HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Radmila Biondić

Zvanje diplomirana povjesničarka umjetnosti
Znanstveni stupanj VSS
Stručno zvanje viša kustosica
Polje djelovanja umjetnički obrt
Uže polje djelovanja umjetnički obrt
Ustanove Muzej Slavonije
Radmila Biondić rođena je 1.srpnja 1953. u Osijeku.
Nakon završene gimnazije u Osijeku upisala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a nakon studija radila je kao profesor likovne i glazbene kulture u srednjoj školi.
U Muzeju Slavonije počela je raditi 1997. godine na Odjelu umjetničkog obrta. Stalni postav je bio skinut početkom Domovinskog rata, a građa je bila djelomično spremljena u Muzeju, a dobrim dijelom u različitim ustanovama u Hrvatskoj. Glavni zadatak bio je ponovo sakupiti bogati fundus Muzeja Slavonije na jednom mjestu napraviti reviziju građe. S obzirom da Baranja još uvijek mirnom reintegracijom nije bila vraćena u sastav Republike Hrvatske, kolegica Ida Horvat, koja je do Domovinskog rata skrbila o zbirkama unutar Odjela umjetničkog obrta, nije bila u mogućnosti vratiti se na posao jer je ostala u okupiranom dijelu Hrvatske, tako da je Radmila Biondić na samom početku rada u Muzeju sama reviziju građe. Po povratku kolegice Ide Horvat u muzej, započinje zajednička suradnja koja je rezultirala uspješnim izložbama Odjela umjetničkog obrta.
Zbirke koje je preuzela Radmila Biondić su bile raznovrsne provenijencije. Dio građe je sakupljan od samog početaka djelovanja Muzeja Slavonije donacijama i otkupom, a nakon Drugog svjetskog rata značajan dio građe je u Muzej donijela komisija KOMZA. Mnogi predmeti i vrijedne zbirke spašene su od uništavanja upravo djelatnošću KOMZE koja je donijela u Muzej predmete pronađene u dvorcima i bogatim građanskim kućama nakon ratnih zbivanja.
Važnije izložbe na kojima Radmila Biondić sudjelovala izradom koncepcije postava, izradom kataloga i kataloških jedinica i udjelom građe iz zbirki Odjela umjetničkog odjela:
„Blago Muzeja Slavonije“, 1997.
„Umjetnost Japana u zbirkama Muzeja Slavonije u Osijeku“, 2000.
„Zbirka stakla Muzeja Slavonije 19-20-stoljeće“, 2001-2015.
Veliku izložbu stakla je zajedno s Idom Horvat osmislila i realizirala na temelju velike donacije staklenih čaša ljekarnika Govorkovića iz 1941 godine. Nakon Muzeja Slavonije izložba je gostovala u Muzeju grada Zagreba, Pokrajinskom muzeju u Mariboru, Muzeju stakla u Zadru, Gradskom muzeju Subotica te u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.
„Život i djelo Josipa Jurja Strossmayera“, 2005.
„Keramika i staklo iz starog franjevačkog samostana“, 2005.
„Zsolnay“, 2006.
„S druge strane ogledala“, 2007.-2008.
„Ah, ti kućanski poslovi“, 2009.
Izložba je gostovala u Muzeju grada Zagreba, Muzeju grada Šibenika, Gradskom muzeju Virovitica
„Povijest radia u Osijeku“, 2011.
„Otvoreni depo“, 2011.
„Osječko!“, 2015-2017.
Od 9 zbirki, o kojima je u profesionalnom djelovanju skrbila, 7 ih je u potpunosti obrađeno i registrirano kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a