HR | EN
#1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6

Najava – izložba „Sto predmeta za sto godina - Blago Etnografskog muzeja“

U Etnografskom muzeju u Zagrebu večeras u 19 sati otvara se izložba „Sto predmeta za sto godina - Blago Etnografskog muzeja“, koja tematizira korijene naše kulture i njihovo preplitanje s drugim kulturama.

Obljetnice su uvijek i prigoda da se osvrnemo na protekli rad i pronađemo nešto čime ćemo se na dobar način predstaviti javnosti. Etnografski muzej, kao nacionalna muzejska kuća prebogatoga fundusa, našla se tu pred velikim izazovom. Muzejskim zbirkama najbolje tumačimo vrijednosti koje Muzej zagovara u danas drukčijoj klimi interpretiranja baštine koja se sve više okreće društvenom aktivizmu, socijalnoj ulozi muzeja, turizmu ili pak kreativnim industrijama.

Nije jednostavno u kratkome muzejskom prikazu predočiti sve te poveznice. Kustosi, voditelji muzejskih zbirki, svjesni su prostornih ograničenja te su stoga odlučili publici ponuditi interpretaciju fundusa odabirom onih predmeta iz svojih zbirki koji će najbolje prenijeti nove muzejske prakse i sadržaje kojima se bave u svojem radu.

Projekt Blago etnografskog muzeja - Sto predmeta za sto godina pokrenut je sa željom da se na zanimljiv i zabavan način predstave izabrani predmeti jer iza svakog od njih otkrivamo neku ljudsku priču, svjedoke prošlih vremena koji nam prenose globalno važne poruke. Zadatak je posjetitelja pak da tijekom posjeta, na interaktivan način, otkriju te priče. U tome će im pomoći audiozapisi, tekstovi ili multimedijalna pomagala. Posjet izložbi postaje tako ujedno i istraživanje i otkrivanje tajni koje su kustosi zbirki ponudili kontekstualizacijom predmeta koja potiče osjetila i budi uspomene – bilo da je riječ o suveniru ili spomenaru iz djetinjstva, ili pak o predmetima koji su bili dijelom života naših baka i djedova.

Odabir je zaista raznovrstan i temeljen na naraciji te ne prati uobičajene izložbene parametre poput kronologije, tipologije ili regionalne zastupljenosti, niti je bio ograničen brojem predmeta u pojedinoj zbirci. Vjerujemo da će ova izložba građanima donijeti brojna iznenađenja i otkriti bogatstvo i slojevitost fundusa Etnografskoga muzeja. Možda će za posjetitelje biti iznenađenje da Etnografski muzej ima i bogatu zbirku slika, u kojoj se nalaze radovi Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Ljube Babića i drugih. Brojni terenski snimci iz muzejske dokumentacije osvijestit će seosku svakodnevicu na početku dvadesetog stoljeća, a izbor uporabnih predmeta koji govore o radostima djetinjstva, o običajima i vjerovanjima, stanovanju, radu, kićenju i ukrašavanju dio su kompleksnog mozaika naše baštine. Kroz stotinu priča on progovara o korijenima naše kulture i njezinom preplitanju s drugim kulturama te potvrđuje zašto je upravo Etnografski muzej iznimno dragocjena hrvatska kulturna ustanova. (Goranka Horjan)


 

Sarajevo – Europski muzejski Oscar otišao u Nizozemsku

Rijksmuseum Boerhaave iz Leidena koji posjetitelje vodi kroz 500 godina povijesti znanosti i medicine u Nizozemskoj, dobitnik je najstarije i najuglednije europske muzejske nagrade - Europski muzej godine (EMYA 2019). Ceremonija dodjele nagrada održana je krajem prošlog mjeseca u Narodnom kazalištu u Sarajevu, a koordinator događanja bio je Muzej ratnog djetinjstva, prošlogodišnji dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Europe.

Nagradu od 1977. godine dodjeljuje Europski muzejski forum pod pokroviteljstvom Vijeća Europe odajući priznanje kreativnim interpretacijama postava, novim pristupima edukaciji te društveno angažiranim projektima kojima se unaprjeđuje muzejska djelatnost i privlači nova publika u muzeje. Prema riječima žirija Rijksmuseum Boerhaave „koristi umjetnički pristup u komunikaciji znanosti, interpretirajući uz pomoć suvremenih tehnologija najvažnije i najljepše izloške s namjerom poticanja radoznalosti i adresiranja suvremenih znanstvenih i etičkih izazova našeg vremena.“

Muzej nosi ime proslavljenog nizozemskog fizičara, kemičara i botaničara iz 18. stoljeća Hermana Boerhaavea, čija su predavanja na Sveučilištu u Leidenu pohađale mnoge poznate osobe tadašnjeg vremena poput Petra Velikog, Voltairea i Carla Linnaeusa. Direktor muzeja Amito Haarhuis pojasnio je kako je stari postav muzeja bio je temeljen na zaostalom konceptu iz 80-ih godina prošlog stoljeća koji je posjetitelje kronološki vodio kroz sobe s naglaskom na estetiku predmeta, što je kod publike koja nije upoznata s medicinskom praksom i koja nema podlogu u znanosti izazivalo zamor i gubitak interesa. Modernizaciji postava prethodilo je redefiniranje ciljane publike s namjerom da se napravi odmak od „institucije koje je meka za connoisseure znanosti i medicine“ prema inkluzivnom muzeju koji će biti otvoren svim društvenim skupinama bez obzira na njihovu dob, obrazovanje ili socijalni background. Zatim se krenulo u osmišljavanje postava koji će kontekstualizirati i interpretirati eksponate na atraktivan i široj publici razumljiv način, približavajući povijest znanosti i medicine u širem socijalno kulturnom kontekstu s poveznicama na izazove i probleme današnjice.

Muzejski narativ prate pomno selektirani eksponati po načelu less is more, što omogućava dovoljno mjesta za korištenje suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme - kratkih filmova, fotografija, digitalnih časopisa, animacija i interaktivnih vodiča. Tako posjetitelji više ne gledaju eksponate „s rukama na leđima“ već se kroz interakciju i zabavu potiču radoznalost i učenje. Publika uz pomoć pametnih projektora može na vlastitoj podlaktici vidjeti kako izgleda operacija ruke ili uz pomoć replika saznati što je vidio Antonie van Leeuwenhoek kroz prvi praktični mikroskop, odnosno kako je funkcionirao prvi sat s njihalom kojeg je izumio Christiaan Huygens. Rekreiran je i anatomski teatar sa Sveučilišta u Leidenu iz 1594. godine koji prikazuje kako je nekoć izgledala obdukcija i seciranje bolesnika, a djeca kroz edukativnu igru Treasure Island otkrivaju „Nizozemsko zlatno doba“, povezuju otkrića iz daleke prošlosti sa sadašnjošću i budućnošću te otvaraju „velika pitanja“ moderne znanosti. (Ivan Guberina)

 

Izvor: Rijksmuseum Boerhaave, Leiden


 

Sisak – izložba „Fragmenti sisačkoga djetinjstva - Igračke obitelji Kraker“

Metalne i drvene igračke s početka stoljeća, društvene igre, slikovnice, automobili, avioni, vlakovi i Lego kocke – samo su neki su od eksponata koji se mogu razgledati na izložbi pod nazivom „Fragmenti sisačkoga djetinjstva - Igračke obitelji Kraker“, otvorenoj krajem svibnja u Gradskom muzeju Sisak.

Ovo je druga izložba iz ciklusa izložbi posvećenih igračkama kao bitnim segmentima djetinjstva koji je započeo 2018. godine predstavljanjem kolekcije igračaka Tonija Politea, većim dijelom nastale nakon Drugog svjetskog rata u tvornicama poput Biserke ili Jugoplastike. Kako je pojasnio autor izložbe Vlatko Čakširan izložba tematizira odrastanje i djetinjstvo u Sisku s posebnim naglaskom na obitelj poznatog sisačkog kolekcionara Velimira Krakera koji je svoju strast za prikupljanjem i čuvanjem prenio na igračke svojega djetinjstva, ali i na igračke svoje djece i bliže obitelji. Osnovna ideja bila je pokazati da igračke nisu samo predmeti koji oblikuju dječju igru, već sredstvo koje potiče djetetovu maštu i interes za okolinu odnosno razvija kognitivne sposobnosti čime se postavljaju temelji za razvoj dječjih interesa u budućnosti. Predmeti su stavljeni u kontekst određenoga povijesnog razdoblja, uloge u odrastanju pojedinaca iz obitelji Kraker, odnosno njihovog odabira budućih zanimanja vezanih uz tehniku.

Najstarije Krakerove igračke su njemačke proizvodnje jer je sve do Prvog svjetskog rata Njemačka imala znatnu prevlast u njihovoj proizvodnji i izvozu. Izložene su luksuzne igračke kupljene u zagrebačkoj robnoj kući Karstner&Öhler koje su se početkom stoljeća smatrale statusnim simbolom – metalni pijevci na navijanje, minijaturna trafika firme Kibri te mali parni stroj proizvođača Marklin. Zanimljive su i igračke od drva – drveni vlak i drveni pas koji se micao na pritisak gumba, kupljene u manjoj trgovini koja se nalazila u prolazu prema Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, a posjetitelji mogu razgledati i mnoštvo njemačkih igrački kupljenih u Sisku u trgovini na početku današnje Radićeve ulice poput drvene njihaljke, metalnih kolica ili velikog drvenog dvorca.

Šezdesetih godina započinje intenzivna prodaja igračaka u Sisku obilježena pojačanom komercijalizacijom koja je dovela do pomaka u proizvodnji – od igračaka za bogatije do igračaka za mase, a u njihovoj strukturi najčešće dominiraju automobili, avioni, motori i vlakovi od plastike i metala te Lego kocke.

Izložba „Fragmenti sisačkoga djetinjstva - Igračke obitelji Kraker“ može se pogledati u Gradskom muzeju Sisak do kraja kolovoza. (I.G.)

 

Izvor: Gradski muzej Sisak


 

Međunarodni simpozij o zaštiti fotografske baštine – umrežavanjem do rješenja

U Hrvatskome državnom arhivu (HDA) od 22. do 24. svibnja 2019. godine održan je trodnevni međunarodni simpozij Capturing the Past posvećen zaštiti fotografske baštine u srednjoj i istočnoj Europi, na kojemu su se okupili stručnjaci raznih profila koji se skrbe o fotografskim zbirkama. Simpozij je bio organiziran u suradnji s američkom ustanovom Northeast Document Conservation Center (NEDCC) iz Andovera (Massachusetts), specijaliziranom za konzervaciju i restauraciju građe od papira poput knjiga, karata, dokumenata i fotografija, a namijenjen konzervatorima-restauratorima, arhivistima, muzejskim djelatnicima i ostalim skrbnicima fotografske građe sa spomenutog područja.

Simpozij je okupio gotovo stotinjak sudionika iz europskih zemalja kao što su Francuska, Španjolska, Rusija, Mađarska, Latvija, Bugarska, Češka, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Italija i Hrvatska.

Uvodno predavanje održala je Monique Fischer, restauratorica specijalizirana za fotografsku građu iz NEDCC-ja. U svojem izlaganju dala je povijesni pregled višegodišnjeg projekta izobrazbe namijenjenog u prvom redu stručnjacima iz središnje i istočne Europe. Ideja o usavršavanju stručnjaka u ovim regijama i osvještavanju ustanova o potrebi očuvanja vrijednih zbirki fotografija začeta je 2004. godine kada je održana prva u nizu radionica o zaštiti fotografija u Akademiji lijepih umjetnosti i dizajna (AFAD) u Bratislavi. Tijekom petnaest godina više od četrdeset stručnjaka iz jedanaest država usavršilo se u restauraciji fotografske građe zahvaljujući NEDCC-ju. Od 2010. godine NEDCC je u Andoveru organizirao i individualne dvomjesečne stipendije (engl. Advanced Photograph Conservation Internship) za kvalificirane polaznike, omogućivši im tako naprednije usvajanje znanja i vještina u očuvanju fotografija.

Nastavljajući se na uvodno izlaganje, prvi dan simpozija bio je posvećen predstavljanju projekata NEDCC-jevih bivših stipendista iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Latvije i Rusije te njihovu doprinosu u zaštiti fotografskih zbirki i daljnjem prenošenju znanja u svojim zemljama. Neke od predstavljenih tema bile su iskustva polaznika, mogućnosti i izazovi restauracije fotografija te prednosti znanja o zaštiti u razumijevanju fotografija, očuvanju kulturne baštine i kustoskoj praksi. Drugi dan simpozija ostali stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Češke, Slovačke, Italije i Španjolske predstavili su fotografsku građu kojom se bave i raznolikost tema koje pokriva to područje s naglaskom na problematiku očuvanja ove građe. Neke od tema drugog dana bile su konzervacija i restauracija u pojedinim zemljama i ustanovama, problemi s brigom o fotografijama i posebnim zbirkama fotografija, a posebno izazovi u zaštiti dagerotipija, negativa na staklu i fotografskih albuma. Posljednji dan sudionici simpozija prisustvovali su obilasku prostora i čuvaonica Hrvatskoga državnog arhiva te posjetili izložbu 1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj u Hrvatskome povijesnom muzeju, uz razgled odabrane fotografske građe za čiju su skrb zadužene ove ustanove.

Izlagači – dijelom konzervatori-restauratori, a dijelom kustosi i ostali stručnjaci iz baštinskih ustanova – upozorili su na probleme s kojima se susreću u radu s nerijetko velikom količinom fotografske građe u svojim zbirkama. U većini zemalja iz kojih potječu primjećuje se nepostojanje standarda za primjerenu brigu o fotografskoj baštini, ali i senzibiliziranosti za važnost očuvanja te vrste građe koja se, posebice u muzejima, često smatra tek usputnom, a ponekad i nametnutom, u usporedbi s muzejskim predmetom. Upravo zbog toga njezinoj se zaštiti ne posvećuje dovoljno pozornosti. Dodatni je problem i nedostatak primjerenog obrazovanja stručnjaka specijaliziranih na području preventivne zaštite i restauracije fotografskih materijala. Tako se, umjesto restauracije izvorne građe, fotografije češće umnažaju, kopiraju ili digitaliziraju, smatrajući da je to odgovarajući i dovoljan oblik zaštite građe. Pozitivni primjeri rezultat su tek pojedinačnih napora stručnjaka ili ustanova u zemljama iz ovih regija.

Jedno od važnih pitanja koje se također istaknulo u raspravi bila je i nužnost primjerene reakcije u zbrinjavanju fotografske građe u slučaju katastrofa, odnosno važnost poznavanja procedura, postojanja plana postupaka s uključenim popisom bitnih kontakata za pomoć te preventivne digitalizacije građe i njezina udaljenog pohranjivanja.

U Hrvatskoj je posebno naglašen manjak odgovarajuće izobrazbe stručnjaka u području poznavanja, razlikovanja i zaštite fotografske građe te primjerene manipulacije njome. Hrvoje Gržina, arhivski savjetnik (HDA), istaknuo je kako je u odabiru primjerene zaštite i uvjeta pohrane ključno poznavanje fotografskih, fotomehaničkih i digitalnih procesa. Održavanje ovog simpozija, srećom, prati pojavu povećanog zanimanja za zaštitu i vrednovanje fotografske baštine u posljednje vrijeme. Aktualizacija problematike u hrvatskim muzejima počela je sa skupom Fotografska baština u muzejima koji je Muzejski dokumentacijski centar održao u listopadu 2017. godine, a priloge potom objavio u Informatici Museologici 49. Osim toga, početkom travnja ove godine MDC je organizirao Radionicu o preventivnoj zaštiti fotografija, koju je vodila Martina Bagatin, viša konzervatorica-restauratorica iz Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, a koja je pobudila veliko zanimanje među muzejskim djelatnicima.

S obzirom na činjenicu da još uvijek ne postoji dovoljan broj stručnjaka ni pružatelja izobrazbe u zemljama srednje i istočne Europe, uloga američkog NEDCC-ja time je važnija jer je Centar omogućio dragocjenu prekooceansku suradnju i usvajanje praktičnih znanja koja se na lokalnom području ne mogu steći. Istodobno, ovaj program izobrazbe, u okviru kojega je organiziran i simpozij, doveo je do povezivanja stručnjaka iz različitih zemalja srednje i istočne Europe, pruživši im platformu za razmjenu iskustava i praksi. Polaznici su time dobili jedinstvenu priliku da usvojena znanja šire dalje u svojim sredinama.

Više o pojedinačnim izlaganjima na simpoziju pročitajte u knjižici sažetaka Capturing the Past: A Symposium On Photograph Conservation. (Ivona Marić i Dunja Vranešević)


 

Izvor: Art Gallery of Toronto, Facebook

Manje jednako više – „napredna“ matematika Umjetničke galerije Ontario

Umjetnička galerija Ontario (engl. Art Gallery of Ontario) ovih dana odvažno kreće u jednogodišnji eksperiment. Kako prenosi The Art Newspaper, na nedavno održanoj konferenciji za novinare izvršni direktor Galerije Stephan Jost najavio je da će se od 25. svibnja ove godine početi primjenjivati novi model godišnje ulaznice (AGO Annual Pass) – besplatne ili po znatno reduciranoj cijeni – s pomoću koje će se moći razgledati i galerijski fundus i povremene izložbe.

Pravo na besplatan ulaz tijekom sljedećih godinu dana moći će ostvariti posjetitelji u kategoriji od 18 do 25 godina. Jedini je uvjet da se posjetitelj registrira kako bi potom preuzeo digitalnu iskaznicu na svoj pametni telefon. Digitalni kod skenira se pri svakom ulasku što eliminira potrebu stajanja u redu. Besplatan ulaz već imaju mlađi posjetitelji u kategoriji od 14 do 17 godina, koji se mogu registrirati s pomoću svoje e-adrese ili posjetiti Galeriju bez ikakve propusnice, dok djeca od 13 godina ili mlađa mogu ući bez ulaznice, u pratnji odrasle osobe. Galerija je dosad nudila besplatan ulaz srijedom, što je privlačilo znatan broj posjetitelja, pa se iz toga javila ideja o besplatnom ulazu za posjetitelje do 18 godina, međutim osoblje je predložilo pomicanje dobne granice na 25 godina.

Odrasli posjetitelji, dakle svi stariji od 25 godina, godišnju ulaznicu, odnosno već spomenutu digitalnu iskaznicu za pametni telefon, mogu dobiti za samo 35 kanadskih dolara (otprilike 173 kn), što je smanjenje u odnosu na prethodni model naplate. Štoviše, taj je iznos tek nešto viši od cijene jednokratne ulaznice, koja se povećala s 20 na 25 kanadskih dolara, ali zato sad uključuje posjet zbirkama i povremenim izložbama.

Kako navode iz rukovodstva ustanove, ciljevi su proširenje muzejske publike i udvostručenje broja članova, svojevrsnih prijatelja Galerije, s trenutačnih sto tisuća na 220 tisuća. Zapravo, ova progresivna politika naplaćivanja (ili nenaplaćivanja) uvelike počiva na brojnom članstvu koje se, osim neograničenim pristupom i brojnim drugim pogodnostima, motivira donatorskim pobudama. Postoji nekoliko razina članstva, od 45 dolara za studente, osnovnog individualnog članstva za 110 dolara godišnje, do najviše razine članstva (engl. fellow membership) koja iznosi najviše 2499 kanadskih dolara.

Iz uprave Umjetničke galerije Ontario istaknuli su da će u slučaju neuspjeha modela u dostizanju zadanih ciljeva vratiti stari model.

Politika nenaplaćivanja ulaznica za posjet muzeju izaziva veoma podijeljena mišljenja u svjetskoj muzejskoj zajednici. S jedne strance, pobornici smatraju da sve što je financirano javnim novcem treba biti (i ostati) u svako vrijeme dostupno javnosti bez dodatne naknade. Nasuprot tomu, protivnici smatraju da takvom politikom muzeji dovode u pitanje svoju financijsku održivost u već ionako nepovoljnim uvjetima izazvanim smanjivanjem javnih sredstava.

Primjer koji funkcionira već duže vrijeme na nacionalnoj razini je model Ujedinjenog Kraljevstva koje je 2001. godine uvelo slobodan ulaz u nacionalne muzeje za sve posjetitelje. Istraživanja iz 2009. godine pokazala su da je mjera dovela do znatnog povećanja posjećenosti. Međutim, istodobno nije došlo do većih promjena u profilu posjetitelja, što je također jedan od argumenata protivnika politike slobodnog ulaza.

Muzejski dokumentacijski centar prošle je godine u listopadu bio domaćin plenarnog sastanka Europske grupe za muzejsku statistiku (EGMUS) na kojem je glavna tema bila statistika besplatnog ulaza u muzeje u posljednjih deset godina s izvještajima o nacionalnim podatcima zemalja sudionica. Za potrebe analize i predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskih muzeja obrađeni su podatci iz Registra muzeja, galerija i zbirki u RH koji se odnose na cijenu ulaznica. Radi usporedbe obrađeni su i podatci iz 2011. godine objavljeni u Vodiču kroz hrvatske muzeje i zbirke, a iz grafičkog prikaza može se vidjeti da nije bilo većih razlika u tom razdoblju.

Kategorije posjetitelja kojima neki hrvatski muzeji omogućuju besplatan ulaz najčešće su članovi strukovnih udruga ICOM-a, HMD-a, DPUH-a i sl., a potom neke starosne (predškolska djeca, umirovljenici ) ili ranjive društvene skupine (osobe s invaliditetom, branitelji).

Mnogi muzeji pružaju besplatan ulaz određene dane u mjesecu, a ne treba zaboraviti ni besplatne manifestacije Međunarodni dan muzeja, a posebno Noć muzeja koja se ističe posjećenošću. Nasuprot tomu, mjera besplatnog ulaza na nacionalnoj razini koja ne bi bila povezana s izdvojenim manifestacijama ne spominje se u strateškim dokumentima Ministarstva kulture.

Vrijeme će pokazati hoće li Umjetnička galerija Ontario uspjeti u svojem naumu približavanja umjetnosti sve većem broju posjetitelja uz istodobno povećanje članova i podržavatelja takvog modela rada. U svakom slučaju, muzeji u Hrvatskoj (a i njihovi osnivači) dobili su još jedan razlog za promišljanje o uvođenju mjere koja bi se mogla pozitivno odraziti na posjećenost njihovih stalnih postava. (Ivona Marić)


 

Izvor: www.heritageinmotion.eu

Heritage in Motion 2019. – otvorene prijave

Prestižno multimedijsko natjecanje za baštinske projekte Heritage in Motion objavilo je poziv za prijavu projekata za svoje šesto izdanje, koje će se održati 20. rujna 2019. u Ljubljani u sklopu godišnje skupštine Europske muzejske akademije.

Heritage in Motion zajednički su utemeljile Europska muzejska akademija i Europa Nostra uz podršku Europeane s namjerom promoviranja novih digitalnih koncepata u popularizaciji baštine koji omogućavaju da se europsko kulturno nasljeđe publici približi na razumljiv, primamljiv i jednostavniji način, odnosno da se građani Europe kroz digitalne kulturne sadržaje potaknu na promišljanje zajedničkih vrijednosti. Prethodna natjecanja održana su u Glasgowu (Škotska), Bresciji (Italija), Lesbosu (Grčka), Skopju (Sjeverna Makedonija) i Aarhusu(Danska).

Natjecati se mogu muzejski projekti, programi baštine koji prijavljuju gradovi i regije te autori filmova, igara, mobilnih aplikacija, multimedijskih instalacija i internetskih stranica koje promiču ili istražuju europsku kulturnu i prirodnu, materijalnu i nematerijalnu baštinu. Nagrade i pohvale se dodjeljuju najboljim multimedijskim proizvodima koji na kreativne i inovativne načine usmjeravaju pozornost javnosti na vrijednosti europske kulturne i prirodne baštine u svim njezinim aspektima.

Prošle godine na završnoj ceremoniji održanoj u rujnu u Aarhusu žiri je jednoglasnom odlukom dodijelio Best Achievement Award portugalskom muzeu PO.RO.S – Museu Portugal Romano em Sicó, koji „koristeći inovativan prostor, arheološke eksponate i najnovije tehnologije omogućava posjetiteljima putovanje kroz povijest Rimskog Carstva, prikazujući okrutnost njegovih vojski, način života njegovih stanovnika, jedinstvene umjetničke pravce i inovativne tehnologije koji su promijenile svijet, odnosno uspjeh Carstva u sjedinjavanju različitih kultura, jezika i religija u društvo koje je postalo kolijevka zapadne civilizacije. “

 

Rok za prijavu projekata je 1. srpnja 2019., a više informacija o natjecanju i načinu prijave možete pronaći na službenim stranicama. (I.G.)


 

Impressum

Vijesti iz svijeta muzeja - elektronički dvotjednik, ISSN 2459-8690

Glavni urednik: Ivan Guberina Uredništvo: Maja Kocijan, Iva Validžija, Ivan Guberina Grafički urednik: Denis Bučar

Izdavač: Muzejski dokumentacijski centar | Ilica 44 | 10000 Zagreb | 01 4847 897 | info@mdc.hr | www.mdc.hr