HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Jadranka Vinterhalter

Zvanje dipl. povjesničarka umjetnosti
Stručno zvanje muzejska savjetnica
Polje djelovanja povijest umjetnosti, suvremena povijest umjetnosti
Uže polje djelovanja organiziranje predavanja, video i filmske projekcije, performanse, izdavačka djelatnosti
Ustanove Muzej suvremene umjetnosti,
SCCA- Institut za suvremenu umjetnost,
Muzejski dokumentacijski centar,
Muzej savremene umetnosti
Jadranka Vinterhalter rođena je 1948. godine u Zemunu. S obzirom na to da joj je otac bio diplomat, odrasla je u različitim kulturnim sredinama Europe i Amerike.
Osnovnu školu pohađala je u New Yorku, a živjela je u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.
Nakon završetka studija 1974. godine zaposlila se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu kao kustos Centra za vizuelnu kulturu i informacije. U okviru Centra vodila je obrazovne programe i seminare za širu publiku te posebne specijalizirane programe za učenike svih uzrasta. Postavila je oko šezdeset izložaba modernih umjetnika.
Godine 1984. zaposlila se u Muzejskome dokumentacijskom centru u kojemu je preuzela poslove osmišljavanja i uređivanja stručnoga muzeološkog časopisa „Informatica Museologica“. Jedna je od autora vodiča „Muzeji i galerije Hrvatske“ iz 1992. godine.
Od 1985. radila je na organizaciji i predstavljanju muzejskoga izdavaštva na Interliberu, međunarodnome sajmu knjiga i učila.
Početkom Domovinskoga rata Muzejski dokumentacijski centar dobio je ulogu matične ustanove koja skrbi o mreži muzeja u Hrvatskoj, pa je zajedno s kolegama evidentirala ratne štete i o tome neprekidno informirala domaću i svjetsku javnost.
Od 1994. godine započela je s radom u Soros centru za suvremenu umjetnost (SCCA Zagreb) u kojemu je prikupljala dokumentaciju o suvremenim hrvatskim umjetnicima.
Bavila se predstavljanjem mladih suvremenih umjetnika na izložbama koje i danas služe kao izvor dragocjenih podataka.
Uz navedene poslove radila je i na izobrazbi mladih ljudi i budućih kustosa.
U okviru rada u Institutu za suvremenu umjetnost organizirala je međunarodni seminar „Muzeji i galerije suvremene umjetnosti – poslije rata“, a polaznici seminara obišli su niz gradova u regiji.
Od 2000. godine radila je u Muzeju suvremene umjetnosti kao voditeljica Zbirke moderne umjetnosti, a od 2007. kao voditeljica Zbirke skulpture. Poslije je bila i voditeljica Dokumentacijskoga i informacijskoga odjela. Sudjelovala je u ostvarenju velikoga projekta preseljenja Muzeja suvremene umjetnosti na novo mjesto u Novome Zagrebu. Kao voditeljica Zbirke skulpture radila je i na izradi vodiča kroz novi postav.
Od 2007. godine predaje doktorandima Muzeologiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a