HR | EN

11. muzejska edukativna nagradna igra
18. travnja – 18. svibnja 2006.
Hrvatsko muzejsko društvo, Sekcija za muzejsku pedagogiju

Hrvatsko muzejsko društvo, Sekcija za muzejsku pedagogiju organizira muzejsku akciju za djecu i mlade povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, u trajanju od 18. travnja do 18. svibnja 2006. godine. Ovogodišnja 11. muzejska edukativna i nagradna igra pod nazivom „Zvuk...Ton...Glas“ poziva mlade posjetitelje da sudjeluju u raznovrsnim edukativnim programima i izložbama koje su za njih priredili hrvatski muzeji na temu zvuka. U igru je uključeno četrdeset i dva muzeja, galerija i arhiva iz različitih hrvatskih gradova i regija od Gornje Stubice, Klanjca, Krapine, Kumrovca, Trakošćana i Velikog Tabora preko Zagreba, Velike Gorice, Sesveta i Svetoga Ivana Zeline do Našica, Slavonskog Broda, Vinkovaca i Županje te od Pazina, Poreča i Pule do Zadra, Sinja, Splita i Trilja. Sve muzeje objedinjuje zajednička tema i knjižica akcije kojom djeca imaju omogućen pristup svim muzejskim programima i pravo na sudjelovanje u nagradnoj igri. Knjižice kao ulaznice za sudjelovanje u akciji posjetitelji će moći kupiti u svakom od navedenih muzeja.
Završna svečanost održat će se na sam Dan muzeja, 18. svibnja 2006. u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, muzeju voditelju ovogodišnje akcije, gdje će se uz svečani program dodjeljivati nagrade. Glavne nagrade osigurali su sponzori: Rainbow Music International d.o.o., Croatia Records, KD Vatroslav Lisinski i Školska knjiga.


Popis muzeja uključenih u igru i kratak pregled muzejski programa:

 

Arheološki muzej Istre
Magični instrumenti s pulskih spomenika

Carrarina ul. 3, 52100 Pula
Tel.: 052/ 218 603,  218 609, fax: 052/ 212 415
e-mail: arheoloski-muzej-istre@pu.htnet.hr
www.mdc.hr/pula/
Radno vrijeme za posjetitelje: zimi 9 – 14, ljeti 9 – 20, nedjeljom i praznikom 10 – 15 sati
Termini održavanja: 15. travnja – 10. svibnja 2006.

Često s razočarenjem, arheolozi moraju priznati da osim mogućnosti sakupljanja materijalnih predmeta neće nažalost nikada moći “sakupiti” ili rekonstruirati neke nematerijalne aspekte iz prošlosti, poput zvukova koji nam nedostaju. Tu spadaju glasovi tih davnih stanovnika koji su izrađivali arheološke spomenike; njihove pjesme; zvukovi skalpela vještih umjetnika koji su oblikovali prekrasne kamene kipove i bogate ukrase rimskih hramova; šumor veselih glasova koji su se sastajali na glavnome trgu u Puli prije gotovo dvije tisuće godina, gdje su se slavile brojne svetkovine uz pratnju svečanih povorki….
Pojedini predmeti koji se čuvaju u Arheološkom muzeju Istre dokazuju da su i stari Rimljani bili, poput nas, fascinirani glazbom.
Na radionicama obradit ćemo predmete poput grobnih priloga u obliku muzičkog instrumenta; kamene nadgrobne stele s prikazom mitoloških bića koji plešu i sviraju razne instrumente te prikaze božanstava kojima su muzika i ples bili posebno dragi.

Voditeljica i autorica programa: Giulia Codacci-Terlević
Vodstva po stalnom postavu uz prethodnu najavu.

 

Arheološki muzej Split
Lirom u rimski svijet

Zrinsko-Frankopanska 25, 21000 Split
Tel: 021/ 318 721, 318 762, fax: 021/ 318-714
e-mail: arheološki-muzej-st@st.htnet.hr
www.mdc.hr/split-arheoloski
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 9 – 14, subotom i nedjeljom  9 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Svakodnevni je život starih Rimljana, osim brojnih drugih oblika zabave, ispunjavala i glazba. Vojne parade, vjerski obredi, predstave u kazalištima, ali i mir među zidovima privatnih kuća, bili su u rimskome svijetu nezamislivi bez glazbe. Zahvaljujući upravo arheologiji, poznate su nam brojne vrste glazbenih instrumenata onoga vremena koji su se rijetko uspjeli očuvati u svojem izvornom obliku. U većini slučajeva njihov izgled zahvaljujemo prikazima na zidnim slikarijama, svjetiljkama, nadgrobnim spomenicima i mozaicima.
Ovaj ulomak sarkofaga vrhunske izrade prikazuje, između ostaloga, i jedan žičani instrument. Najvjerojatnije je riječ o liri. Što je to sarkofag? Što znamo o Rimljanima? Kako je izgledala svakodnevnica jednoga Rimljanina? Kako su izgledali pokopi onoga vremena? U što su Rimljani vjerovali i kako su se zabavljali?
Šetnjom kroz naš muzej zakoračit ćemo dvije tisuće godina unatrag i pokušati odgovoriti na ova i ostala zanimljiva pitanja.
Voditelj i autor programa: Ivan Matijević

 

Arheološki muzej u Zagrebu
SlušAMZanimljivosti

Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, 10000 Zagreb
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 10 – 17, subota i nedjelja 10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Arheološki muzej u Zagrebu nudi vam u ovoj igri besplatno probno vodstvo pomoću CD player-a. Ovakva vodstva namijenjena su individualnim posjetiteljima i odraslima s djecom koji žele samostalno i u miru razgledati Muzej. Predviđeni su i radni listići koji će uz vodstvo pomoću CD player-a  posjet Muzeju učiniti zanimljivijim i zabavnijim.
Zadatak je na kraju ispuniti anketni listić koji će nam pomoći da zajedno usavršimo ovakvu  vrstu vodstva.
Dođite i isprobajte ovu ponudu Pedagoškog odjela Arheološkoga muzeja u Zagrebu!
Voditeljica i autorica programa: Mila Škarić

 

Arheološki muzej Zadar
Zaplešimo zajedno uz zvukove iz davnina

Trg opatice Čike 1, 23000 Zadar
Tel.: 023/ 252 626, fax: 023/ 251 033
e-mail: cvita.raspovic@zd.t-com.hr
www.donat.com/arh
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak 9 – 13 i 17 – 19, subotom 9 – 13 sati
Termini održavanja: 15. travnja  – 15. svibnja 2006.

Arheologija se bavi proučavanjem života, a ples je njegov sastavni dio, odnosno ljudi plešu od davnina u raznim prigodama, potaknuti raznim motivima. Zato smo za ovogodišnju igru i za vas odabrali jedan od brojnih predmeta koji ilustriraju plesačicu – menadu, o kojoj ćete nešto više saznati kada dođete u muzej.
Pozivamo vas u muzej na ples uz zvukove iz davnina. Ako ne znate plesati,  naučit ćemo vas; ako ne poznajete zvukove prošlosti, poslušajte ih kod nas u Arheološkom muzeju Zadar.
Na porti muzeja čekati će vas detaljnije objašnjenje te zagonetni upit kako pronaći originalnu plesačicu. Ako nađete put, odnosno riješite zagonetku, čeka vas nagrada.
Čekamo vas i veselimo se susretu! Vaši muzealci.

Voditeljica i autorica programa: Cvita Raspović
Kreativno-edukativne radionice utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 17 do 19 sati ili po dogovoru.

 

Dvor Trakošćan
Svijetle sablje, sjajna glazba

Dvor Trakošćan, 42254 Trakošćan
Tel.: 042/ 796 281, fax: 042/ 796 420
e-mail: dvor@trakoscan.hr
www.trakoscan.hr, www.mdc.hr/trakoscan
Radno vrijeme za posjetitelje: svakim danom ljeti  9 – 18, zimi 9 – 16 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Na drugom katu dvorca nalazi se soba obložena velikim zidnim slikama. Osam platnenih tapeta oslikanih temperom daje potpuni prikaz vojne postrojbe grofa Draškovića iz 18. stoljeća. Posebno je zanimljiv mali orkestar, prvi likovni prikaz vojne glazbe u Hrvatskoj. To je grofov vlastiti profesionalni sastav, koji je u mirnim vremenima svirao na dvoru. Plemstvo je u prošlim vremenima bilo nositelj glazbenog života, bilo da su sami muzicirali, uzdržavali dvorske glazbenike, organizirali priredbe ili pak imali vlastite skladatelje. Sudionici edukativne igre dobivaju letak s pitanjima vezanim uz prikazani sastav vojnih glazbenika. Planiramo održavanje koncerata u samom dvorcu.
Voditelj i autor programa: Ivan Mravlinčić

 

Etnografski muzej Istre
Bez nota do zvuka

Trg istarskog razvoda 1275. br. 1, 52000 Pazin
Radno vrijeme za posjetitelje:  ljeti utorak – nedjelja 10 – 18 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.
Kreativne radionice četvrtkom i petkom od 10 do 12 sati.

Znaš li da postoje sviralice na kojima se može svirati bez nota i koje možeš sam izraditi? Za to je potrebno samo malo vještine i dobre volje koju će ti pokazati barba Tone na radionicama  u Etnografskom muzeju Istre.
Želiš vidjeti kako se izrađuju prave sopele i kako se sviraju? Dođi u muzej i nauči od gospodina Valetra koji će ti u tome pomoći. Osim što ćemo zajedno izrađivati instrumente, bit će tu i prava mala glazbena slušaonica. Pozivamo te da iskoristiš ovu priliku da se zabaviš, naučiš nešto novo, ali i da osvojiš pokoju nagradu.
Posjetitelji će na radionicama izrađivati instrumente, sviralice sopele.

 

Etnografski muzej Split
Zvuci iz davnina

Severova 1, 21000 Split
Tel.: 021/ 343 108, 344 164, fax: 021/ 343 108, 344 164
e-mail: etnografski-muzej-st@st.hnet.hr
www.et-mu-st.com
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak 9 – 14, subotom 9 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Raznoliki su zvuci našega grada! Od šuma mora, sirene broda, pjesme klape pod voltom i festivala, zvona starih splitskih kampanela pa sve do zvuka tradicijskih glazbala. Za Vas ćemo ih izvaditi iz škrinja i skinuti sa tavana i čuti njihov čaroban zvuk. Upoznati ćemo gusle, mandoline, diple dvojnice, trojnice i one s mihom, liricu i razne svirale. Uz njih ćemo se družiti i zabaviti. Zajedno ćemo uroniti u zvukove prošlosti što su nekoć uljepšavali živote naših djedova i baka. Pozivamo te da nam se pridružiš u druženju, igri i pjesmi!

Voditeljica i autorica programa: Vedrana Premuž-Đipalo
Radionice i slušaonice organizirat će se uz najavu u dogovoru s muzejskim pedagogom.
Vodstvo po muzeju uz prethodnu najavu.

 

Etnografski muzej Zagreb
Tamburica - simbol hrvatskog nacionalnog identiteta?

Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – četvrtak 10 – 18, petak – nedjelja 10 – 13 sati
Termini održavanja: 20. travnja – 18. svibnja 2006.

Tamburica, kuterevska dangubica, iz sela Kutereva (Lika) ispričat će priču o svojoj povijesti i o svome životu kao muzejskog predmeta, ali i o svojoj nacionalnoj vrijednosti, kao izrazu regionalnih i lokalnih identiteta, znanstvenim interpretacijama i polemikama u javnosti te o načinima njezine suvremene uporabe kao suvenira, te kao dijela organiziranih oblika zabave suvremenog društva (etno-glazba). Tamburica, kuterevska dangubica kao instrument sadrži i brojna nematerijalna značenja poput zvuka i tradicijske glazbe koja se na njoj izvodi, te njezine izradbe.
U okviru izložbe prikazuje se film Kuterevska dangubica – kamera, režija i montaža: Irena Ščurić; scenarij: Zvjezdana Antoš; glazba: Boris Harfman-Hari.
Autorica izložbe: mr. sc. Zvjezdana Antoš, viša kustosica. Postav izložbe: Nikolina Jelavić- Mitrović, dipl. dizajnerica
Voditeljica i autorica programa: Željka Jelavić

 

Fundacija Ivana Meštrovića - Atelijer Meštrović
Daleki akordi

Mletačka 8, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4851 123, 4851 124, fax: 01/ 4851 126
e-mail: fim@fim
www.mdc.hr/mestrovic
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 10 – 18, subotom i nedjeljom 10 – 14 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Glazba kao inspiracija u opusu Ivana Meštrovića? Naslov/tema i sadržaj/značenje umjetničkog djela? Neke od odgovora potražimo zajednički na izložbi Daleki akordi: uz četiri skulpture/reljefa i jedan  crtež s motivom žena s glazbalima izložene u Atelijeru Meštrović  naći ćete i fotografije/reprodukcije još sedam poznatih djela Ivana Meštrovića s istim motivom. Opet ćemo se i zabaviti uz učenje: uz već tradicionalne likovne radionice Rukovanje s Meštrovićem bit će i zanimljivih glazbeno-scenskih događanja... Dobrodošli u naš muzej!
Voditeljica i autorica programa: Danica Plazibat

 

Galerija Klovićevi dvori
Papirnati cvijet

Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4851 926, fax: 01/ 4852 116
e-mail: klovicevi-dvori@zg.hinet.hr
www: galerijaklovic.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – nedjelja 10 – 20, petak 10 – 22 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Galerija Klovićevi dvori  tijekom akcije priređuje izložbu Van Gogh, Mondrian i haaška slikarska škola. Ime je dobila po grupi slikara koji su živjeli i radili u Haagu između
1860. i 1890. godine. Na drugom katu Galerije čeka te izložba Novija sakralna umjetnost koja obrađuje ponajbolje radove religiozne tematike hrvatskih umjetnika. Na temu Zvuk  moći ćeš vidjeti kratki eksperimentalni film Papirnati cvijet koji uz sliku istražuje ton i zvuk prilikom procesa nastajanja scenografije imitirajući pejzaž van Gogha.  
Likovne radionice bit će tematski vezane uz izložbe. Ponovno surađujemo s akademskim slikarima i kiparima: I. Biočić Mandić, T. Buntak, P. Dolić, I. Malčić, M. Mikulin, H. Ramljak, V. Pavlaković i prof. likovne kulture Jagoda Marenić.
Uz sve to čekaju te i radni listići koji će ti pomoći da sve što vidiš i duže pamtiš!
Voditeljica i autorica programa: Liljana Velkovski
Likovne radionice održavaju se uz prethodnu najavu.

 

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda
Ritam slike

Starčevićeva 8,  35000 Slavonski Brod
Tel.: 035/ 448 749, 447 680, 411 510, 411 512, fax: 035/ 411 512
e- mail: galerija-umjetnina@sb.htnet.hr, galerija.ruzic@sb.t-com.hr
www.gugsb.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 10 – 14 i 16 – 19, subotom i nedjeljom 10 – 14 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Djeca slušaju glazbu, istovremeno im se reproduciraju umjetnička djela, te otkrivaju povezanost ritma glazbe s ritmom likovnih elemenata na slici ili skulpturi. Zatim sami prenose zvukove i ritmove koje čuju, u sliku.  
Likovna radionica: Ritam slike
Voditeljica i autorica programa: Romana Tekić
Vodstvo po stalnom postavu Galerije Ružić.

 

Gliptoteka HAZU
Zvuk i skulptura

Medvedgradska 2, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 46 86 050, fax: 01/ 46 86 052
e-mail: gliptoteka-hazu@zg.t-com.hr
www.mdc.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 11 – 19, subotom i nedjeljom 10 – 14 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 16. svibnja 2006.


Sudionici igre trebaju u zbirci suvremene skulpture pronaći onu s fotografije te ustanoviti po čemu se razlikuje od ostalih. Skulptura Zvuk funkcionira poput glazbala, rad Dore Kovačević, proizvodi zvuk. Moguće je besplatno vodstvo po stalnom postavu za grupe uz raniju telefonsku najavu.
Voditeljica i autorica programa: Vesna Mažuran-Subotić

 

Gradski muzej Vinkovci
Tambura - tradicijsko glazbalo

Trg bana Josipa Šokčevića 16, 32100 Vinkovci
Tel.: 032/ 332 885, fax: 032/ 332 504
e-mail: ljubica.gl-muzej@vk.t-com.hr
www.muzejvk.hr
Radno vrijeme za posjetitelje (Stalni etnološki postav):  utorak – petak 10 – 13 i 17 – 19, subotom i nedjeljom 10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Tambura je pučko žičano trzalačko glazbalo. U Hrvata i drugih susjednih naroda tradicijska je, a ne autohtona kulturna tekovina, kamo su je donijeli Turci u vrijeme svojih osvajanja u 14. i 15. stoljeću. U sadašnje vrijeme, na cijelom prostoru Hrvatske - tambura je dosegla razinu priznatog i vrlo popularnog tradicijskog glazbala u ukupnom vrednovanju hrvatske tradicijske kulturne baštine.
Dođi u Gradski muzej Vinkovci na Stalni postav Etnološkog odjela gdje te uz pjevanu i sviranu glazbu Slavonije, Baranje i Srijema očekuju glazbalarske radionice, razgovor s graditeljem tambura, dokumentarni film o gradnji tambura i drugi etnološki filmovi uz zvuk tambure kao glazbene podloge…
Voditeljica i autorica programa: mr. sc. Ljubica Gligorević

 

Hrvatski državni arhiv
Slušaonica starih zvučnih zapisa 1906. - 1952.

Marulićev trg 21, 10000 Zagreb
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – četvrtak 8.15 – 15.45, petkom 8.15 – 13.45 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006., utorkom i četvrtkom 12 – 14 sati

U Slušaonici starih zvučnih zapisa možeš vidjeti izvornik na kojem je sačuvan zapis, zaštitnu magnetofonsku vrpcu na koju je presnimljen restaurirani analogni zapis, te preslušati konačnu verziju tog istog zvučnog zapisa na digitalnom mediju.
Hrvatski državni arhiv izdao je 3 CD-a:
Verdi u zagrebačkoj operi – izvorni zapisi iz 1927. i 1928. snimljeni na pločama Edison Bell Penkale
Recitacije, kazivanja, dramski monolozi i prizori, Fonogramski zapisi članova Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 1909. – 1952.
Kupleti, šaljivi monolozi i prizori, Gramofonski zapisi članova Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i izvođača zagrebačkih kabareta 1906. – 1930.
Voditeljica i autorica programa: Maja Bejdić

 

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Slike i kipovi naive u zvukovima

Ulica sv. Ćirila i Metoda 3, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4851 911, fax: 01/ 4852 125
e-mail: hmnu@zg.tel.hr
www: hmnu.org
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 10 – 18, subotom i  nedjeljom 10 – 13 sati
Termin održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Naivna umjetnost je izričaj likovno neškolovanih majstora.
U izložbenom prostoru Muzeja pomno ćete razgledati izložene slike i skulpture.
Osobno računalo čeka vas u izložbenom prostoru Muzeja!  Na njemu ćete razgledati nekoliko slika i skulptura čiji će vas motivi, ili neki njihovi detalji, podsjetiti na ugođaje uz koje možete vezati ponuđene zvukove. Na tom će vas putu pratiti Iva Naiva, maskota naše edukativne igre. Osluhnut ćete izbor karakterističnih zvukova ili taktove neke melodije, koji će vam dočarati ugođaj šuma vjetra, sječe stabala, glasanje pijevca, žamora djece u igri, šuma morskih valova itd. Moći ćete poslušati i glasove pojedinih umjetnika, koji pričaju o stvaranju i nastajanju umjetničkih djela: što ih je navelo da slikaju ili kipare određene motive, zašto to čine baš izabranim bojama i sredstvima, koja su ih razmišljanja poticala u stvaranju itd. Na kraju će se Iva Naiva veseliti s vama u provjeri naučenoga!
U Muzeju će biti priređene likovne radionice s tehnikama karakterističnima za umjetnost naive (slikanje na staklu). Izložbu dječjih radova iz naših radionica prezentirat ćemo u predvorju Muzeja.

Voditeljica i autorica programa: Mira Francetić
Likovne radionice održavaju se uz prethodnu najavu.

 

Hrvatski pomorski muzej Split
Kada s one strane gdje plavetnilo jest začuješ...

Glagoljaška 18, 21000 Split
Tel.: 021/ 347 346, 347 788, fax: 021/348 092
e-mail: hpms@hpms.hr
www.hpms.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: radnim danom 9 – 15.30, četvrtkom 17 – 20, subotom 9 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

A da bi znao što možeš čuti, doći ćeš u Hrvatski pomorski muzej Split. I otkriti jedan sasvim novi svijet muzejskih predmeta koji će zaokupiti sva tvoja osjetila. Otkrit ćeš zvuk umnogome radostan i vedar, ponekad tužan i sjetan. Naučit ćemo te što je to rog za maglu, čemu služi doglasalo, kada se upotrebljava brodsko zvono... i svega toga čut ćeš zvuk. Da bi znao kada s one strane gdje plavetnilo jest začuješ zvuk s broda koji uplovljava u luku i s radošću pozdravlja one što čekaju; sjetan zvon s broda na odlasku uz pozdrav onima što ostaju.
Voditeljica i autorica programa: Mirja Lovrić
Tijekom trajanja akcije omogućit će se vodstvo po stalnom postavu Muzeja.

 

Hrvatski povijesni muzej
Zvukovi prošlosti

Matoševa 9, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4851 900, fax: 01/4851 909
e-mail: hismus@hismus.hr
www.hismus.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak 10 – 17, subotom i nedjeljom 10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

O životu u prošlosti svjedoče nam danas već pomalo zaboravljeni predmeti koji se brižno čuvaju u muzejima. Ti šutljivi svjedoci prošlih vremena, nekada živi u svojoj zvučnosti i svakodnevnoj upotrebi, danas su muzealije koje prenose glas muzeja.
Zanima li te može li se prošlost čuti, te kako zvuči nekadašnja svakodnevica isprepletena ratovima i plesnim zabavama? Zvuči li ona drugačije od danas?  Želiš li hrvatsku povijest upoznati i doživjeti na nov način? ... Dođi u Hrvatski povijesni muzej gdje će ti zvukove prošlosti otkriti raznovrsni muzejski predmeti koji se ovdje čuvaju, a izložba Srednjovjekovni grad Ružica Muzeja Slavonije Osijek odvest će te i zvukom u srednjovjekovnu prošlost.
Voditeljica i autorica programa: Andreja Smetko

 

Hrvatski prirodoslovni muzej
Pssst! Čujmo i njih!

Demetrova 1
Tel.: 01/ 4851 700, fax: 01/ 4851 644
e-mail: renata.brezinscak@hpm.hr, eduard.kletecki@hpm.hr
www.hpm.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 10 – 17, subota i nedjelja 10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Psssst! Osluhnite glasove prirode. Ulaskom u naš muzej postanite prirodoslovci – istraživači koji uz osjetilo vida trebaju upotrijebiti i osjetilo sluha. Razgledavajući muzej otkrijte i istražite neobične zvukove. Prepoznajte o kakvim se zvukovima radi! U istraživanju će vam pomoći priručnik koji vas čeka u našem muzeju. Zasigurno ćete nakon toga drugačijim ušima osluškivati zvučnu kulisu prirode i u njoj prepoznavati ptice, cvrčke, žabe i mnoge druge životinje.
Ovaj program priredili smo u suradnji s kolegama iz Prirodoslovnog muzeja Slovenije iz Ljubljane.
Voditelji i autori programa: Renata Brezinščak i Eduard Kletečki
Surađujuća ustanova: Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana, Slovenija, autor Tomi Trilar

 

Hrvatski školski muzej
Glas škole

Trg maršala Tita 4, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4855 716, fax: 01/ 4855 825
e-mail: hrskolski.muzej@hrskolski-muzej.hr
www.hrskolski-muzej.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 10 – 17, četvrtkom 10 – 22, subotom i nedjeljom 10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Što bi bio glas jedne škole, na koji način škola prenosi glas o sebi drugima? Prođi kroz Stalni postav našega muzeja i pronađi obilježene predmete posredstvom kojih možeš najizravnije čuti nešto o školi, čuti njezin glas. Jedan od najzanimljivijih predmeta koje možeš vidjeti su školske spomenice, pisane u obliku ljetopisa u koji se upisuju najvažniji i najzanimljiviji događaji u školi u tijeku školske godine. U informativnom kutku pogledaj kako danas neke škole šalju glas o sebi. Raspitaj se u svojoj školi ima li ona školsku spomenicu i na koje sve načine svoju okolinu obavještava o svome radu. U radionicama kreativno sudjeluj predlažući nove elemente i načine vođenja školskih spomenica.
Voditeljica i autorica programa: Ivana Dumbović
Radionice i grupne posjete uz prethodnu najavu telefonom ili e-poštom.

 

HT muzej
Kad zvuk nosi poruku

Jurišićeva 13, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4911 589, Fax: 01/ 4911 588
e-mail: htmuzej@t.ht.hr
www.t.ht.hr/muzej/
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak  10 – 14 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 16. svibnja 2006.

Mobitel u tvom džepu zvoni… prijatelj ti šalje pjesmu s novog albuma tvojeg omiljenog pjevača…Zvuk ti signalizira prenošenje poruke, a ta poruka jest zvuk!
Danas je to moguće. A kakvu je ulogu u prijenosu poruka zvuk imao nekada? I kako je sve počelo? Odgovore na ova i slična pitanja pronaći ćete u našem muzeju.
Ako se  poželite poigrati s nama u malom nagradnom kvizu, očekuju vas vrijedne nagrade, a glavna nagrada ima i svoj vlastiti – ZVUK.
Voditeljica i autorica programa: Vesna Lipovac
Grupni posjeti i vodstvo po stalnom postavu Muzeja uz prethodnu najavu.

 

Javna ustanova "Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara" - Muzej Mimara
Zašto je u muzeju tišina?

Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4826 076, fax: 01/ 4826 079
e-mail: mimara@mimara.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – subota 10 – 17, četvrtkom 10 – 19, nedjeljom 10 – 14 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Zato što umjetnine „govore“ šutke. Prošećite muzejom i upoznajte naše likove. Ako budete polako i šutke hodali neki će vas od njih privući. Zastanete li pred kojim od njih i pomnije ga promotrite, saznat ćete štošta o njegovoj ulozi u društvu i u povijesti, o vremenu u kojem je živio i o vremenu u kojem je izrađen! Kako je to moguće kad muzejski likovi šute? Ili oni, ipak, govore nekim svojim tajnim jezikom? Želite li naučiti tajnoviti jezik kojim nam se obraćaju likovi s umjetničkih djela, posjetite muzej i dobro otvorite oči i uši.
Voditeljica i autorica programa: Anica Ribičić Županić
Radionice se održavaju prema dogovoru.

 

Muzej Brodskog Posavlja
Poslušajte!

Ante Starčevića 40, 35000 Slavonski Brod
Tel.: 035/ 447 415, 447 897, fax: 035/ 447 415
e- mail: muzej-bp@sb.htnet.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak 10 – 13 i 17 – 20, nedjeljom 10 – 13 sati ili prema dogovoru
Termini održavanja:  18. travnja – 18. svibnja 2006.

Tijekom ovogodišnje akcije održava se izložba Hrvatskog školskog muzeja koja predstavlja povijesni pregled hrvatskih slikovnica pod nazivom Od slikovnjaka do vragobe. Planirana je uz tradicionalnu manifestaciju U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić koja će bučiti i zvoniti od glasova djece iz svih krajeva Hrvatske.
Za vas smo pripremili glazbenu radionicu Gdje je početak - gdje nam je kraj?, koncert Glas – najljepši instrument? i  likovnu radionicu Otvorimo uši -  naćulimo oči.
Upoznat ćemo vas s počecima glazbe kroz slušanje zvukova iz prirode. Slušajući glazbu, prevest ćemo ju u likovni govor slikajući – plešući po platnu upotrebljavajući izražajne mogućnosti različitih slikarskih tehnika.
Voditeljica i autorica programa: Danijela Ljubičić Mitrović

 

Muzej Cetinske krajine
Stara glazbala

Andrije Kačića Miošića, 21230 Sinj
Tel.: 021/ 821 949, fax: 021/ 821 569
e-mail: muzej.cetinske.krajine1@st.htnet.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – subota  9 – 16 sati,  grupe po dogovoru
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Ljudi su oduvijek stvarali glazbu, najprije svojim glasom i svakodnevnim predmetima,
oponašajući zvukove iz prirode. Zatim su počeli stvarati do tada nepoznate zvukove, uz
pomoć posebnih predmeta – glazbala. Glazbom se izražava veselje i tuga, radost i žalost.
Kroz upoznavanje s tradicijskim glazbalima Cetinske krajine i sa starim umjetničkim
glazbalima, upoznat ćemo se i sa glazbom koju ona proizvode. Uz izložena glazbala, bit će
organizirane slušaonice i likovne radionice.
Voditelj i autor programa: Branimir Župić
Likovne radionice održavaju se uz prethodnu najavu.

 

Muzej grada Zagreba
Dok nije bilo walkmana i mp3 jukeboxa

Zagreb, Opatička 20
Tel.: 01/ 4851 358, fax: 01/ 4851 359
e-mail: muzej-grada-zagreba@mgz.htnet.hr
www.mdc.hr/mgz
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak  10 –18, subotom i nedjeljom  10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

U Muzeju grada Zagreba, osim predmeta koje možeš upoznati gledajući ih, nalaze se i predmeti koji svojim zvukom upotpunjuju doživljaj prošlosti Zagreba. Jedan dio te prošlosti dočarava i zbirka glazbenih automata Ivana Gerersdorfera. U njoj su izloženi predmeti koje je I. Gerersdorfer sakupljao tijekom proteklog stoljeća. Svako od tih glazbala je pravo malo umjetničko i obrtničko djelo i na različite načine reproducira melodije. Stari su i do 150 godina, ali još uvijek rade. Tvoj je zadatak da u šetnji kroz zbirku prepoznaš glazbeni automat sa slike i upišeš njegov naziv.
Voditeljica i autorica programa: Vesna Leiner

 

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika
Bati ura s kampanela

Šetalište Ivana Meštrovića 18, 21000 Split
Tel.: 021/ 323 905,  323 901, fax: 021/ 323 903
e-mail: lada.laura1@st.htnet.hr
www.mhas-split-hr
Radno vrijeme za posjetitelje: radnim danom 9 – 16,  subotom 9.30 – 13.00 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Zvonik Crkve sv. Teodora poznatije kao Gospe od Zvonika, najstariji je u Splitu, a ujedno i najstariji u cijelosti sačuvani crkveni zvonik u Hrvatskoj. Stoga upravo tu započinjemo zajedničku šetnju kroz povijest grada u potrazi za ranosrednjovjekovnim crkvama i njihovim zvonicima. Masivni, niski, a katkad i ponešto vitkiji, četvrtastog tlocrta, takvi su bili zvonici u srednjem vijeku. Poslušajmo zajedno zvuke što nam dopiru sa zvonika našega grada i saznaj kako se lijevaju zvona! Pridruži nam se u ovoj akciji, a u muzejskoj igraonici očekuju te zanimljive radionice!
Voditeljica i autorica programa: Lada Laura
Likovne radionice održavaju se uz prethodnu najavu.

 

Muzej Prigorja
Fenomen zvuka

Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete
Tel.: 01/ 2001 601, fax: 01/ 2001 601
e-mail: dmaroevic@net.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak 10 – 14, subotom 10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Znate li što znači zvuk? Ako ne znate ili niste sigurni, dođite na naša tematska zbivanja, vezana uz fenomen zvuka. U suradnji s osnovnim školama u Sesvetama, na satovima likovnog odgoja obradit će se teme prikaza glazbenih instrumenata. Najbolji radovi biti će izloženi, uz animiranje učenika za posjet muzeju. Na izložbi u Muzeju izložili smo tiskane primjerke značajnih Domjanićevih pjesama, uz temeljne podatke o pjesniku i fotografije njegove kuće u Krčama. Biti će izložen i niz fotografija koje prikazuju muzikaše na svadbi, te osnovni podaci o zvuku i njegovom nastajanju. Izložba će naglasiti zvuk kao potencijalnu nematerijalnu kulturnu baštinu i njegovu materijalizaciju, koja će se vezati uz različite materijale.
Voditelj i autor programa: Domagoj Maroević

 

Muzej suvremene umjetnosti
Damir Očko: Kompozicije

Habdelićeva 2 (upravna zgrada), 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4851 930, 4851 931, 4851 808, 4875 918, fax: 01/ 4851 930, 4851 931, 4851 977
e-mail: msu@msu.hr
www.msu.hr
Muzejski izložbeni prostor na Katarininom trgu 2 zatvoren je za posjetitelje.
Radno vrijeme za posjetitelje u prostoru Kule Lotrščak, Strossmayerovo šetalište 9: utorak – nedjelja 11-19 sati.   
Termini održavanja: 26. travnja  – 18. svibnja 2006.

U nizu kratkih video radova pod zajedničkim naslovom Kompozicije mladi
umjetnik Damir Očko pokazat će nam kako komponiranje, premda složen proces, može postati zabavno i smiješno. Note mogu biti "pročitane" na različite načine, a kompozicija može postati posve drukčijom u odnosu na napisane note, ovisno o načinu izvedbe. Bit će tu čudnih pojava i zgoda, koje će sliku i zvuk spojiti na neobičan način, a naš doživljaj glazbe učiniti nezaboravnim.
Projekt Damira Očka realiziran je u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori, Zagreb.
Voditeljica i autorica programa: Nada Beroš
Koordinatorica programa: Kristina Bonjeković

 

Muzej Sveti Ivan Zelina
Čaroban svijet zvuka

Trg Ante Starčevića 13, Sveti Ivan Zelina
Tel.: 01/ 2061544, fax: 01/ 2013 686
e-mail: muzej@zelina.hr
www.zelingrad.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: radnim danom 10 – 14 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Tematska izložba vezana uz akciju Zvuk…ton…glas održava se u Muzeju Sveti Ivan Zelina u vremenu od 18. travnja do 18. svibnja. Izložba se sastoji od više izložaka gramofona nastalih u posljednjih 100 godina, te starih radioaparata. Uz gramofone će se izložiti i veći broj gramofonskih ploča od početka 20. stoljeća (bakelitne ploče koje sviraju na 78 okretaja, pa do posljednjih na 33 okretaja). Izložbu će pratiti i muzička igraonica organizirana u suradnji s osnovnim školama.
Voditelj i autor programa: Muzej Sveti Ivan Zelina

 

Muzej triljskog kraja
Tragom drevnih konjanika

Bana Jelačića bb, 21240 Trilj
Tel.: 021/ 831 454
e-mail: angela.babic1@st.htnet.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak  8 – 16 sati
Termini održavanja: 2. svibnja – 18. svibnja 2006.

Muzej će organizirati radionice i upoznati te s novoosnovanom ustanovom u tvomu gradu. Što je muzej i što u muzeju možeš vidjeti? Kako se u muzeju trebaš ponašati? Trebaš li dovesti i djeda i baku u muzej? Ima li muzej svoj 'zvuk', bruji li, zvoni li muzej, ili je zaogrnut plaštem tišine?! Priča li ti ipak ta muzejska tišina o putovima kojima su kročili tvoji preci da bi se na ovomu sadašnjem zadržali?
Ta i slična pitanja pokušat ćemo zajedno odgonetnuti prezentirajući muzejski fundus različitim kreativnim materijalima, ilustracijama ili obilascima spomenika in situ.  
Voditeljica i autorica programa: Angela Babić

 

Muzej Turopolja
Zvuk - boja - slika

Trg kralja Tomislava 1, 10 410 Velika Gorica
Tel.: 01/ 6221 325, fax: 01/ 6225 077
e-mail: mbiskupic@muzej-turopolja.hr
www: muzej-turopolja.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 8 – 16, subotom  i nedjeljom 10 – 13 sati
Termini održavanja: 24. travnja – 18. svibnja 2006.


Akcija će se održavati u prostorima Muzeja Turopolja i organizirana je u dva dijela.
Radionica Zvuk-boja-slika zamišljena je dijelom kao slušaonica (sudionicima će biti predstavljena programska glazba, zvukovi elemenata iz prirode i djela klasične glazbe) na kojoj ćemo doživljenu glazbu vizualizirati gradeći sliku potezom kista, odnosom boje i oblika.
Posjet stalnom postavu Muzeja Turopolja: šetnjom kroz stalni postav Muzeja posjetitelji će potražiti portret Franje pl. Lučića, saznati nešto o slici i osobi koja je portretirana i odgovoriti na pitanje: Tko je bio Franjo pl. Lučić?
Voditeljica i autorica programa: Dragica Dada Modrić

 

Muzej za umjetnost i obrt
Kako se vrijeme čuje

Trg maršala Tita 10, 10000 Zagreb
Tel.: 01/4882 111, fax: 01/ 4828 088
e-mail: muo@muo.hr
www.muo.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – subota 10 – 19, nedjeljom 10 – 14 sati
Termini održavanja: 15. travnja – 15. svibnja 2006.

Podni, stojeći, kaminski, portalni, pustinjski, zidni, ručni, budilice ... sve su to satovi. Možete ih vidjeti u našem stalnom postavu, kako u svim stilskim razdobljima tako i u studijskoj zbirci. Neki samo tiktakaju, drugi zvone, a treći i sviraju. O tome kako se vrijeme čuje razgovarat će s vama Vesna Lovrić Plantić, voditeljica zbirke satova, 19. 4. i 13. 5. u 11 sati.
Vodstva za građanstvo svakodnevno u 11 i 17 sati; radionice subotom u 11 sati. Kreativna radionica za vrijeme školskih praznika svakodnevno od 10 do 16 sati.
Dođite u naš muzej slušati satove i o satovima.
Voditeljica i autorica programa: Malina Zuccon Martić
Vodstva i radionice za grupne posjete uz najavu.

 

Muzeji Hrvatskog zagorja - Dvor Veliki Tabor
Ioculatoresi - srednjovjekovna putujuća lutkarska družina

Košinićki Hum 1, 49216 Desinić
Tel.: 049/ 343 963, fax: 049/ 301 533
e-mail: dvt@mhz.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: svakodnevno zimi 9 – 17, ljeti 9 – 19 sati, stručno vodstvo uz prethodnu najavu
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Stigli su! Ioculatoresi? Ne znaš tko su? Hm, pa da si rođen u srednjem vijeku znao bi da iocula zapravo znači šala. Dakle, iz dalekog srednjeg vijeka stigla je u Veliki Tabor šaljiva družina koja putuje na svojim pokretnim kolima i priređuje lutkarske predstave. Iskoristi jedinstvenu priliku dok je družina još u dvorcu – Ioculatoresi će te naučiti kako izraditi lutke od prirodnog materijala, zajedno ćete oživjeti lutke i zabaviti se uz ljubavnu priču o lijepoj Veroniki Desinićkoj u lutkarskoj predstavi Glas Veronike Desinićke!
Voditeljica i autorica programa: Ivana Škiljan
Voditelji muzejske igraonice-radionice: Siniša Žnidarec, Nives Ćurković, Ivana Škiljan
Stručno vodstvo i sudjelovanje u programu uz prethodnu najavu.

 

Muzeji Hrvatskog zagorja - Galerija Antuna Augustinčića
Bezglasne invencije

Trg Antuna Mihanovića 10, 49290 Klanjec
Tel.: 049/ 550 343, Fax: 049/ 550 343
e-mail: gaa@mhz.hr
www.mdc.hr/augustincic
Radno vrijeme za posjetitelje: travanj – rujan svaki dan  9 – 17,  listopad – ožujak svaki dan osim ponedjeljka 9 – 15 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Gitara je najčešći motiv Augustinčićevih skulptura na temu glazbe. Stoga smo je uzeli za osnovu naše „glazbene“ izložbe Bezglasne invencije: s jedne smo se strane poigrali pravim gitarama te ih „uobličili“ u skulpture koje predstavljaju likovne i glazbene teme (Akt, Torzo; Unisono, Dvoglasna), a s druge smo strane „preradili“ gitaru u likovni element pogodan za umnažanje te slaganje u pomičnu skulpturu (No. 13) kojom se mogu predočiti neki glazbeni pojmovi (dinamika, intervali, akordi). Njome se i sami možete poigrati, izraziti vlastitu invenciju – domišljatost i maštu.
Za razliku od glazbenih dvoglasnih ili troglasnih invencija, ove likovne su bezglasne, ali također čujne. Poslušajte ih okom!

Voditelj i autor programa: Božidar Pejković
Vodstvo i radionica uz prethodnu najavu.

 

Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec
Dječja pučka svirala

49295 Kumrovec
Tel.: 049/ 225 830, fax: 049/ 225 833
e-mail: mss@mhz.hr
www.mdc./kumrovec
Radno vrijeme za posjetitelje: svakim danom, studeni – ožujak  9 – 16 sati; travanj – listopad 9 –19 sati
Termini održavanja: 15. travnja – 15. svibnja 2006.

Znate li da su si djeca nekada sama izrađivala igračke?
Različite frulice iz drvenih stabljika koje proizvode  zvukove bile su velika zabava djeci. Igračke koje sviraju izrađivali su i neki majstori. Drvene frulice ili tamburice oslikane crvenim, žutim, plavim i zelenim bojama radio je žveglar, a glinene fučkalice lončar. Razgledavanjem  stalnih izložbi Muzeja „Staro selo“  Kumrovec: Dječje drvene igračke i pučka svirala  i Lončarstvo saznat ćeš nešto više o načinu izrade igračaka – dječjih pučkih svirala. Vikendom sudjeluj u prezentacijama starih obrta i upoznaj tradicijsko glazbalo –igračku.
Voditeljica i autorica programa:  Tatjana Županić

 

Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej evolucije i nalazište pračovjeka "Hušnjakovo"
Krapinski pračovjek - prvi glas Hrvatskog zagorja

Šetalište Vilibalda Sluge bb, 49000 Krapina
Radno vrijeme za posjetitelje: svakim danom zimi 9 – 15,  ljeti 9 – 17 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Tijekom akcije „Zvuk“ naše posjetitelje pozabavit ćemo pitanjem „Je li krapinski pračovjek znao govoriti?“, odnosno je li baš on prvi pronio svoj glas Hrvatskim zagorjem. Kolike su bile njegove govorne mogućnosti? Kako je komunicirao sa svojim bližnjima? Je li znao pjevati? Je li svirao? Je li raspoznavao zvukove životinja?
Kako bi odgovorili na ova pitanja i saznali što više, dođite u naš muzej i poslušajte!
Radionice i stručna vodstva organiziramo po dogovoru u radno vrijeme za posjetitelje.
Voditeljica i autorica programa: Vlasta Krklec

 

Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej seljačkih buna
Salonska zabava kod Sidonje Rubido

Samci 64, 49245 Gornja Stubica
Tel.: 049/ 587 880, fax: 049/ 587 882
e-mail: msb@mhz.hr
www.mdc.hr/msb
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – nedjelja 9 – 19 sati (stručno vodstvo uz najavu)

Grofica Sidonija Rubido Erdödy priređuje u dvorcu Oršić salonsku zabavu, besedu.
Dođite i aktivno sudjelujte u kreiranju vlastite salonske zabave u ilirskim krugovima preporodnog doba. Predstavljajte neku od istaknutijih ličnosti tog vremenskog razdoblja, Vatroslava Lisinskog, Ljudevita Gaja, grofa Jurja Oršića, Josipa Runjanina, Stanka Vraza, te ostale uloge važne prilikom organizacije salonske zabave ili bala u prvoj polovini 19. stoljeća. Budite upravljač plesa, lakaj koji najavljuje goste, Sidonija Rubido ili njezin suprug u ulozi domaćina.
Na besedi odigrajte i razne društvene igre – dame, memory, karte, razgovarajte o političkim zbivanjima, plešite valcer, te pjevajte budnice. Naučite tekstove i otpjevajte hrvatske budnice 19. stoljeća.
Voditeljica i autorica programa: Varina Jurica Turk
Voditelji muzejske igraonice-radionice: Varina Jurica Turk i Zlatko Mirt
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.
Stručno vodstvo i sudjelovanje u programu uz prethodnu najavu.

 

Prirodoslovni muzej i zoološki vrt
Čarobni zvuci prirode

Poljana kneza Trpimira 3, 21000 Split  
Tel.:  021/ 322 988, fax:  021/ 322 988
e-mail: primust@st.htnet.hr, prizoost@st.htnet.hr
pubwww.st.carnet.hr/primust/
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljak – petak 10 – 17, subota 9 – 13 sati
Termini održavanja: 18. ožujka – 18. svibnja 2006.


Cilj radionice pod nazivom Čarobni zvuci prirode je približiti polaznicima pojam zvuka, način na koji on nastaje u prirodi, njegovu važnost u živom svijetu kao jednog od oblika komunikacije, kao i raznolike zvukove prirode. Upoznat ćemo polaznike sa nekim od načina na koji životinje proizvode zvuk i kako ga osjećaju. Smjestit ćemo i čovjeka u svijet zvukova i pokazati gdje je njegovo mjesto i važnost u tom svijetu. Dotaknut ćemo se i jezika znakova koji koriste osobe oštećenog sluha za komunikaciju.
Oni su tu pored nas. Često tako nježni, topli, ugodni i opuštajući, tek ponekad glasni i prijeteći. Šušte, šume, cvrkuću i cvrče, riču, huče, zavijaju i buče. Skriveni, ponekad u vrevi grada razaznaju se tek u smiraj dana, ti čarobni zvuci prirode. Tko čini savršeni orkestar prirode? Tko su njegovi svirači i pjevači? Što nam ti zvukovi poručuju? Možda, da češće zastanemo i malo ih poslušamo, ili da im se pridružimo jer i mi smo dio prirode? Ali, ako želiš znati tko te jutrom budi prije sata i tko te u suton na počinak prati, ti u naš Muzej navrati pa ćeš sve to znati.

Voditeljica i autorica programa:  Marina Domić-Orlandić
Uz mogućnost stručnog vodstva po postavu, radionice se održavaju uz prethodni dogovor.

 

Strossmayerova galerija starih majstora HAZU
Slika i zvuk?

Zrinski trg 11, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4895 119, fax: 01/ 4819 979
e-mail: sgallery@hazu.hr
www.hazu.hr,  www.mdc.hr/strossmayer
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak 10 – 13 i 17 – 19, srijeda – nedjelja 10 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Uz pomoć materijala koji ćemo pripremiti, proći ćete stalnim postavom Strossmayerove galerije starih majstora, koja se nalazi na drugom katu zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na zagrebačkom Zrinjevcu. Upoznat ćete slike starih majstora izložene u našoj Galeriji te se zabaviti i naučiti nešto novo, odgovarajući na pitanja uz pojedine slike.
Strossmayerova galerija organizira vodstva kroz stalni postav u svojoj redovitoj djelatnosti, stoga igra ne uključuje organizirano vodstvo.
Voditelj i autor programa: Strossmayerova galerija starih majstora HAZU

 

Tehnički muzej
Zvuk - glas muzeja

Savska cesta 18, 10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4844 050, fax: 01/ 4843 568
e-mail: mmirkovic@net.hr
www:mdc.hr/tehnicki
Radno vrijeme za posjetitelje: utorak – petak 9 – 17, subotom i nedjeljom  9 – 13 sati
Stručna vodstva radnim danom / subotom i nedjeljom: apisarij 14.30 / 10.30, rudnik 15.00 / 11.00,  kabinet “Nikole Tesle” 15.30 / 11.30,  planetarij 16.00 / 12.00, te vožnja muzejskim tramvajem nedjeljom 9.30 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006. u radno vrijeme muzeja

Kada uđemo u muzej, često izložene eksponate gledamo samo kao nepomične predmete, ostatke prošlih vremena. Tek kada zastanemo i razmislimo o vremenu nastanka i upotrebi predmeta koji je izložen, on nam se približi i mi shvaćamo da je svaki predmet imao svoj život, svoju svrhu.
Probudite eksponate i poslušajte ZVUK njihovog života!

Voditelj i autor programa: Mario Mirković
Igra je namijenjena isključivo pojedinačnom posjetu učenika osnovnih škola, slijepim i slabovidnim osobama.

 

Zavičajni muzej Našice
Dođi, vidi i poslušaj

Pejačevićev trg 5, 31500 Našice
Tel.: 031/ 613 414, 615 163, fax: 031/ 613 414
e-mail: silvija@zmn.hr
www.mdc.hr/nasice
Radno vrijeme za posjetitelje: ponedjeljkom i petkom 8 – 15, utorak – četvrtak 8 – 18, subotom 9 – 12 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Za vas smo u muzeju priredili raznovrstan program.
Radionice s temom Upoznajmo tradicijske instrumente koje se baziraju na demonstraciji aerofonih tradicijskih instrumenata iz fundusa muzeja, a odvijat će se uz pomoć profesora našičke osnovne glazbene škole.
Monodrama / kazivanje na narodnom govoru Ljubav na šokački način. Kazivanje izvodi učenica našičke srednje škole, mentor prof. Marina Pavičić.
Kazališna predstava (antidrama) s etnoelementima U očekivanju Jagode. Predstavu izvode učenici našičke srednje škole, mentor prof. Leopoldina Mijatović.
Stoga dođi, vidi i poslušaj!
Voditeljica i autorica programa: Silvija Lučevnjak
Radionica Upoznajmo tradicijske instrumente 20. travnja, 27. travnja i 4. svibnja 2006., monodrama Ljubav na šokački način 11. svibnja 2006., predstava U očekivanju jagode 18. svibnja 2006.

 

Zavičajni muzej Poreštine, Pučko otvoreno učilište Poreč
Veseli zvuci harmonike

Decumanus 9, 52440 Poreč
Tel.: 052/ 431 585, 452 738, fax: 052/ 452 119
e-mail: muzej@poup.hr
www. poup.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: radnim danom 10 – 13 i 18 – 20 sati (uz prethodnu najavu)
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

Program Veseli zvuci harmonike održavat će se u prostorijama Zavičajnog muzeja Poreštine. Inicijativa je namijenjena tebi i tvojim prijateljima koji pohađaju niže razrede osnovne škole. Jednom tjedno moći ćeš prisustvovati radu radionice, a u ostale dane bit će organizirani posjeti Muzeju. Nekim od radionica biti će prisutni i profesori Osnovne glazbene škole „Slavko Zlatić“, na taj će ti način biti omogućeno slušanje glazbe i stjecanje izravnih podataka vezanih uz svijet glazbe. I sam ćeš moći svirati harmoniku, a vlastite dojmove, likovnim ili pismenim izražavanjem, prenijeti na papir.
Voditeljica i autorica programa: Nadia Štifanić Dobrilović

 

Zavičajni muzej Stjepan Gruber
Stara glazbala

Savska 3, 32270 Županja
Tel./fax: 032/ 837 101
e-mail: muzej.sgruber@inet.hr
Radno vrijeme za posjetitelje: radnim danom 8 – 15, subotom i nedjeljom  9 – 13 sati
Termini održavanja: 18. travnja – 18. svibnja 2006.

U stalnom postavu muzeja saznat ćeš sve o povijesti i tradiciji slavonskoga kraja. Među raznovrsnim muzejskim predmetima nalaze se i stara glazbala, neka su zanimljiva i vrlo neobična. Pronađi ih i otkrij sve o njima.
Voditeljica i autorica programa: Janja Juzbašić
Suradnica programa: Mirjana Paušak
Radionice se održavaju uz prethodnu najavu.