HR | EN

PRETRAŽIVANJE VIDEOTEKE

fraza ključna riječ
autor muzej/ustanova osoba
godina mjesto
naslov tema
 
 

Vasko Lipovac: Valovi

Godina 2013. g.
USTANOVA / MUZEJ Muzeji Ivana Meštrovića
Inventarna oznaka VDT-348
Trajanje 8'16''
Bilješka o pravima Muzeji Ivana Meštrovića, Zagreb
ZEMLJA Split
Već nekoliko godina u prostorima Galerije Meštrović na splitskim Mejama održavaju se izložbe u sklopu programa 'Umjetnik kod Meštrovića'. Tako je 2013. gost kod Meštrovića bio Vasko Lipovac.

Lipovac je zadnji opus posvetio vječnim valovima koji donose i odnose. Na bolničkome krevetu narisao ih je na stotine kako bi ih kasnije prenio u veće formate koji su pak samo mali segmenti njegove vizije beskonačnosti. Metalni, željezni, s patinom ili obojani; s valeurima plave, pažljivo usloženi u ritam, kao i oni fragilni stakleni s prekrasnim plavim tonovima, Vaskov su umjetnički testament.
Valovima, svojim zadnjim opusom, Vasko je zatvorio krug i vratio se preokupacijama s početka njegova stvaralaštva kada je, kako su kazali, pod utjecajem Exata 51, i apstraktne umjetnosti, istraživao i eksperimentirao. Lipovac je i tada bio zaokupljen svojim snažnim osjećajem prostora kojeg vješto prikazuje i kada maksimalno reducira svoj izričaj - bilo tehnikom, kompozicijom ili motivom. Prikazati prostor između valova, taj fluid, tu nevidljivu snagu i moć, neprestani niz i protok energije, ponuditi nam takav efekt putem ovih djela, Vaskov je apsolutni vrhunac.
S druge strane, velikan europskog kiparstva Meštrović, majstor je oprostorenja skulpturom, genijalni tvorac javnih spomenika, oblikovatelj prostora i arhitekture i stoga je jedinstven i izvrstan izazov izlagati u prostoru kojega je on stvorio.
Film prati Vaska Lipovca u njegovom atelijeru kao i cijeli proces postavljanja njegovih valova u Meštrovićev prostor, stvarajući tako jedinstven i neponovljiv osjećaj ljepote izričaja dvaju velikih umjetnika u jedinstvenom ambijentu vile čiji pogled puca na pučinu s koje nam opet prilaze sami valovi.


Sadržaj filma i tehnički podaci: Andro Krstulović Opara, Muzeji Ivana Meštrovića, Split
FIlm je bio prikazan na MUVI 05/2014: muzeji-video-film.