HR | EN

Ovdje možete pronaći tekstove, preglede i brojke o hrvatskim muzejima. Nastali su različitim istraživanjima i analizama podataka s ciljem stjecanja uvida u stanje i trendove u pojedinim segmentima muzejske djelatnosti i muzejima općenito.
Statistički pregledi temelje se na podatcima iz Registra muzeja, galerija i zbirki u RH.

Predstavljamo i projekte Europske grupe za muzejsku statistiku (EGMUS), što će omogućiti komparativnu analizu hrvatskih muzeja s muzejima iz drugih europskih zemalja.

Godišnji pregledi prema kategorijama: osnivač, djelokrug, tip i vrsta muzeja te struktura stručnih djelatnika prema zvanju.

Ukupan broj posjetitelja u hrvatskim muzejima
podatci iz MDC-ovog godišnjeg anketnog upitnika

Najposjećeniji hrvatski muzeji

 

Godišnji statistički pregled muzeja
podatci iz Registra muzeja, galerija i zbirki RH

Tekstovi o posjećenosti hrvatskih muzeja

Statistički pregledi po izdvojenim temama

Posljedice potresa i obnova muzeja

EGMUS – Europska grupa za muzejsku statistiku

Europska grupa za muzejsku statistiku (EGMUS) osnovana je 2002. sa sjedištem u Berlinu radi prikupljanja, analiza, usklađivanja, usavršavanja metodologije i objave podataka o muzejima. Tijekom svog rada okupila je tridesetak zemalja unutar i izvan Europske unije čiji se predstavnici svake godine okupljaju oko teme muzejske statistike i njezina usklađivanja na međunarodnoj razini, kao i oko aktualnih muzeoloških pitanja. EGMUS od svojih početaka surađuje s Eurostatom, doprinos daje i projektima poput Europeane, Enumeratea, sudjeluje u izradi ISO standarda za međunarodnu muzejsku statistiku, kao i u ostalim međunarodnim projektima.

Muzejski dokumentacijski centar sudjeluje u radu grupe od njenih početaka 2002. godine, a 2017. postao je članom užeg tijela (engl. core group), što je potaknulo održavanje međunarodnog skupa u MDC-u 2018. godine. Članstvo užeg tijela još čine predstavnik nizozemskog Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti Robert Oosterhuis, predstavnici francuskog Ministarstva kulture na čelu s Jean-Cédricom Delvainquièreom te predstavnici njemačkog Instituta za istraživanje muzeja iz Berlina predvođeni prof. dr. sc. Monikom Hagedorn-Saupe, ujedno i predsjednicom CIDOC-a, ICOM-ova međunarodnog odbora za dokumentaciju. Od 2020. godine užem se tijelu priključila i stručnjakinja Katarzyna Skomorucha-Figiel iz poljskog Nacionalnog instituta za muzeje i javne zbirke (NIMOZ). Savjetnici užeg tijela EGMUS-a su i Trilce Navarette, istraživačica i profesorica na roterdamskom Sveučilištu Erasmus te stručnjak u području statistike Nico Heerschap iz nizozemskoga Centralnog ureda za statistiku. Uloga užeg tijela jest usmjeravanje i koordinacija rada EGMUS-a, organiziranje godišnjih sastanaka te odlučivanje o žarišnim temama plenarnih sastanaka.