HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Želimir Koščević

Zvanje prof. povijesti umjetnosti
Stručno zvanje muzejski savjetnik (u mirovini)
Polje djelovanja likovna umjetnost, umjetnost 20. stoljeća
Uže polje djelovanja leksikografija, suvremena umjetnost i fotografija
Ustanove Galerije Studentskog centra, Zagreb,
Galerije grada Zagreba,
Muzej suvremene umjetnosti
Želimir Koščević rođen je u Zagrebu 1939. Diplomirao je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1964. godine. Jednu godinu radio je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, zatim je do 1979. bio voditelj Galerije Studentskog centra, a od 1980. bio je viši kustos i muzejski savjetnik Galerijama grada Zagreba, danas Muzeju suvremene umjetnosti. Honorarno je predavao muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1983. bio je sudski vještak za umjetnost 20. stoljeća.
Od 1992. do 1995. bio je urednik za umjetnost 20. stoljeća u Leksikografskom zavodu, na projektu Enciklopedija hrvatske likovne umjetnosti. Dvije godine 1993. i 1994., bio je savjetnik Biennala likovnih umjetnosti u Sao Paolu u Brazilu, a 1995. suradnik na projektu izložbe "Europa-Europa" u Bonnu te član užeg tima za izložbu suvremene umjetnosti u Solunu 2004.
Član je brojnih strukovnih udruženja ICOM-CIMAM, AICA, a u dva mandata bio je predsjednik Hrvatskoga nacionalnog komiteta ICOM-a. Utemeljitelj je i osnivač Foto-galerije Lang u Samoboru.
Autor je 15-ak knjiga i monografija, objavio je oko 500 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te aktivno sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima u Švedskoj, Španjolskoj, Brazilu, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji. Također je autor više od 40 izložbenih projekata i izložaba (Braco Dimitrijević, Gorki Žuvela, Goran Trbuljak, Dalibor Martinis; Xerox, Mail Art, Imaginarni muzej I,II, III., Boris Bućan, Kartografi-geognostičke projekcije za 21. stoljeće....).
Organizator je Godišnje konferencije Međunarodnog komiteta za muzeje moderne umjetnosti (ICOM-CIMAM) u Dubrovniku 1987. i Međunarodnog savjeta za muzeje Srednje Europe (CEICOM) u Zagrebu 1999.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 19. siječnja 2005. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

S 80-im godinama išla je ta vrlo jaka moja međunarodna aktivnost. Ona se trošila ciljano, ona se nije trošila na manifestacionim izložbama Ministarstva kulture i neke savezne komisije. To zaista nisam radio. To su radili kolega Susovski i Matičević. Međutim, ja sam išao dosta ciljano. To je bila jedna emotivna veza, vrlo profesionalno usmjerena, ali osjetio sam da se radi o jednom ogromnom izazovu koji tek danas, a sad je prošlo skoro dvadeset godina, tek danas dobiva izuzetnu vrijednost. To je taj pokret Fluksus.Tada sam ja već bio u vezi s tim umjetnicima, u direktnoj vezi, što službeno, pismom, onda su se slala pisma, što neslužbeno, što neformalno, što prijateljski.

Iz knjižnice MDC-a