HR | EN

Tomislavgrad, Kulturno informativni centar, 2019

Autor/i Martić, Zvonko
Dujmović, Zora [Autor uvoda, predgovora]; Hairlahović, Lejla [Prevoditelj]; Tanović Hulusić, Alma [Prevoditelj]
materijalni opis 101 str.: ilustr. u boji; 28 cm + 1 elektronički optički disk (CD-ROM) s videosnimkom
napomena Tekst usp. na boš. i eng. jez.- Bibliograf. bilj. u tekstu.- Literatura i izvori.- CD-ROM u omotnici s unutarnje strane korica sadrži videosnimku dokumentarnog filma izdanog 2018. godine u Tomislavgradu pod naslovom "Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine - preliminarna otvorena lista nematerijalnoga kulturnoga nasljeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine", kao autor potpisuje se "Stećak - udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini").
predmetnice Muzeji i zbirke vjerskih zajednica; Bosna i Hercegovina; Izložba, etnografska; Nematerijalna baština; Karmelićani; Samostan Karmel sv. Ilije (Tomislavgrad),
isbn / issn 978-9926-8253-2-4
Medij Tiskana građa
Vrsta publikacije Katalog izložbe
Lokacija Knjižnica MDC-a

Sažetak

Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije prikaz je dvanaest kulturnih elemenata s “Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine”. Listu je sastavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-ovu “Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva”. Građa za izložbu Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije dio je etnografske zbirke u samostanu i duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. U zbirci se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i uporabni predmeti sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine. To su: – konjičko drvorezbarstvo – potkivanje jaja u Kreševu – umijeće izrade čipke – kera – hodočašće na Ajvatovicu – Prusac – hodočašće sv. Ivi – Podmilačje – izrada grnčarije u Liješevu – običaj košenja u Kupresu – ganga – polifoni oblik ruralne tradicije – umijeće izvođenja sevdalinke – muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije – umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen – polifoni oblik pjevanja „U tri“ u Usori – skokovi sa Starog mosta u Mostaru Izvor: http://gkd.hr/izlozba/nematerijalna-kulturna-bastina-u-federaciji-bosne-i-hercegovine-iz-zbirke-karmela-sv-ilije/ (pristupljeno: 28.11.2019.)    Datum zadnjeg ažuriranja: 22. rujna 2020.