HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Zagorka Pavlović

Zvanje prof. povijesti
Stručno zvanje kustosica (u mirovini)
Polje djelovanja povijest
Uže polje djelovanja kulturna povijest Nove Gradiške, povijesna zbirka, ljekarnička zbirka,
Ustanove Gradski muzej Nova Gradiška,
Narodno sveučilište "A. M. Relković" Nova Gradiška
Zagorka Pavlović rođena je u Vrbovljanima kod Nove Gradiške 1942. godine. Gimnaziju je završila u Novoj Gradiški, a Filozofski fakultet, grupu povijest, diplomirala je u Zagrebu. Prvo radno mjesto dobila je u Narodnom sveučilištu "A. M. Relković" gdje je radila na obrazovanju odraslih.
Od 1990. radi u Gradskome muzeju Nova Gradiška, čiji se osnutak veže za Likovnu koloniju Strmac (1979.), koja se održavala svake godine, a kasnije je djelovala bienalno. Budući da je u staroj jezgri grada postojala zgrada JNA, taj je prostor dodijeljen Muzeju uz uvjet da se formira povijesna zbirka Drugoga svjetskog rata. Od 1981. uz povijesnu građu i galeriju, Muzej širi područje djelovanja etnografskom i arheološkom zbirkom.
Kao voditeljica Povijesne zbirke na prvoj crti bojišnice u vrijeme Domovinskog rata skupljala je i skrbila o muzejskoj građi. Godine 1993. angažmanom Z. Pavlović Muzej je dobio veliku donaciju - ljekarničku zbirku mjesnog ljekarnika Karla Djenješa koja potječe još iz vremena Vojne krajine. Osim ljekarničke, donacija je sadržavala zbirku razglednica, plakata, nešto zemljopisnih karata, ukupno 4 000 predmeta, uz originalni namještaj ljekarne. Z. Pavlović je tu vrijednu donaciju, važnu za povijest grada, evidentirala i unijela u inventarnu knjigu. Izradila je idejnu koncepciju za novi postav Muzeja i bila autorica nekoliko kataloga koji su pratili važnije izložbe: Iz cerničke kulturne baštine, 1993. (suautorstvo), katalog 80. godina novogradiške gimnazije 1999., 130 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška, 2001.,100. godina biciklizma u Novoj Gradiški, katalog Ivo Ivec Kramarić - općinski načelnik, 1999.
Zagorka Pavlović umirovljena je 2002. godine.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 10. srpnja 2003. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

U drugom mjesecu 1993. dobili smo jednu veliku donaciju, od našeg sugrađanina, ljekarnika gospodina Karla Djenješa, koji je veoma rano došao u Novu Gradišku. 1853. godine preuzeli su ljekarnu koja je već radila. Bila je ljekarna i za Vojne krajine u gradu. S obzirom da je bila vojska, imali su potrebu za lijekovima. Nakon ukidanja Vojne krajine ona je prešla u je civilnu ljekarnu. Iza toga je došao i gospodin Djenješ i preuzeo tu ljekarnu i vodio je sve do nacionalizacije 1949., a isto tako imali su veliko gospodarstvo. Njegov otac, iako je bio ljekarnik, ali se i jednim dijelom bavio gospodarstvom. On je s poznatim veterinarom koji je bio iz Nove Gradiške, zvao se Nikola Vukosanović, uvezao prve simentalke krave koje su došle u Novu Gradišku. Gospodin Djenješ je bio pasionirani fotograf. Ne samo fotograf, skupljao je sve, bio je svestran, sve ga je zanimalo, sve je nosio svojoj kući, čuvao, čuvao...

Iz knjižnice MDC-a