HR | EN
Na ovogodišnjem natječaju za izbor plakata za Međunarodni dan muzeja, 2007. prosudbena komisija (7 članova / Višnja Zgaga, Damodar Frlan, Dubravka Osrečki Jakelić, Arijana Kralj, Vlatka Pavić, Željko Laszlo, Tončika Cukrov ) pozvala je tri dizajnera / studija: Borisa Ljubičića, Bruketa & Žinić O.M. i Linu Kovačević.
Na sastanku održanom 3. travnja 2007. u Muzejsko dokumentacijskom centru kao najbolje idejno rješenje, koje ilustrira temu odabran je jedan od prijedloga koje je dostavio Bruketa & Žinić O.M.
 
 Naziv plakata: Plakat 02 / 03
 Autor plakata: Bruketa & Žinić O.M.

 

  • Opis plakata:

Osnovni motiv plakata je fotografija ready-made objekta načinjena od sjedala i upravljača bicikla složenog po uzoru na Picassov rad u formu bikove glave. Za razliku od Picassova rada koji je sastavljen od djelova bicikla s početka 20. st. na ovom je plakatu bikova glava složena od djelova bicikla marke Shimano brzinca.

Plakatom se željelo ukazati da se kanoni ljepote mijenjaju ovisno o idealima vremena u kojem se živi.

  Djelovi teksta autorovogobjašnjenje plakata: 

...Prošlost biva promatrana kao proces stvaranja i obnavljanja koji se stalno događa između materije, života, prostora i vremena, ali s uvažavanjem sadašnjeg trenutka. Svaki novi trenutak stavlja nas u novu perspektivu prema baštini!

Rezultati ovako složenog rada, koji uključuje i vizuru suvremenosti, ključan je za novo definiranje baštine.
 
Odgovornost je na svakom od nas da te vječne ideje koje čine srce naše baštine upamtimo, očuvamo i održimo na životu; odgovornost je umjetnika da ideje prikaže kroz perspektivu koja je razumljiva promatraču u vremenu i kontekstu u kojem živi. Muzeji imaju odgovornost promatraču ponuditi što više različitih perspektiva na tu vječnu ideju, jer što se više perspektiva uzme u obzir, to ideja postaje univerzalnija i jasnija.