HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Mirjana Sakač

Zvanje prof. povijesti umjetnosti
Stručno zvanje muzejska savjetnica (u mirovini)
Polje djelovanja povijest
Uže polje djelovanja povijesna zbirka, povijesni spomenici i antička kultura
Ustanove Gliptoteka HAZU
Mirjana Sakač (Noll-Kulundžić) rođena je u Osijeku 1935. godine. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata roditelje su joj kao simpatizere otpora strijeljale ustaše zajedno sa Židovom M. Kleinom, kojega su ga pokušali zaštititi. Odrasla je kod strica koji nije imao djece. Krenula je u njemačku školu, a potkraj rata sa stricem i tetom (koja je bila Njemica) odselila je u Tirol. Nakon rata, 1945., preko Crvenog križa pronašli su je majčina sestra i tetak, književnik Zvonimir Kulundžić, koji su živjeli u Beogradu i doveli je k sebi. Osnovnu školu završila je uz prekide u različitim školama i na različitim jezicima.
Gimnaziju i Filozofski fakultet, povijest umjetnosti, završila je u Zagrebu. U kući tetka Z. Kulundžića bila je okružena knjigama, i to je odredilo izbor njezina zanimanja. Kao studentica često je putovala po Europi.
Godine 1960. primljena je na radno mjesto kustosice pripravnice u Gliptoteci HAZU, i to kao voditeljica Zbirke povijesnih spomenika Hrvatske. Sudjelovala je i na terenskim istraživanjima u Splitu, Trogiru i Šibeniku. Autorica je 30-ak izložaba, autorica kataloga i predgovora.
Od 1989. do 2000. (vrijeme Domovinskog rata) bila je ravnateljica Gliptoteke HAZU i u tom je razdoblju, radi spašavanja umjetnina iz fundusa skulptura 19. i 20. stoljeća, dala odliti stotinjak skulptura čiji su originali bili izrađeni u sadri.
Pod njezinim ravnateljstvom u Gliptoteci obnovljeno je krovište zgrade, unaprijeđen rad restauratorske radionice, izgrađena nova dvorišna zgrada, uređen park skulptura, uvedeno centralno grijanje.
Za svoj rad nagrađena je Spomen - poveljom u povodu 50. godišnjice Gradskog muzeja Bjelovar i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 1. ožujka 2004. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Najzanimljivija mi je bila izložba koju sam tek kasnije, u devedesetim godinama radila i koja je bila neka vrsta putujuće izložbe, gdje sam izložila hrvatsku baštinu od 9. do 15. stoljeća i nekako uključila i istarske freske, koje sam jako voljela raditi. Onda je ta izložba bila prezentirana i u Zagrebu i Bjelovaru, u Osijeku, Umagu i u Kutini. Isto tako mi je jako na srcu izložba "Vinceta iz Kastva". To je izložba iz 1974. koja je bila održana u Gliptoteci i u povodu koje je kasnije bio simpozij u Pazinu, ali i izložba fresaka koju sam priredila u Skoplju. Uopće, suradnja sa Skopljem, mogu reći da su to bili divni ljudi, i veoma, veoma korektni. Tu sam bila čak iznenađena, možda sam očekivala... Što ja znam, ali naišla sam na vrhunsku profesionalnost u Skoplju. Kad sam došla s tim freskama u Skoplje, mene su čekali njihovi tehnički djelatnici, čekali su me novinari, radio, televizija je došla, sve je tu štimalo.

Iz knjižnice MDC-a