HR | EN
#1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6

Humboldt Forum

Novo u 2021. – muzeji čija otvaranja očekujemo u nadolazećoj godini

Godina koju ćemo zauvijek pamtiti na samom je izmaku. Zbog proljetnog i jesenskog lockdowna brojna su muzejska događanja odgođena, među njima otvorenja novih muzeja ili onih koji su bili zatvoreni zbog renovacije. U željnom iščekivanju nove i, nadajmo se, manje „uzbudljive“ 2021. godine, donosimo vam izbor muzeja i muzejskih postava čije nas otvaranja očekuju.

Bourse de Commerce — Pinault Collection, Pariz, Francuska

Privatni muzej suvremene umjetnosti Françoisa Pinaulta prema najavama bit će dostupan javnosti već od 23. siječnja 2021. godine. Muzej je smješten u zgradi nekadašnje burze, na povoljnoj lokaciji između Louvrea i Centra Pompidou. Radi se o građevini kružnog tlocrta s kupolom koju je za muzejske potrebe prilagodio i redizajnirao poznati japanski arhitekt Tadao Ando. Pinaultova kolekcija sadrži više od 5 tisuća umjetničkih djela nastalih u 20. i 21. stoljeću koja se redovito posuđuju za izložbe diljem svijeta, međutim detalji ovog muzejskog postava drže se u tajnosti do otvaranja.

Humboldt Forum, Berlin, Njemačka

Humboldt Forum, „odgovor Berlina na Louvre“, otvoren je u obnovljenoj Berlinskoj palači putem livestreama prije desetak dana, dok se otvorenje za fizičke posjetitelje očekuje u proljeće 2021. godine. Uoči tog digitalnog otvaranja muzej se našao na meti kritika zbog brončanih skulptura iz Benina u svome fundusu pa su se ponovno postavila pitanja dekolonijalizacije muzeja i budućnosti etnografskih (izvaneuropskih) zbirki (prema nekim podatcima 80 % afričke kulturne baštine nalazi se u čuvaonicama europskih muzeja). Kompleks u kojem su smješteni Etnološki muzej i Muzej azijske umjetnosti jedan je od najskupljih kulturnih projekata u Europi, na koji je utrošeno gotovo 680 milijuna eura.

 

Photo © Adrià Goula

Munchmuseet, Oslo, Norveška

Novi muzejska zgrada u kojoj će biti smještena zbirka najpoznatijeg norveškog slikara Edvarda Muncha trebala bi se također otvoriti u proljeće 2021. godine. Riječ je o visokoj gradnji na trinaest katova izgrađenoj u gradskoj četvrti Bjørvika, nedaleko zgrade Opere, s 11 galerija i više od 26 tisuća kvadratnih metara namijenjenih za muzejske i druge kulturne sadržaje. Arhitekt nove muzejske zgrade je Španjolac Juan Herreros, a veliki poticaj izgradnji bili su prosvjedi stanovnika Osla, nakon što je lokalna vlast zbog ekonomskih razloga htjela odustati od projekta izgradnje.

Veliki egipatski muzej, Giza, Egipat

O ovom mega-muzeju posvećenom egipatskoj civilizaciji iscrpno smo pisali prije dvije godine. Najveći muzejski izložak, 11 metara visoka i 83 tone teška skulptura Ramzesa II. od crvenog granita nalazi se u atriju čija je izgradnja mogla započeti tek nakon postavljanja skulpture. Otvorenje muzeja koji veličinom odgovara većoj zrakoplovnoj luci trebalo se dogoditi proljetos, no zbog pandemije je odgođeno te bi, kako sada stvari stoje, muzej trebao biti otvoren do ljeta 2021. godine.

Neue Nationalgalerie, Berlin, Njemačka

Nakon što je šest godina bila zatvorena zbog renovacije, u ljeto 2021. godine trebala bi se ponovno otvoriti Neue Nationalgalerie, poznato djelo arhitekta Miesa van der Rohea. Projekt obnove težak je 100 milijuna eura pod vodstvom engleskog arhitekta Davida Chipperfielda podrazumijevalo je modernizaciju zgrade, postavljanje klimatizacije, sigurnosnih postavki i osvjetljenja. Kako je najavljeno, povodom otvorenja bit će postavljena izložbi kipara Alexandera Caldera, a spomenimo i to da su odobrena sredstva za izgradnju zgrada Muzeja 20. stoljeća pored Neue Nationalgalerie.

Čuvaonica Muzeja Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, Nizozemska

Još jedan projekt o kojem smo ranije pisali u Vijestima iz svijeta muzeja kada smo i najavili otvorenje krajem 2020. godine. Iako je dovršena, prva čuvaonica otvorenog tipa trebala bi biti otvorena od jeseni 2021. godine. Unatoč tome, ova energetski samoodrživa zgrada zdjelastog oblika i zrcalne fasade nedavno je izabrana među top deset muzeja i galerija u 2020. prema izboru časopisa za arhitekturu i dizajn Dezeen.

Academy Museum of Motion Pictures, Los Angeles, Kalifornija

Prema brojaču na mrežnoj stranici muzej Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti će se otvoriti točni za 276 dana, odnosno 30. rujna 2021. godina. Muzejsku zbirku čine predmeti povezani s filmom i filmskom tehnologijom, kao i građa na papiru, filmske fotografije i zapisi. Muzej je sagrađen prema dizajnu arhitekta Renza Piana, a obuhvaća šest katova na kojima će se nalaziti izložbeni prostori, prostori za edukaciju i posebne događaje, konzervatorski studio, kafić i muzejska trgovina. Osim toga, muzej će imati dvije projekcijske dvorane, od 1000 i 288 mjesta, u kojima bi se tijekom godine održavali filmski programi, paneli i kongresi. Kako je najavljeno u rujnu, prva privremena izložba bi trebala biti posvećena japanskom animatoru Hayaou Miyazakiju i realizirana u suradnji sa Studijom Ghibli. (Ivona Marić)


 

Fotografije: Goran Vranić, Moderna galerija, Zagreb

Moderna galerija – obljetnička izložba Jerolima Mišea u Zagrebu

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je početkom prosinca izložba Jerolim Miše – Od buntovnika do barda kojom se obilježavaju 130. godišnjica rođenja i 50. godišnjica smrti ovog hrvatskog slikara. Izložba nastala suradnjom s brojnim hrvatskim muzejskim ustanovama, kao i s brojnim privatnim kolekcionarima, donosi pregled Mišeovog likovnog opusa koji je predstavljen s više od stotinu likovnih djela popraćenih tekstovima iz njegovih kritika i pisama.

Jerolim Miše je rođen 1890. u Splitu, u kojem je i umro 1970. godine. Osim u Zagrebu, školovao se i u Rimu i Firenci, a pored slikarske karijere pisao je kritike i oglede o likovnoj umjetnosti, dok je u mladosti imao izlete u književnosti. Radio je kao gimnazijski profesor, a kasnije je predavao na likovnim akademijama u Beogradu i Zagrebu. Od 1961. godine bio je redoviti član tada Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Opoziciju buntovnik – bard u naslovu izložbe slijedi i podjela faza umjetnikovog razvoja, naznačenoj na samom početku ove izložbe. Autorica izložbe i postava, dr. sc. Ana Šeparović, s obzirom na Mišeovo razumijevanje i pristup kreativnom procesu razlikuje subjektivizaciju ranog perioda (od 1911. do 1922.) obilježenu težnjom za izražavanjem duševnih stanja naspram objektivizacije i okretanje realizmu u razdoblju kada seli u Zagreb i djeluje kao etablirani umjetnik (1923. do 1970.).

Zauzimajući jasan i samouvjeren stav prema umjetnosti još za vrijeme studiranja, Miše objavljuje negativan osvrt na slikarstvo svog profesora s Akademije likovnih umjetnosti (tada Privremene više škole za umjetnost i umjetni obrt), Mencija Clementa Crnčića, koje proglašava „turističkom umjetnošću“, a ono što on slika „pseudo-Primorje“ i „pseudo-Velebit“, te biva izbačen s Akademije. U Rimu u kojem je nastavio obrazovanje formirao se u projugoslavenskom krugu oko Ivana Meštrovića kojega je iznimno cijenio i o čijem je „geniju“ nadahnuto pisao. Iz tog je razdoblja predstavljen je portret u gipsu Jerolima Mišea kojeg je napravila Ruža Meštović je oko 1911. godine.

Nažalost, Mišeova rana djela su izgubljena, a neka od njih su poznata iz reprodukcija u časopisu Savremeniku kao, na primjer, Molitva (1914.). Autoportret iz 1914. godine također je bio poznat jedino iz reprodukcije sve dok se nije javio privatni vlasnik slike iz Beča, pa je ovom prilikom ipak izloženo originalno djelo.

Njegovi najraniji radovi na ovoj izložbi nastali su po povratku u Split 1914. godine. U portretima iz toga vremena (Portret seljanke (Zagorkinja), Stari Splićanin) u kojem prikazuje tipove ljudi, a u likovnom smislu koristi plošnost i linearnost, bez suvišne modelacije apstraktne pozadine postižući ekspresivni efekt (Portret Ive Tartaglije, 1919.). Također, rano stvaralaštvo zastupljeno je i simbolističkim kompozicijama pod utjecajem bečke secesije s ekspresionistički zgrčenim pozama likova (Strast, Molitva, obje 1914.). Među primjercima grafičkog oblikovanja izložen je Mišeov plakat za Hrvatski proljetni salon 1916. godine koji je popraćen ekspresivnim stihovima iz njegove Pjesme osame.

Premda se u tom razdoblju u svom tekstu o prvoj skupnoj ženskoj izložbi zalaže za prisustvo žene u društvenom životu, cijelog je života zapravo gajio konzervativan svjetonazor koji se produbio boravkom u europskim umjetničkim centrima. Njegova slika Akti/Ženski akti (Prijateljice) iz 1924. prvi je prikaz homoseksualnog (lezbijskog) odnosa u hrvatskoj umjetnosti. Iako scena prikazuje bliskost likova, bez pornografskih konotacija, također izloženi su dijelovi Mišeovog pisma supruzi Anki (1922.) u kojem iznosi svoje negativne stavove o homoseksualnosti i „perverziji“ kojoj je svjedočio u Berlinu.

Konzervativne stavove iznosi i u pogledu žena umjetnica, koje po njemu ne mogu biti ravnopravne s muškim umjetnicima niti bi se trebale baviti umjetnošću. Propagirana submisivna pozicija žene u društvu prisutna je na portretima generičkih naslova što prikazuju skrušene žene, spuštenog pogleda ili u intimnom okruženju (Pri toaleti, 1926. i Kod toalete, 1954.). Za razliku od toga, muškarci su karakterno portretirani i individualizirani, dominantnog stava i izravnog pogleda (Portret slikara Mirka Račkog, 1929.).

Tridesetih godina prošlog stoljeća zajedno s Ljubom Babićem i Vladimirom Becićem djeluje kao član Grupe trojice, ideološki suprotstavljene Udruženju umjetnika Zemlja koje se zalagalo za socijalno angažiranu umjetnost i demokratizaciju umjetnosti. Iz tog razdoblja obilježenog ekonomskom krizom potječu portreti siromašnog sloja (Skitnica (Stari invalid), 1930.), ali izostaje društveno-politička kritika. Naprotiv, kao što ističe autorica izložbe u katalogu, Miše „zastupa ideju da je umjetničko djelo lijep, estetski predmet, izdvojen iz društveno-političkog kruženja u kojemu nastaje, (...), a umjetnik neovisan o društvenim, ekonomskim i političkim procesima.“

Pejzaže počinje slikati još dvadesetih godina (Brodsko brdo, 1921., Zagrebačka periferija, 1926.) kada se stilski počinje okretati realizmu. Pod utjecajem Petra Dobrović formirat će svoj koloristički izraz (Podne u Koločepu, 1931.). Nakon prekida uzrokovanog ratom vraća se temi pejzaža izvodeći ideološki poželjne prikaze ljudskog rada smještenog u krajoliku (Splitsko brodogradilište, 1948., Kamenolom, 1949.).

Pedesetih i šezdesetih, osim pejzaža u kojima je prisutno znatno apstrahiranje stvarnosti (Vrnički kamenolomi, 1955.), slika mrtve prirode (Mrtva priroda s kistovima, 1961.), portrete (Starica, 1955.) i autoportrete (1953., 1963., 1968.).

Izložbu Jerolim Miše – Od buntovnika do barda prati istoimeni katalog i knjiga Jerolim Miše: Dokumenti, vrijeme, kritike – peta knjiga iz Biblioteke Povijest Moderne galerije. Izložba će biti otvorena do 31. siječnja 2021. u Modernoj galeriji, nakon čega će od 11. veljače do 28. ožujka 2021. godine biti izložena u splitskoj Galeriji umjetnina. (Ivona Marić)

 

Fotografije: Goran Vranić, Moderna galerija, Zagreb


 

Italija – muzeji „opasniji“ od barova, shoppinga i sporta

Nakon potpisivanja izvanrednoga dekreta predsjednika vlade, talijanski premijer Giuseppe Conte uveo je državne i privatne muzeje, galerije i arheološke parkove u razdoblje nove krize i nesigurnosti. Tim je dokumentom, od 3. studenog 2020. godine obustavljen rad svih muzejskih i izložbenih prostora u Italiji, kao i održavanje većine umjetničkih manifestacija i javnih događaja, uključujući kazališne predstave, glazbene koncerte i kino projekcije.

Iako su brojni muzeji  ― od Brere do Uffizija ― putem web-stranica i društvenih mreža predstavili vlastite „online“ kolekcije, organizirali stručna vodstva za posjetitelje i video-prezentacije, financijski gubici najvećih muzejskih institucija sve su veći, a neizvjesnost predstojećih mjeseci produbljuje sumnju u brz oporavak talijanskoga javnog, kulturnog i muzejskoga života. Prema istraživanjima MiBACT-a (Ministero per i beni e le attività culturali e per il turismo) iz 2019. godine, talijanski državni muzeji čine 1,6% cjelokupnoga talijanskoga BDP-a (tek nešto manje od poljoprivrede) što je približan ekvivalent 27 milijardi eura ukupne gospodarske djelatnosti. Primjerice, Christian Greco, ravnatelj muzeja egipatske kulture i umjetnosti u Torinu, privatiziranoga 2006. godine, ističe da Museo Egizio u vrijeme „korona-lockdowna“ gubi do 500 tisuća eura tjedno.

S obzirom da su muzeji relevantan ekonomski subjekt u talijanskom nacionalnom gospodarstvu, država će dodijeliti 70 milijuna eura pomoći privatnim muzejima koji su poput palače Strozzi u Firenci ili Egipatskog muzeja u Torinu izrazito pogođeni trenutnim razvojem situacije. Hoće li, međutim, takva financijska pomoć biti dostatna i dodijeljena svima, te kakva zima iščekuje druge, prije svega, državne muzeje, ostaje, barem za sada, otvoreno pitanje. Budući da je „korona-kriza“ paralizirala cjelokupno talijansko gospodarstvo, a između ostalog i privatna poduzeća koja sudjeluju u sistemu financiranju muzeja, nameće se problem dugoročne organizacije i financijskog menadžmenta talijanske „muzejske industrije“ koja trenutno, barem prema nekim procjenama, prolazi kroz najteže trenutke od vremena Drugog svjetskog rata. Pretpostavlja se da su tijekom proljetnoga „lockdowna“ talijanski muzeji imali čak 19 milijuna manje posjetioca nego lani te ostvarili 78 milijuna eura manje prihoda u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Ipak, treba spomenuti da su se tijekom posljednja dva mjeseca, usprkos strogim epidemiološkim ograničenjima, u raznim dijelovima Italije redovito, primjerice, održavali sportski događaji, a najveći trgovački centri, prodajni lanci i restorani ostali su otvoreni. Sukladno tome, stječe se dojam da su muzeji u razdoblju i ove, jesenje/zimske „korona-krize“, donekle očekivano, najgore prošli. To potvrđuje i posljednja odluka talijanske vlade od 3. prosinca 2020. godine kojom se, iako uz značajna ograničenja, dozvoljava rad barova, restorana, gostionica i hotela uoči Božića 2020. godine, dok muzeji ostaju zatvoreni čak i u epidemiološki stabilnijim regijama države. Jesu li doista bila nužna zatvaranja svih muzeja u Italiji, odnosno, retrospektivno gledajući, na koji se način mogla sačuvati njihova djelatnost, te s kojim će se posljedicama uskoro suočiti talijanski privatni i državni muzeji, u ovome trenutku nije posve jasno, premda je izvjesno da će njihov oporavak, nažalost, potrajati. Kolika je cijena tog oporavka, saznat ćemo u nadolazećim mjesecima. (P.B.)


 

Izvor: Muzej-Museo Lapidarium

Izložba u Muzeju Lapidarium – krila povijesti i slobode

U novigradskom Muzeju Lapidarium nedavno je otvorena izložba „Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945. Bujština – ljudske sudbine“ koja obrađuje temu obaranja ratnih zrakoplova na području sjeverozapadne Istre za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, otkrivajući sudbine članova posada srušenih zrakoplova i ulogu Istre u  događajima koji su definirali ishod Drugog svjetskog rata.

Istraživanja koja su prethodila izložbi pokazala su da je Istra, a napose Bujština, bila referentna točka za savezničko bombardiranje Njemačke nakon kapitulacije Italije. Iskrcavanjem saveznika na Siciliju sredinom 1943. godine i postupnim oslobađanjem talijanskog teritorija osigurani su preduvjeti za gradnju vojnih zračnih luka. Saveznicima je omogućeno otvaranje novih koridora za zračne aktivnosti nad cijelom srednjom Europom, Njemačkom, Balkanom i Ukrajinom, a zrakoplovi su polijetali iz središnje Italije, letjeli do Bujštine i tu se razdvajali ovisno o ciljevima bombardiranja. Time je Istra postala vrlo važan, gotovo neizostavan dio, drugog po redu najvažnijeg zračnog koridora savezničkog zrakoplovstva. 

Na izložbi su prezentirani prikupljeni materijalni dokazi, izvorna vojna građa, autentični dokumenti te različiti aluminijski predmeti koje je izradilo stanovništvo Bujštine koristeći olupine aviona kao sekundarnu sirovinu. Prikazani su arhivski filmski uradci o Istri u Drugome svjetskome ratu, zrakoplovi različitih modela i namjena kao i razna oprema za protuzračnu obranu, poput radara i akustičnih senzora te makete savezničkih bombardera i lovaca Luftwaffea. Posebno su zanimljive ljudske sudbine sačuvane usmenom predajom i iskazima svjedoka. Upravo te neispričane povijesti pretočene su na izložbi u vizualne zapise, svjedočanstva još uvijek živih svjedoka iz Umaga, Buja, Burola, Novigrada, Zrenja, Oprtlja, Momjana ili s područja Bujštine. Prikazane su sudbine članova posada palih zrakoplova, priče o ljudskosti i moralnim principima hrabrih pojedinaca koji su izlagali svoje živote pogibelji spašavajući savezničke pilote kao i svjedočanstva o svakidašnjim preletima savezničkih formacija koja su znale brojiti i do 1000 zrakoplova. Posebno su zanimljivi iskazi koji govore o susretu suvremene vojne tehnologije i domicilnog stanovništva, koje je suočeno velikim siromaštvom koristilo olupine aviona kao sekundarnu sirovinu za izradu uporabnih predmeta kojima su si olakšavali svakodnevni život.

 

Izvor: Muzej-Museo Lapidarium

Olupina bombardera „Betty Anne“, palog pored Zrenja, tada najsiromašnijeg dijela gornje Bujštine, za  lokalno je stanovništvo bio kao "dar s neba". U potpunoj je nestašici metala lako obradivi aluminij bombardera B-24 spasio mnoge krovove, zatvarao štale, zamijenio staro glineno posuđe novim modernim metalnim loncima, poklopcima, žlicama, vilicama, a češljevi i ogledalca postali su kasnije dobra roba za krijumčarenje iz Zone B u Jugoslaviju. Angelo Šorgo (rođ. 1917.), iz sela Šorgi kod Zrenja, bio je najvještiji u obradi razgrađenog zrakoplovnog materijala. Što sām, a što uz pomoć ondašnjeg motovunskog župnika, u godinama 1945.-47., prodao je u Rijeci više od 500 češalja i drugih predmeta ponajprije ženama, piše na jednoj od legendi izložbe.

O ratnim strahotama Drugoga svjetskoga rata i golemoj cijeni koju su platili saveznički piloti govore fotografije pilota šesnaeste eskadrile teških lovaca Beafighters South African Air Forcea, koji su iz zračne baze u Bifernu napadali ciljeve na jadranskoj obali, na moru i daleko u unutrašnjosti Hrvatske, Slovenije i sjeverne Italije. U zračnom napadu na Poreč u kolovozu 1944., čiji je cilj bio potopiti brod Cagliari usidren u luci, protuzračna obrana oborila je tri zrakoplova, a četiri pilota s fotografije su u tom napadu izgubila život. Posjetitelji mogu vidjeti i talijanski prekooceanski brod Rex, dobitnika plave vrpce za najbržu plovidbu na relaciji London – New York, poznatog po Fellinijevom filmu Amarcord u kojem su stanovnici u malim brodicama čekali prolazak broda na pučini po mjesečini. Brod je u ratu preuređen za transport talijanske vojske u Afriku, a nakon kapitulacije Italije bio je usidren blizu Kopra gdje su ga u rujnu 1944. napala i potopila dva Beaufighersa South African Air Forcea.

 

Izvor: Muzej-Museo Lapidarium

Priču o Afroamerikancima koji su se borili za pravo leta kad je američka vojska još uvijek bila rasno segregirana, a zemlja nesklona da im jamči osnovne slobode, donosi fotografija Alfonza W. Davisa, prvog afroameričkog vojnika koji je položio tečaj za pilote u Tuskegee Airman programu, koji je opstao zahvaljujući snažnoj podršci „prve dame SAD-a“ Eleanor Roosevelt. Davis je bio pripadnik 332nd Fighter Groupa stacioniranog u Ramitelliju u Italiji, čiji je zadatak bio zaštititi savezničke Leteće tvrđave B-17 i Liberatore B-24 na misijama bombardiranja velikih srednjoeuropskih gradova, a njegov P-51 Mustang oboren je desetak kilometara zapadno od Savudrije u listopadu 1944. Fotografije prate kadrovi iz filma ‘’Red Tails“ (2012., Anthony Hemingway) nastalog u produkciji Georgea Lucasa koji tematizira ratni put pilota iz Tuskegeeja, snimanog u Rovinju, Motovunu, Grožnjanu i Draguću, mjestima iznad kojih su „mustangovci“ zaista letjeli tijekom rata. 

Autori izložbe su Sergio Gobbo i Dolores Malbašić Mihelić. Izložba je nastala na temelju istraživačkog projekta „Krila povijesti - Wings of history“ koji su realizirali učenici iz Srednje škole „Vladimir Gortan“ iz Buja pod mentorstvom profesorice Dolores Mihelić Malbašić i uz suradnju sa Sergijem Gobbom, vlasnikom muzeja „Gallerion-pomorska zbirka austrougarske mornarice“ čiji postav i građa sadrže artefakte i dokumente koji korespondiraju temi istraživanja. Prikupljena svjedočanstva, predmeti i podaci temelj su budućeg stalnog postava izložbe, a u planu je razvijanje turističkih obilazaka, letova zrakoplovima i ronjenje na lokalitetima, odnosno edukativnih staza, info punktova i centara za posjetitelje koji obrađuju teme s izložbe koja se može razgledati do 28. veljače 2021. (Ivan Guberina)


 

Izvor: Gradski muzej Križevci

Gradski muzej Križevci – izložba „Od cehova do Čelika i nakon“

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci krajem mjeseca otvorena je izložba „Od cehova do Čelika i nakon“ koja obuhvaća povijest i povijesnu građu vezanu za obradu željeza u Križevcima, od cehovskih udruženja pa sve do Strojoremonta i “uspona i pada” jednog od najmoćnijih industrijskih divova svog vremena – tvornice Čelik Križevci. Izložbom se obilježavaju dvije obljetnice - šezdeset godina od osnutka Čelika i trideset godina od gašenja tvornice, a temeljena je na publikaciji  „Kako se kalio Čelik“ objavljenoj povodom dvadesete obljetnice osnutka tvrtke, i dan danas najboljem svjedoku nastanka i razvoja nekadašnjeg giganta križevačke industrije.

Postav izložbe se proteže kroz četiri izlagačke prostorije Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, a na izložbi se uz tekstove kojima je predočena povijest cehova i tvrtke “Čelik”, kao i uloga Čelika u društvenom životu Križevaca i njegovih stanovnika, mogu vidjeti predmeti iz fundusa stalnog postava Gradskog muzeja Križevci. Od brojnih izloženih muzejskih eksponata  svakako vrijedi istaknuti cehovsku zastavu Velikog ceha iz 1859., nedavno restauriranu u Gradskom muzeju Varaždin, zatim cehovske povelje Velikog ceha iz 1646. i 1819. godine, cimere križevačkih kovača i bravara te cehovske protokole iz 19. stoljeća. Tvornica “Čelik” predstavljena je predmetima prikupljenim donacijama - sportskim peharima, plaketama i diplomama koje svjedoče o bogatom sportskom i kulturnom životu „čelikovaca“, ali i uspješnom poslovanju i ulaganjima tvornice. Društveni život dočaravaju brojne fotografije iz privatnih albuma bivših radnika, a posebno se ističu snimci i isječci iz novina koje potpisuje autor Željko Hlebec. Uz eksponate, vrijeme koje izložba obuhvaća interpretirano je djelima suvremenih umjetnika. Tako se na izložbi mogu vidjeti dvije iz serije od šest slika pod nazivom “1971” umjetnice Martine Grlić koje prikazuju radnike za strojevima u tvorničkim pogonima. Na pet postamenata, oko kojih cirkulira postav, Antonio Grgić postavio je svoj novi rad pod nazivom “Tako se kalio čelik”, koji se sastoji od poliptiha - digitalnog tiska na čeličnim pločama sastavljenog od fotografija socrealističkog spomenika kipara Antuna Augustinčića srušenog 1992. godine u Gradcu.

Serija od 36 fotografija i kratki film pod nazivom “Sjećajte se radnike” Borisa Cvjetanovića prenose atmosferu nedavno zatečenu u Željezari Sisak, uz univerzalne motive odbačenih radničkih rukavica i praznih tvorničkih hala. Izložen je  sinopsis za nikada realizirani dokumentarno-eksperimentalni film Tomislava Gotovca “Osamsatno radno vrijeme”, planiran kao film od jednog jedinog statičnog kadra u kojem promatramo radnika/radnicu pri radu da bi se dobio „potpuni dokument“. Publika može vidjeti i filmove ”Radnička klasa” Kristine Kojan Goluža te “Kako se kalio čelik” umjetnika Igora Grubića koji je predstavljao Hrvatsku na 58. Venecijskom bijenalu 2019. godine, u kojem animirani likovi vode gledatelja kroz postapokaliptične pejzaže napuštenih tvorničkih pogona.

 

Izvor: Gradski muzej Križevci

Niz monokromnih crteža polikolorom naziva “New age” (Novo doba) umjetnika Nenada Dančua problematiziraju moralnu i političku dezorijentaciju 90-ih godina 20. stoljeća. Skicu za instalaciju predlaže križevački umjetnik Saša Živković pod nazivom ČELIKBAŠČELIK gdje redefiniranjem logoa križevačke tvornice “Čelik”, kao simbola nekih arhaičnih vremena, problematizira postsocijalističko doba tranzicije u doba kapitalističkog postindustrijskog društva. Likovni postav završava s djelima križevačkog rukotvorca i “čelikovca” Dragutina Sokača koji je tehnikom varenja željeza oblikovao skulpture manjeg formata koje prikazuju muške figure u pokretu i komunikaciji s predmetima geometrijskih oblika. U radovima pod nazivom “Figura” autor je neposredno zabilježio svoje suradnike u pokretu na radnom mjestu tvorničkih pogona.

Izložba je bila dobra prilika da se prikažu djela iz fundusa Likovne zbirke Gradskog muzeja Križevci, pa se tako u likovnom postavu izložbe nalazi djelo s motivom iz željezarske radionice slikara i grafičara Dragutina Renarića (1872. – 1944.) nastalo 1941. tehnikom bakropisa, kao i akvarel Radna akcija”, djelo Julija Csikosa-Sessie (1898 – 1978) nepoznate godine nastanka. Izložba završava radom “Budućnost” autora Darka Bavoljaka, koji na sedam fotografija prenosi kadrove zatečenih vizura za vrijeme ratnih razaranja na području Pakraca i Lipika 1992. godine o kojima svjedoči motiv oštećenih natpisa/logoa tvornice simboličnog naziva “Budućnost”.

 

Izvor: Gradski muzej Križevci

Posjetitelje u siječnju očekuju dva predavanja – izlaganje Branka Franceschija koji će kao kustos reći više o nastanku, fokusu i realizaciji Prvog bijenala industrijske umjetnosti koji se održao u Labinu 2014. kao projekt Labin Art Expressa XXI, dok će Alma Trauber kao vrijedan primjer cjelovite industrijske baštine predstaviti projekt “Park skulptura Sisak”.

Dizajn panoa i katalog izložbe potpisuje dizajner Boris Greiner, a u katalogu će se, uz tekstove jednog od kustosa izložbe Ozrena Blageca i stručne suradnice na izložbi dr. sc. Jelke Vukobratović, naći i članak “Društveni kontekst Čelika” autora Sandra Novosela. Autorica projekta i likovnog postava, te kustosica izložbe je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi. (Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci)


 

Etnografski muzej Split – 110 obljetnica obilježena knjigom o knjigama

Kako najprimjerenije obilježiti veliku obljetnicu djelovanja, ako ne knjigom – uobičajeno, ali za muzeje ipak u manje slučajeva. Još rjeđa je pojava u hrvatskoj muzejskoj zajednici da se obljetnice muzejskoga djelovanja obilježe knjigom o njihovom muzejskom izdavaštvu. Stoga je opsežan katalog Etnografskoga muzeja Split izdan uz istoimenu izložbu postavljenu sredinom prosinca 2020. godine – u kojoj je Muzej obilježio 110 godina svojega djelovanja – svojevrsni kuriozitet u ukupnom hrvatskom muzejskom nakladništvu. Vrijedan pažnje.

Autorica izložbe i popratnoga kataloga, Iva Meštrović već u uvodnim rečenicama iznosi svoju nakanu koju možemo iščitati i kao svojevrsnu poruku i poticaj drugim muzejskim ustanovama da učine isto: „Obilježavanje jubileja svake institucije izuzetna je prilika za reviziju učinjenoga“. Jer, tek analizom učinjenoga stvara se plodna podloga za daljnji rad, retrospektivom se otvara mnogo šira perspektiva.

Autorica je tekst knjige podijelila u dva dijela. Uvodnim je dijelom iznijela teorijski okvir nakladništva u baštinskim ustanovama te dala pregled poznatih podjela i glavnih obilježja muzejskih publikacija koje su joj služile u osmišljavanju kataloga i izložbe.

Prvi dio knjige posvećen je pregledu i analizi izdavačke djelatnosti Etnografskoga muzeja Split koja započinje Koledarom Pokrajinskog  muzeja za narodni obrt i umjetnost u Splitu iz 1913. godine. U ovome je dijelu knjige, autorica  nastojala prikupiti, obraditi i popisati ukupan izdavački fond Muzeja, prikazati njegov razvojni put, izdavačku praksu i dostignuća, predstaviti i kritički analizirati najvažnije rezultate provedenoga istraživanja te ukazati na izazove suvremenoga nakladništva Muzeja.

Izdavačku djelatnost Muzeja predstavila je unutar tri razdoblja – od 1910. do 1944.; od 1945. do 1990. te od 1991.do 2020. godine. Pričajući o publikacijama ispričala je povijest Muzeja kroz 110 godina djelovanja ocrtavši unutrašnje i šire vanjske društvene, političko-pravne, ekonomske i socijalne odrednice koje su se neminovno odražavale i na muzejsko nakladništvo.

Upoznajemo ravnatelje, muzejske djelatnike i njihove interese i doprinose, selidbe muzeja iz zgrada i kvartova, nove postave, promjene naziva muzeja, njegova zatvaranja pred ratnim nedaćama, uspone i padove, uspjehe, projekte i nove ciljeve... Za svako je razdoblje predstavila najznačajnije publikacije te kojim su korisnicima bile primarno namijenjene. Ovaj povijesni dio autorica zaključuje isticanjem najvažnijih rezultata istraživanja među kojima je da su katalozi povremenih izložaba bili najzastupljenija vrsta muzejskih publikacija, da je tematska pokrivenost vrlo široka od narodnih nošnji i tekstilnoga rukotvorstva, godišnjih običaja i tradicijskog gospodarstva do likovnih radova etnografske tematike; da se više od polovice objavljenoga materijala odnosi na sito tisak (među kojima su najzastupljeniji plakati), a da je elektronička građa prisutna u relativno malom opsegu te da je u trećem razdoblju objavljen najveći broj publikacija među kojima je i časopis Etnologica Dalmatica koji se kontinuirano objavljuje od 1992. Ovdje autorica napominje i potrebu okretanja široj publici pripremanjem publikacija ne samo za stručnu publiku već i „s drugačijim koncepcijama koje su prilagođene različitim kategorijama korisnika“ prvenstveno misleći na osnaživanje nakladništva za djecu i mlade. Prvi je dio potkrijepljen brojnim bilješkama te probranom literaturom i izvorima kojima se služila.

Drugi dio knjige donosi „Katalog publikacija, promotivnog materijala o i ostale građe“ u kojemu je 328 jedinica, autorica popisala kronološkim slijedom unutar nekoliko grupa i vrsta: Publikacije – serijske publikacije, omeđene publikacije, informativni muzejski leci, Promotivni muzejski materijal i Ostala građa. Kataloške jedinice uz svoj redni broj donose podatke o naslovima i podnaslovima, podatke o autorstvu, materijalnom opisu, temama te inventarnim oznakama, a odabrane jedinice građe popraćene su fotografijama.

Katalog osim sadržajem i svojim je dizajnom obilježio obljetnicu decentnom upotrebom boje staroga zlata u fontu naslova i podnaslova, boji pojedinih razdjelnih listova među temama te na njihovim rubovima i hrptu knjige.

Ova je knjiga više od kataloga, trajnoga dokumenta jedne povremen izložbe – ona je ujedno i zahvala svima – muzealcima i njihovim suradnicima – koji su pisanom riječi pratili rad i razvoj muzeja kroz 110 godina djelovanja. I to je još jedan od razloga zašto je vrijedan pažnje. (Snježana Radovanlija Mileusnić)

MEŠTROVIĆ, IVA
Izdavačka djelatnost Etnografskog muzeja Split kroz 110 godina djelovanja / Iva Meštrović ; [fotografi je Branko Bralić ; prijevod na engleski jezik Silvija Soldo].- Split : Etnografski muzej Split, 2020.- 146 str. : ilustr. u boji ; 30 cm
Bilj. uz tekst.- Bibliografija.- Summary.
ISBN 978-953-6866-50-2


 

Impressum

Vijesti iz svijeta muzeja - elektronički dvotjednik, ISSN 2459-8690

Glavni urednik: Ivan Guberina Uredništvo: Maja Kocijan, Iva Validžija, Ivona Marić Grafički urednik: Denis Bučar

Izdavač: Muzejski dokumentacijski centar | Ilica 44 | 10000 Zagreb | 01 4847 897 | info@mdc.hr | www.mdc.hr