvatskog zagorja i Međimurja
Ustanove Etnografski muzej Zagreb
Katica Benc Bošković rođena je u Čilipima 1927. Gimnaziju je završila u Dubrovniku 1946. i iste se godine upisala na Filozofski fakultet u Zagrebu na XVII. grupu predmeta koja je obuhvaćala etnologiju i etnografiju, jugoslavensku književnost, klasičnu arheologiju (prethistorija) i hrvatski sa staroslavenskim jezikom.
Od 1954. bila je zaposlena u Etnografskome muzeju u Zagrebu.
Tijekom dugogogodišnjeg rada sudjelovala je na etnološkim istraživanjima dubrovačkog područja, Hrvatskog zagorja i Međimurja. Istraživala je područje materijalne, duhovne i socijalne kulture, tekstilno rukotvorstvo, pokladne maske te svadbene običaje Konavala, otoka Mljeta i Dubrovačkog primorja. Razultate svojih znanstvenih istraživanja objavljivala je u stručnim časopisima, novinama, na radiju i televiziji.
Na temelju dugogodišnjeg istraživanja na području Konavala 1980. izradila je i obranila doktorsku disertaciju s naslovom Etnološke karakteristike tekstilnog rukotvorstva u Konavlima, na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila je članica mnogih društava; Društva etnologa, Društva folklorista i članica Savjeta Spomen - park Kumrovec - Staro selo, te članica Savjeta u Etnografskome muzeju u Zagrebu.
Objavila je šest knjiga, napisala brojne tekstove za različite stručne i znanstvene publikacije te sudjelovala na mnogim stručnim skupovima i simpozijima. Autorica je također brojnih postava izložaba; u Etnografskome muzeju u Zagrebu, Etnografskom odjelu Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, u Mohaču (Mađarska) Bytomu (Poljska) te u Barceloni (Španjolska).
Umrla je 29. lipnja 2006. godine.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 10. veljače 2005. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Nisam se ja radeći konavosku nošnju zadražavala samo na Mediteranu, ja sam voljela proučavati slavonske, mediteranske, orijentalne, bizantinske... Onda sam išla na teren, imali smo potrebu... Nije bilo, ja mislim, pet predmeta iz Hrvatskog zagorja u nošnji. Pitajte malu Zorićku ona sad vodi (zbirku) što sam ja nabavila na terenu. Jako mi je puno pomogla kolegica, možda je ne poznate, ona je radila u Jugoslavenskoj akademiji, (u Hrvatskoj) dr. Vesna Čubrinović Kostantinović. Ona je imala kola, onda smo mi kolima proputovale. Ona je proučavala stanovništvo, a ja nošnje, tako da sam napravila vrlo lijepi depo narodnih nošnji i međimurskih.

Iz knjižnice MDC-a