Izaberi pregled

Pregled tjedna


<siječanj 2013>
pusčpsn
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Multimedijalni Centar Rijeka ( MMC ) / V.D. Trokut / Atributivna participacijadatum početka/završetka: 25.01.2013. / 25.01.2013.
vrijeme održavanja: u 20 sati
organizator: Multimedijalni Centar Rijeka ( MMC )

Trokut

Hrvatski umjetnik, muzeolog, publicist, sakupljač umjetnina i tvorac mnogobrojnih projekata Vladimir Dodig Trokut, likovnoj i ostaloj javnosti poznat po mnogobrojnim projektima vezanim za veliki doprinos suvremenoj umjetnosti, ali posebno po svom samostalnom projektu »Antimuzej«, odlučio je napustiti Zagreb i svoju vrijednu zbirku od preko 160 tisuća raznih predmeta i umjetnina prebaciti u Rijeku. Vladimir Dodig Trokut član je Zajednice umjetnika Hrvatske od 1968. godine, član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, njegovo se ime nalazi u više enciklopedija i leksikona, a dosad je u Hrvatskoj i inozemstvu održao više od 650 izložbi, akcija, perfomancea i instalacija u Muzeju suvremene umjetnosti i Modernoj galeriji u Zagrebu...

Originalan i potpuno nekonvencionalan po izgledu, ponašanju, stilu života i načinu rada, Dodig je rođen 1949. godine u Kranju, a po prirodi je, kako sam za sebe kaže, »od 1968. godine deklarirani anarhist i suosnivač anarholiberalne partije Hrvatske u Splitu«. Lider je više neformalnih grupa: Crveni Peristil, Frakcija grupe Crveni Peristil, Grupa 31, Manifest 72, začetnik je konceptualne i postkonceptualne no-umjetnosti i osnivač black-it-arta.

 MRKLA NOĆ MUZEJA – ZLATNA ZORA ANTIMUZEJA

  Pošto smo odranije temeljito upućeni u muzeologijsku i antimuzeologijsku teoriju i praksu – na kojoj se u nas temelji jedna veoma solidno osmišljena i elaborirana koncepcija Antimuzeja ( s fundusom, naravno, jer i Antimuzej jeste i treba biti artikuliran kao nekakav muzej, a ne „galerija“! ) – ona značajnog i slavnog hrvatskog postavangardističkog, postkonceptualističkog suvremenog umjetnika, kolekcionara i kulturnog aktivista Vladimira Dodiga Trokuta, potkrijepljena zamislima i radovima eksperata kakvi su znameniti švicarski (na žalost – pokojni ) kurator Harald Szeemann: „Museum der Obsession“ i Darko Schneider, veoma zaslužan za stručnu razradu koncepta atributivne participacije u teoriji i metodologiji Trokutove i srodnih suvremenih praksi, odlučili smo – sasma primjereno aktualnim muzejskim (ne-)prilikama! - dan odnosno večer ( noć ) Noći muzeja 2013 posvetiti upravo tim antimuzejskim i atributivno – parcticipativnim idejama i djelatnostima, na paradigmatskom primjeru našeg barda „ crne umjetnosti“ i dugogodišnjeg prijatelja i suradnika MMC Rijeka i Galerije OK ( od početaka u Klubu Palach 1998. do nastavka na današnjoj lokaciji na Sušaku, u K.U.N.S.-u ).

Tim simboličnim činom i izložbom „Atributivna participacija“ K.U.N.S. najavljuje i započinje ciklus izložbi, performansa i akcija posvećenih najzaslužnijim i najistrajnijim suradnicima ( i živućim i preminulim ) među hrvatskim i inozemnim suvremenim umjetnicima: V.D. Trokut, T. Gotovac, L. Kerekesz, I. Kožarić, J. Hadžifejzović, S. Stilinović i mnogi drugi čije radove i dokumentaciju performansa čuva Multimedijalni Centar Rijeka ( MMC ). Napominjemo da je taj program potpuno ignoriran od strane Odjela gradske uprave za kulturu, te da „nije prošao“ nikako pri odlučivanju o financiranju na Natječaju za dodjelu sredstava za javne potrebe u kulturi Grada Rijeke.

Tjedan poslije, isto u petak, 01.02.13. u 19 sati pozivamo Vas na  zatvaranje izložbe i razgovor sa autorom. Razgovor će voditi povjesničar umjetnosti Branko Cerovac.