HR | EN
MUVI LAB [FESTIVAL MULTIMEDIJSKIH I WEB PROJEKATA]
raspored održavanja prezentacija (.pdf
MJESTO ODRŽAVANJA
online 
VRIJEME ODRŽAVANJA
6. prosinca 2022.

 

multimedija u stalnim postavima, na izložbama

 

VUČEDOLAC IZVAN OKVIRA

HR, produkcija: Muzej vučedolske kulture, Vukovar

KRATKI OPIS
Vučedolac izvan okvira putujuća je interaktivna izložba u proširenoj stvarnosti. Tehnologija proširene stvarnosti moderan je globalni trend koji dopušta implementaciju raznih drugih medija (3D, audio, video, tekst) i sadržaja u finalni proizvod (izložbu). Korisnici tabletima skeniraju plakat, nakon čega im se prikazuje pomno osmišljen digitalni sadržaj za taj plakat. Izložba se sastoji od deset plakata, od kojih je jedan prezentacijski, a devet je interaktivnih. Takva vrsta izložbe svaku prostoriju pretvara u interaktivnu učionicu. Istražite unikatni sadržaj te upoznajte prošlost tehnologijom budućnosti.
U predstavljanju na MUVI LAB-u prezentirat će se posebno izrađena virtualna šetnja kroz AR izložbu – izložbu proširene stvarnosti.
https://vucedol.hr/vucedolac_izvan_okvira/

VRSTA izložba – izložba proširene stvarnosti
GODINA 2022.
AUTORSKI TIM Darko Bilandžić, Mirna Šuljug, Mirela Hutinec
REALIZACIJSKI TIM Darko Bilandžić, Mirna Šuljug, Mirela Hutinec
ZVUK
kolor

 

 

3D STARI GRAD PAKRAC

HR, produkcija: Muzej grada Pakraca, RAIN obrt za računalno programiranje

KRATKI OPIS
Suočen s pandemijom koronavirusa 2020. – 2022. godine, Muzej grada Pakraca pokrenuo je projekt prikazivanja izgubljene kulturne baštine u 3D digitalnom obliku. Započet je projekt izrade 3D utvrde Stari grad Pakrac, koja će u budućnosti poslužiti kao temelj za brojne vizualizacije srednjovjekovnog Pakraca. Nakon više tisuća sati rada, 2021. godine u programu Blender rekonstruirana je srednjovjekovna utvrda u Pakracu s pripadajućim dvorištem i okolišem.
Vizualizacija je izrađena na temelju arhivskih fotografija (G. Szabo), karata i katastarskih nacrta, starih razglednica, arhivskih crteža (E. Kramberger, I. Geber), arhivskih rekonstrukcija (I. Geber) te arheoloških istraživanja (J. Belaj, 2017. – 2020.; T. Lokner, 2021.; K. Vacek 2022.).

VRSTA 3D vizualizacija rekonstrukcije srednjovjekovne utvrde
GODINA 2021. – 2022.
AUTORSKI TIM Krešimir Vacek, Kristijan Tutić
REALIZACIJSKI TIM Krešimir Vacek, Kristijan Tutić
režija Krešimir Vacek, Kristijan Tutić
scenarij Krešimir Vacek, Kristijan Tutić, Gabrijel Tutić
kamera Krešimir Vacek, Kristijan Tutić
montaža Krešimir Vacek, Kristijan Tutić
OSTALI AUTORI Gabrijel Tutić
TRAJANJE 2'17''
IZVORNI FORMAT mp4
ZVUK
kolor

 

 

KNEŽEV DVOR U DUBROVNIKU

HR, produkcija: Novena, Zagreb

KRATKI OPIS
Multimedijski vodič Knežev dvor u Dubrovniku sastoji se od audiovodiča i proširene stvarnosti. Dostupan je putem aplikacije na mobilnim telefonima korisnika, besplatan je za sve posjetitelje Kulturno-povijesnog muzeja, a raspoloživ je u hrvatskoj i engleskoj inačici. Mobilna aplikacija nudi samostalno vodstvo kroz stalni postav i Knežev dvor za individualne korisnike, a osim audiovodstva, sadržava pet zanimljivih priča koje pričaju kostimirani likovi kroz proširenu stvarnost videi kojih se pokreću putem posebnih stalaka postavljenih u muzejskom prostoru.
Aplikacija sadržava i 3D animacije arhitektonskog razvoja Kneževa dvora te prizore velikog potresa iz 1667. godine. Vodič je realiziran u sklopu projekta HERIT-DATA, u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om, a financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

VRSTA virtualna aplikacija, audio vodič
GODINA 2021.
AUTORSKI TIM Julijana Antić Brautović, Lucija Vuković (Dubrovački muzeji)
REALIZACIJSKI TIM Julijana Antić Brautović, Lucija Vuković (Dubrovački muzeji), Novena
AUTORI SCENARIJA ZA PROŠIRENU STVARNOST Nella Lonza, Lovro Kunčević, Vesna Miović
OSTALI AUTORI Julijana Antić Brautović, Marina Filipović, Ljiljana Ivušić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Lucija Vuković, Viktorija Žuvela
AUTORI FOTOGRAFIJA Božidar Gjukić i Vedran Levi
ZVUK
kolor

 

 

PREZENTACIJA POMORSKE BAŠTINE KROZ NOVE TEHNOLOGIJE

HR, produkcija: Hrvatski pomorski muzej Split, Split

KRATKI OPIS
Interaktivni kiosk dijagonale 55 inča, osjetljiv na dodir, omogućuje korisnicima izvanredno iskustvo susreta s odabranim podvodnim lokalitetima i artefaktima pomorske baštine Splitsko-dalmatinske županije poput olupina brodova iz antike, ranoga novog vijeka, slavne Viške bitke te obaju svjetskih ratova. Posjetiteljima se pruža prilika da upoznaju ostatke aviona iz Drugoga svjetskog rata koji su na relativno velikim dubinama, ali i da vide ostatke antičke arhitekture. Autorski tekstovi o pomorskim arheološkim lokalitetima popraćeni su podvodnim fotografijama, videosnimkama, ilustracijama i dokumentarnim minifilmom o Viškoj bitci. Posjetitelji uz pomoć edukativne igre mogu provjeriti nova znanja te se natjecati s osobama u pratnji. Softverske aplikacije i sam uređaj proizvod su hrvatske tvrtke za multimedijska rješenja Pandopad d.o.o. iz Samobora.
Novi interaktivni sadržaj izvrsno će dopuniti prezentacijski segment Hrvatskoga pomorskog muzeja Split, koji do sada nije imao multimedijsku komponentu.

VRSTA interaktivni kiosk
GODINA 2021./2022.
AUTORSKI TIM Petra Blažević, Ljubomir Radić, Saša Denegri, Silva Kukoč
REALIZACIJSKI TIM Pandopad d.o.o.
kamera Danijel Frka, Dražen Gorički, Ewelina Heil, Mariusz Milka, Piotr Stos, Tomislav Radica, Ivan Šuta, Eduard Visković, Saša Denegri
ZVUK jedan video da, ostali ne
kolor

 

 

CENTAR ZA POSJETITELJE POKLON, PARK PRIRODE UČKA

HR, produkcija: Park prirode Učka, Muze, Clinica studio, Šesnić&Turković, Revolucija dizajna, Kultura, AVC, Novena

KRATKI OPIS
U stalnom postavu Centra za posjetitelje „Poklon” korišteno je više od 25 digitalnih rješenja za uspješnu prezentaciju kulturne i prirodne baštine, za kreiranje individualnog pristupa u posjetiteljskom iskustvu i za prenošenje dragocjenih baštinskih vrijednosti posjetiteljima. Sav izložbeni sadržaj pozorno je sastavljen, pomno promišljen i fazno produciran. Prateći muzeološki koncept i interaktivni mediji omogućuju posjetitelju snažno povezivanje s baštinskim vrijednostima koje čuva planina Učka.

VRSTA multimedijalni stalni postav
GODINA 2021.
AUTORSKI TIM Muze, Clinica studio, Šesnić&Turković, Revolucija dizajna, Kultura
REALIZACIJSKI TIM TIM Muze, Clinica studio, Šesnić&Turković, Revolucija dizajna, Kultura, AVC, Novena
IZVORNI FORMAT multimedijska aplikacija
režija Muze
scenarij Muze
kamera Muze
montaža Muze
ZVUK
kolor

 

 

virtualni muzej, virtualna šetnja, virtualna izložba

 

VIRTUALNA PREZENTACIJA KULTURNE BAŠTINE MUZEJA GRADA KARLOVCA

HR, produkcija: l33t d.o.o.

KRATKI OPIS
Muzeji grada Karlovca, u suradnji s digitalnom agencijom l33t, u 2022. godini producirali su virtualne šetnje Starim gradom Dubovcem i Muzejom Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Riječ je o dvojezičnim virtualnim šetnjama dvjema lokacijama Muzeja grada Karlovca kojima se tuzemnim i inozemnim posjetiteljima omogućuje širenje iskustva i znanja o tim kulturno-turističkim točkama grada Karlovca.
Prezentacijom povijesnih prostora u digitalnom okruženju lokacije dobivaju veću vidljivost i postaju bliže potencijalnim posjetiteljima koji, krećući se u digitalnom prostoru, učinkovitije prosuđuju što na tim lokacijama mogu iskusiti i sagledavaju ih u sklopu njihova okoliša. Osim što virtualne šetnje omogućuju jedinstveni pogled na lokaciju, one su i temelj na kojemu će se iskustvo proširene stvarnosti dograđivati novim sadržajima.

VRSTA virtualni muzeji
GODINA 2022.
AUTORSKI TIM MHrvojka Božić, Marinko Pleskina, Karlo Mandić
REALIZACIJSKI TIM Marinko Pleskina, Karlo Mandić, Josipa Vukelić
režija l33t d.o.o.
scenarij Marinko Pleskina, Karlo Mandić
kamera l33t d.o.o.
montaža l33t d.o.o.
ZVUK
Da, virtualna šetnja Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj
Ne, virtualna šetnja Starog grada Dubovca
kolor

 

 

VIRTUALNA ŠETNJA AQUATIKE – SLATKOVODNOG AKVARIJA KARLOVAC

HR, produkcija: L33T, obrt za usluge, vl. Neven Roginić

KRATKI OPIS
Virtualnom šetnjom Aquatika omogućuje posjet jedinom slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj iz udobnosti vlastitog doma. Tijekom šetnje moguće je saznati razne zanimljivosti o rijeci od njezina izvora do ušća i pritom upoznati karakteristične riblje vrste koje žive u pojedinom dijelu rijeke. Unutar dvadeset točaka može se doživjeti tajanstveni slatkovodni svijet prikazan virtualnom šetnjom, uz pogled iz zraka na divno okruženje, zelenu oazu grada Karlovca s najljepšom vizurom na rijeku Koranu, uz minimalan utjecaj izgradnje Aquatike na okoliš, što je postignuto konceptom njezinih zelenih krovova.
Šetnja je dostupna na web stranici Aquatike, kao i na Facebook profilu Aquatike te na Instagram profilu Aquatike.
Zaronite s nama ispod površine!

VRSTA virtualna šetnja
GODINA 2021.
AUTORSKI TIM Neven Roginić, Ivana Kaleb Vuletić, Juraj Petravić
REALIZACIJSKI TIM Neven Roginić, Ivana Kaleb Vuletić, Juraj Petravić
OSTALI AUTORI
režija Neven Roginić
scenarij Ivana Kaleb Vuletić, Juraj Petravić
kamera Neven Roginić
montaža Neven Roginić, Domagoj Ništ
TRAJANJE 30 min (ovisno o pregledavanju dodatnog sadržaja na točkama uz svaki akvarij)
IZVORNI FORMAT jpg fotke 360°
ZVUK ne
kolor

 

 

DRAŽEN U UMJETNOSTI

HR, produkcija: Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, Zagreb

KRATKI OPIS
Virtualna izložba Dražen u umjetnosti postavljena je na službenu mrežnu stranicu MMC-a „Dražen Petrović”, na poveznici https://drazen-u-umjetnosti.mmcdrazenpetrovic.hr/.
Budući da fundus Muzeja sadržava brojne predmete koji pripadaju različitim granama umjetničkog izražavanja kojima je Dražen Petrović središnji motiv i inspiracija, a koje do sada nisu bile izložene ni na bilo koji način predstavljene javnosti, virtualna je izložba jedinstvena prilika da svi zainteresirani vide zanimljive interpretacije i prikaze njegova lika. Dražena nalazimo u djelima poznatih umjetnika poput Slavomira Drinkovića, Ferdinanda Kulmera, Damira Mataušića, Dimitrija Popovića i Vladimira Vrljića Ankina. Dio muzejskog fundusa su i poštanske dopisnice i marke posvećene Draženu Petroviću i temi košarke općenito, karikature Dražena čiji je autor Rudi Stipković, dugogodišnji likovno-grafički urednik Sportskih novosti, a tu su i dva trofeja – za najboljeg igrača McDonald's Championshipa te FIBA 3X3 World Toura u Lipiku koji su inspirirani Draženovim djelom i nose njegovo ime.
Ne treba zaboraviti ni spomenike Draženu Petroviću u Zagrebu (Kuzma Kovačić), Šibeniku (Kazimir Hraste) i u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni (Vasko Lipovac). U sklopu virtualne izložbe Dražen u umjetnosti publici je predstavljeno bogatstvo i raznolikost umjetničkih djela kojima je Dražen Petrović inspiracija ili središnji motiv (slike, spomenici, plakete, trofeji, medaljoni, karikature, filatelija). Izložba je posjetiteljima dostupna na tri jezika (engleskome, španjolskome i hrvatskome), a dosad ju je pogledalo više od 16 000 posjetitelja.

VRSTA online izložba
GODINA 2021. – 2022.
AUTORSKI TIM
autorica Ivana Marušić; stručni suradnik: Luka Lucin; prijevod na engleski: Mia Čujkević-Plečko
prijevod na španjolski Jagoda Večerina Tomaić
fotografije arhiv MMCDP, Srećko Budek, Vedran Benović
REALIZACIJSKI TIM
oblikovanje, izrada i implementacija virtualne izložbe Make IT easy / Link2 d.o.o.
ZVUK ne, osim u animaciji spomenika Kažimira Hraste
kolor

 

 

U POTRAZI ZA PRVIM MOBITELOM

HR, produkcija: Hrvatski Telekom d.d., Zagreb

KRATKI OPIS
Izložba U potrazi za prvim mobitelom na mrežnoj stranici www.ht-muzej.hr svojevrsni je portal u telekomunikacijsku prošlost koji na nov i tehnološki inovativan način donosi povijesne zanimljivosti. Posjetitelji navedene muzejske mrežne stranice unutar nekoliko tematskih cjelina, primjenom interaktivnih elemenata, mogu saznati zanimljivosti iz povijesti bežičnih komunikacija, informirati se o razvoju mobilnih uređaja, o prvoj hrvatskoj mobilnoj mreži MOBITEL i o prvim mobilnim uređajima teškima nekoliko kilograma. Kako bi doživljaj bio što sličniji stvarnom, autentični muzejski predmeti (mobiteli) prikazani su u pregledu od 360 stupnjeva. U videorubrikama je dostupan i izbor prvih domaćih televizijskih reklama za mobitele.

VRSTA online izložba
GODINA 2021.
AUTORSKI TIM Vesna Lipovac (HT muzej) i Goran Rajič (Tehnički muzej Nikola Tesla)
REALIZACIJSKI TIM 404 d.o.o. za komunikacijske usluge
ZVUK
kolor

 

 

ARHITEKT ALEKSANDAR DRAGOMANOVIĆ – POVODOM 100 GODINA OD ROĐENJA

HR, produkcija: Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Zagreb

KRATKI OPIS
Uz stotu obljetnicu rođenja arhitekta Aleksandra Dragomanovića (Banja Luka, 1921. – Zagreb, 1996.) Hrvatski muzej arhitekture HAZU predstavio je prvu virtualnu izložbu iz svog fundusa autora Alena Žunića.
Aleksandar Dragomanović jedan je od ključnih arhitekata poslijeratne hrvatske moderne čiji donedavno nedovoljno poznat opus obuhvaća više od sto djela nastalih u vremenskom rasponu od 1948. do 1995. godine. Tijekom svoje karijere Dragomanović je, uz ostalo, u Zagrebu ostvario nekoliko paradigmatskih zgrada velike vrijednosti (dijelom u suautorstvu s Radovanom Nikšićem i Ninoslavom Kučanom). To su, primjerice, Modna kuća u Praškoj ulici, robna kuća NAMA Trnsko, kompleks SRCE, Dječja ustanova Sopot, zgrada SDK u Ulici grada Vukovara i dr. Korištena grafička dokumentacija dio je osobnoga arhivskog fonda Aleksandra Dragomanovića iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.
Realizacija virtualne izložbe omogućena je financijskom potporom Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zagreb.
Poveznica na virtualnu izložbu: https://dragomanovic.hazu.hr/

VRSTA virtualna izložba
GODINA 2022.
AUTORSKI TIM Alen Žunić
REALIZACIJSKI TIM Borka Bobovec (urednica), Ana-Marija Zubović (suradnja na realizaciji programa)
VIZUALNO OBLIKOVANJE VIRTUALNE IZLOŽBE Irina Jurinac
ZVUK
kolor

 

 

CRNO-BIJELI SVIJET UMJETNIČKE GALERIJE DUBROVNIK

HR, produkcija: Umjetnička galerija Dubrovnik

KRATKI OPIS
Crno-bijeli svijet Umjetničke galerije Dubrovnik naziv je virtualne izložbe muzejske dokumentaristice Marijete Radić kojom nas želi provesti vilom Banac 1950-ih godina otkrivajući svaku razinu rada i djelovanja ovog muzeja moderne umjetnosti.
Koristeći se arhivskom građom Galerije i Znanstvene knjižnice Dubrovnik, gotovo do detalja možemo rekonstruirati promjene koje je u jednom desetljeću zabilježila ova kulturna ustanova.
https://www.youtube.com/watch?v=DesMB3yRqTg

VRSTA virtualna izložba
GODINA 2021.
AUTORSKI TIM Marijeta Radić, kustos dokumentarist
REALIZACIJSKI TIM Miho Skvrce, muzejski fotograf (obrada fotografija), LMT STUDIO, vl. Tonći Miletić (video produkcija), Dubrovački simfonijski orkestar (glazba)
režija Marijeta Radić, kustos dokumentarist
scenarij Marijeta Radić, kustos dokumentarist
montaža LMT STUDIO, vl. Tonći Miletić
TRAJANJE 13’24’’
IZVORNI FORMAT mp4
ZVUK da
kolor

 

 

mrežne stranice, online katalog

WWW MUZEJA GRADA KARLOVCA

HR, produkcija: Link2 d.o.o. za Muzeje grada Karlovca

KRATKI OPIS 
S novim krovnim nazivom – Muzeji grada Karlovca, pod kojim djeluju Gradski muzej Karlovac, Galerija „Vjekoslav Karas”, Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj i Stari grad Dubovac, pojavila se i potreba za kreiranjem novog websitea, čiji je razvoj tekao usporedno s razvojem novoga vizualnog identiteta Muzeja grada Karlovca.
Bilo je imperativno da novodizajnirani website arhitekturom i likovnim oblikovanjem odgovara suvremenim komunikacijskim izazovima te da bude usklađen s novim vizualnim jezikom. Website je kao snažan komunikacijski alat neprofitnog marketinga, među ostalim, integralni element promotivne kampanje brenda Muzeji grada Karlovca. Nova mrežna stranica omogućuje Muzejima neometanu, uređenu i konzistentnu vizualnu i multimedijsku komunikaciju, ulijeva veće povjerenje u točnost informacija te otvara mogućnosti dubljeg istraživanja tema i sadržaja koji zanimaju širu javnost.

VRSTA mrežna stranica muzeja
GODINA 2021./2022.
AUTORSKI TIM Josipa Vukelić, Ivanka Maroević (Link2 d.o.o.), Andro Giunio
REALIZACIJSKI TIM Josipa Vukelić, Ivanka Maroević (Link2 d.o.o.), Andro Giunio
VOĐENJE PROJEKTA Josipa Vukelić
kolor

 

 

ONLINE KATALOG I PRIČE IZ ARHIVE KINO KLUBA SPLIT

HR, produkcija: Kino klub Split

KRATKI OPIS 
Na istoj su platformi za korisnike predstavljeni odabrana produkcija (audiovizualna djela) Kino kluba Split, različita fotografska i dokumentarna građa, kao i priče iz arhiva koje se objavljuju u obliku bloga.
U produkciji Kino kluba Split od 1952. do danas realizirano je oko 800 kratkometražnih uradaka, dok arhivska dokumentacija sadržava tisuće stranica materijala vezanih za održavanje različitih važnih događanja (festivala, gostovanja, okruglih stolova, proslava…). Arhivska se građa posljednjih nekoliko godina sustavno obrađuje, usporedno s digitalizacijom i katalogizacijom, te se kontinuirano javno objavljuje od 2021. Mrežni katalog implementiran je uz pomoć informacijskog sustava Modulor++, a do sada objavljeni sadržaj dostupan je na web adresi: http://arhiva.kinoklubsplit.hr

VRSTA online katalog, blog
GODINA 2021. – 2022.
AUTORSKI TIM Sunčica Fradelić (KKS), Goran Zlodi (FFZG), Ivanka Maroević (Link2)
REALIZACIJSKI TIM Link2

 

 

mogućnosti

TOBOGAN

HR, produkcija: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

KRATKI OPIS 
Klub mladih MSU-a (KMMSU-a) osnovan je u travnju 2016. u sklopu međunarodnog projekta Translokalno: Muzej kao kutija za alat, primarni cilj kojega je bio osmisliti nove načine komunikacije muzejâ moderne i suvremene umjetnosti s mladima u dobi od 15 do 25 godina. Okuplja mlade osobe koje povezuje znatiželja i zanimanje za umjetnost, a sudjelovanjem u Klubu imaju priliku upoznati praktičnu stranu muzejskog posla, kreativno razmišljati i izražavati se te otkrivati brojne autore i autorice ili umjetničke pravce ključne za suvremenu umjetnost. Tijekom 2021. godine članice i članovi Kluba radili su na produkciji audiopodcasta Tobogan, u kojemu su pričali o aktualnim izložbama i događanjima u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, kao i o drugim temama iz kulture i umjetnosti. Na platformi Mixcloud.com dosad je objavljeno osam epizoda podcasta, koje su preslušane ukupno 985 puta.

VRSTA audio podcast
GODINA 2021.
AUTORSKI TIM Ana Škegro, Ivan Kolar, članovi i članice Kluba mladih MSU (Nola Bokun, Celina Damjanović, Romana Dusper, Maja Marić, Luciana Medić, Vito Menjak, Mirta Mesić, Rea Novaković Matušić, Tea Pintar, Stella Poljak, Maja Poznić, Mia Rogić, Julia Simeonov, Tea Tomkić, Sara Trlek, Emma Vručinić, Vida Zlatić)
SCENARIJ Ana Škegro, članovi i članice Kluba mladih MSU
MONTAŽA Ivan Kolar, članovi i članice Kluba mladih MSU
REALIZACIJSKI TIM Ivan Kolar, Ana Škegro, članovi i članice Kluba mladih MSU
TRAJANJE:
Tobogan #01 / Od imaginacije do animacije : 43'41''
Tobogan #02 / Misaone mreže : 40'59''
Tobogan #03 / Deveta umjetnost – strip : 37'
Tobogan #04 / Umjetnost u doba korone : 51'10''
Tobogan #05 / Baciti istinu u lice : 39'43''
Tobogan #06 / Ljeto u MSU : 58'46''
Tobogan #07 / IK : 100 / Ivan Kožarić : 41'02''
Tobogan #08 / street art : 52'19''
IZVORNI FORMAT mp3
ZVUK