HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Slavko Šterk

Zvanje prof. povijesti umjetnosti i francuskog jezika
Znanstveni stupanj VSS
Stručno zvanje muzejski savjetnik
Uže polje djelovanja fotografija
Ustanove Muzej grada Zagreba
Slavko Šterk rođen je 1947. godine u Brezničkome Humu. Diplomirao je povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1972. godine.
Radio je prvo u Regionalnome zavodu za zaštitu spomenika kulture u Rijeci, potom u Republičkome zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. U Republičkome komitetu za prosvjetu, kulturu, fizičku i tehničku kulturu Socijalističke Republike Hrvatske u Zagrebu radio je na pripremanju umjetnina iz Zbirke umjetnina Ante i Wiltrud Topić – Mimara, a zatim kao kustos zadužen za brigu o zbirkama talijanskoga i španjolskoga slikarstva te ikona. Godine 1982. zaposlio se u Muzeju grada Zagreba kao kustos. Zvanje višega kustosa stekao je 1988., a muzejskim savjetnikom postao je 1994. godine.
U Muzeju grada Zagreba bio je zadužen za kulturno-povijesni i umjetno-obrtni materijal u okviru Zbirke arhitektonske dokumentacije, Zbirke skulptura, plaketa i medalja, Zbirke devocionalija i privatnih zbirki (Memorija). Bio je dugogodišnji voditelj fototeke Muzeja grada Zagreba.
Autor je niza izložaba povezanih s poviješću grada Zagreba.
Bio je jedan od suautora stalnoga postava Muzeja u kojemu je obradio teme o zagrebačkoj katedrali (izgradnju, unutrašnje uređenje, glavni portal stare katedrale, Schmidt-Bolleovu regotizaciju stare katedrale), crkvi sv. Marka, vjerskome životu Zagreba te memorijalne sobe Tille Durieux i Ivana Gerersdorfera.
Autor je postava privatnih zbirki Muzeja grada Zagreba: Zbirke Tille Durieux, Zbirke Margite i Rudolfa Matza te Memorijalnoga prostora Miroslava i Bele Krleža.
Za potrebe klasifikacije i dokumentacije muzejskih i galerijskih predmeta (u okviru rada MDC-a) izradio je znanstvenu razdiobu, odnosno glavne tipološke kategorije tradicionalne i moderne skulpture, tehniku izvedbe i obnove, funkcionalno označivanje skulpture te njezinu funkciju, cjeline i posebna imenovanja. Izradio je znanstvenu klasifikaciju za crkveno ruho, liturgijske knjige i judaicu.
Od 1985. do kraja 1992. godine bio je glavni urednik glasila „Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske“.
Godine 2013. dobio je Nagradu za životno djelo „Pavao Ritter Vitezović“ Hrvatskoga muzejskog društva.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a