HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Ante Sorić

Zvanje dipl. pravnik
Polje djelovanja pravo, rukovodni poslovi
Uže polje djelovanja organizacija izložaba, marketing
Ustanove Galerija Klovićevi dvori
Ante Sorić rođen je u mjestu Preko na otoku Ugljanu 1929. kao deveto od trinaestero djece. Osnovnu školu pohađao je u šibenskom sjemeništu, a gimnaziju je također završio u Šibeniku. Nakon rata završio je Pravni fakultet u Zagrebu. Radio je u SSRN-u kao tajnik za nacionalna i vjerska pitanja, bio je zastupnik u Saboru, obavljao različite poslove: u turizmu je radio kao načelnik odjela za turističku propagandu, u kulturi je bio tajnik poznatom kolekcionaru Anti Topiću Mimari. Radni vijek završio je kao ravnatelj Muzejsko - galerijskog centra, koji je djelovao u sklopu Zbirke umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara, s vlastitim izložbenim prostorom koji je 1996. preimenovan u Galeriju Klovićeve dvore.
Brojne izložbe koje je priredio A. Sorić u Klovićevim dvorima brojem posjetitelja premašivale su sve dotadašnje i svaka je bila poseban društveni i kulturni događaj. Njegov angažman počeo je izložbom "Grafika Albrechta Dürera", a nastavio se "Retrospektivom Otona Glihe", "Izložbom skulptura Dušana Džamonje", a pravi život Muzejsko - galerijskog prostora započeo je izložbom "Riznice zagrebačke katedrale", 1983. godine.
Veliki projekt "Drevna kineska kultura" - izložba priređena u sezoni 1984./85. premašila je broj od 450 000 posjetitelja. Uz te je projekte i njegovo ravnateljstvo, uspostavljen i progam marketinga: objavljeni su dobri katalozi, plakati, prigodne kuverte, posteri, prigodni zlatnici i srebrnjaci. MGC je tada imao oko 70% vlastitih sredstava, od kojih je velik dio ulagao u promidžbu.
U svojemu radu A. Sorić je bio poduzetan, slobodnih ideja i velikih projekata od kojih je, zahvaljujući njegovim inozemnim vezama, krajem 2002. ostvarena izložba "Zlatna žetva" - kineska suvremena umjetnost, koju A. Sorić potpisuje i kao voditelj projekta.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 12. siječnja 2005. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Te tri izložbe (Gliha, Džamonja i Durer) koje su bile u Muzejskom prostoru su pokazale da je zagrebačka publika čekala tako nešto i da je posjeta bila tada, nešto preko 50.000 ljudi. Jasno, to nam je bilo veliko ohrabrenje, mi smo tada znali da krećemo u dobrom pravcu i počeo se širiti krug i unutrašnji broj stručnih ljudi i vanjskih. Mimara u to doba još nije htio čak ni biti u tim prostorima, jer je bio nezadovoljan uređenjem prostora, pa je priredio izložbu svojih djela iz zbirke sadašnjeg muzeja Mimare u Vili Zagorje, to je današnjoj zgradi Predsjedničkih dvora. Tamo su došli kustosi koji su bili vezani za Mimarinu zbirku i priredili su izložbu uz pomoć ostalih ljudi, i ta izložba je pokazala veliki interes publike, ne samo iz Zagreba, nego i iz drugih krajeva. Još jednom, to je potvrada: Zagreb je jedan epicentar takve aktivnosti.

Iz knjižnice MDC-a