Glavni sadržaj | Navigacija u kategoriji

Skupovi i manifestacije

 

 
Glazba u muzeju / Muzeji glazbe
 

mjesto održavanja: Muzej Mimara, Zbirka Richter, Palača Gvozdanović, Hrvatski glazbeni zavod, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
datum početka/završetka: 16.10.2013. - 18.10.2013.
organizator: Muzejski dokumentacijski centar u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU), Hrvatskim glazbenim zavodom, Muzejem Mimara, Muzejem suvremene umjetnosti i Muzejem za umjetnost obrt

Cilj simpozija je evidentirati glazbenu građu u muzejskim i drugim baštinskim institucijama, aktualizirati probleme obrade i prezentacije glazbene spomeničke i nematerijalne baštine, kao i njezinog očuvanja i komunikacije s publikom preko digitalnih medija. (više)

 
 
 
 

 

 
Knjiga u muzeju
 

mjesto održavanja: Muzej Mimara, Zagreb
datum početka/završetka: 05.10.2011. / 06.10.2011.
organizator: Muzejski dokumentacijski centar

O ulozi knjige u muzeju govorit će stručnjaci iz hrvatskih muzejskih ustanova, renomirani teoretičari muzeologije, ali i stručnjaci iz drugih baštinskih ustanova koje posjeduju zbirke knjiga. Što određuje knjižničnu jedinicu kao muzejski predmet, koji su postojeći i mogući oblici njezina muzeološkog komuniciranja s publikom - neka su od pitanja čiji će se odgovori nastojati ugraditi u suvremena muzeološka promišljanja i muzejsku praksu. (više)

 
 
 
 

 

 
Seminar "Evidencija posjeta muzejima"
 

mjesto održavanja: MDC, Ilica 44/II, Zagreb
datum početka/završetka: 05.12.2007. / 05.12.2007.
vrijeme održavanja: 10.00
organizator: Muzejski dokumentacijski centar

Potaknut željom za standardizacijom evidencije posjeta muzejima te povećanjem kvalitete podataka koji služe za izradu statistika broja i strukture posjeta, MDC je organizirao seminar "Evidencija posjeta muzejima" koji se održao 5. prosinca (srijeda) s početkom u 10 sati. (više)

 
 
 
 
 
 
 
Okrugli stol Mreže muzeja u Europi

Muzejski dokumentacijski centar organizira okrugli stol posvećen različitim oblicima povezivanja (umrežavanja) muzeja u različitim europskim zemljama. Službeni jezik skupa bit će engleski.
Cilj okruglog stola je upoznavanje sustava povezivanja /umrežavanja u pojedinim zemljama (kroz prezentacije) i razmjena iskustava (kroz raspravu).
Stručnjaci iz Belgije, Norveške, Slovenije, Portugala i Hrvatske predstavit će svoje sustave povezivanja tj. kreiranja sustava suradnje i pomoći muzejima u organizaciji i svakodnevnom radu. Nakon prezentacija, predviđena je rasprava o iskustvima umrežavanja. (više)
 
 
 

 

 
Muzej(i) (i) književnost(i)

Uz obilježavanje jubilarne 25. izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, Muzejski dokumentacijski centar (MDC) u Zagrebu pripremio je međunarodni simpozij s temom Muzej(i) i književnost(i) na kojemu su muzejski djelatnici, književnici i drugi baštinski stručnjaci razmatrali međuodnose muzeja i književnosti.  (više)
 
     
 
 
MDC L /1955. - 2005./
 
MDC je od 24. do 27. svibnja 2005. sudjelovao na Godišnjoj konferenciji Komiteta za dokumentaciju (CIDOC) Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM). Organizatori konferencije su bili Muzej grada Zagreba i Muzejski dokumentacijski centar.  (više)