Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Urodila žuta dunja / Narodne dječje igre Moslavine, hrvatske Posavine i Banovine

Muzej Moslavine Kutina

mjesto održavanja: Galerija POU Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 3, Novska
datum početka/završetka: 22.11.2012. / 10.12.2012.
otvorenje: u 18 sati
autor stručne koncepcije: Slavica Moslavac, muzejska savjetnica
autor likovnog postava: Slavica Moslavac, muzejska savjetnica
organizator: Muzej Moslavine Kutina i POU Novska

Etnografska izložba Urodila žuta dunja/dječje igre Moslavine, hrvatske Posavine i Banovine, autorice Slavice Moslavac sadržava 20-tak panoa s tekstovima i fotografijama djece s tradicijskim rekvizitima potrebnim za igru. Na izložbi će također biti predstavljene davno zaboravljene igrače (košćenke za klizanje, predmeti od zukve ili sitaka, bebe od komušine, papira i platna, koševi od šiblja, zipke, hodalice, dječja kolica, vještice i druge bebe, dunje, dječje lutke u tradicijskoj odjeći ...).

Narodne dječje igre do 50-tih godina 20. stoljeća koje su igrali dječaci i djevojčice  u Moslavini, hrvatskoj Posavini i Banovini danas gotovo ne postoje. Njihov nestanak uslijedio je promjenama organizacije života same seoske zajednice.

Dječje igre su se izvodile na livadama i drugim čistinama, raskrižjima, širokim dvorištima ili u zatvorenim prostorijama (hižama, kasnije seoskim domovima). Prema spolu dijele se na: ženske i muške, prema uzrastu izvođača: dječje, predškolske i školske  i na kraju igre mladeži pred ženidbu, a to su uglavnom igre ljubavnog sadržaja kojima se željelo iskazati tko se kome sviđa  i tko je kome drag.

Prema dobi, spolu i složenosti igara korišteni su i razni rekviziti. Oni su se sastojali od sasvim jednostavnih; španga ili ukosnica, broševa, gumbi, voćnih bobica i prirodnih vlakana do drvenih obruča – pevca; raznih dužina i oblika batina – pala ili kvaka; te raznih čvrstih i noževa na sklapanje, nadžaka, sjekirica i drugih pomagala sa oštrim sječivima.

U svim igrama željelo se pokazati pred suigračaima, jer druge publike gotovo i nije bilo, vještina, spretnost i snalažljivost izvođenja pojedine igre, nadasve borbenost koja je nerijetko završavala verbalnim ili fizičkim obračunima.

Igre su često započinjale dogovorima, igralo se bez sudaca, ali sa utvrđenim pravilima o samom tijeku i završetku igre.

Prije otvorenja izložbe djeca i nešto stariji posjetitelji imaju mogućnost igranja stare igre Koturanja pomoću štapa i drvene okruglice koja se pomiće po dugoj dasci, a mlađa igru Siječanj-veljača.