HR | EN
vrijeme: 4. – 6. prosinca 2006.
organizator: MDC l tel: + 385 1 4847 897 l faks: + 385 4847 913 l info@mdc.hr l www.mdc.hr
voditelj: Lada Dražin-Trbuljak 

 

Pokrenuli smo MUVI 01 : muzeji –video – film, jer nam je nedostajalo mjesto gdje će se muzealci, voditelji zbirki filmske građe, zbirki novih medija, voditelji fototeka, filmoteka, profesionalci koji se bave zaštitom audiovizualne građe i proizvodnjom filma, ali i publika susretati, razmjenjivati mišljenja, ideje i razgovarati, možda i o nekim budućim zajedničkim projektima. Stoga smo pozvali muzeje da se predstave svojim izborom filmskih ili video zapisa iz muzejskih ili dokumentacijskih zbirki.
Filmski zapisi i videozapisi imaju širok spektar primjene i funkcije u muzejima – oni su muzejska građa, dokumentacija, muzeografsko pomagalo ili sredstvo promidžbe. Videom i filmom muzeji dokumentiraju svoju djelatnost, otvorenja izložaba, arheološka iskopavanja, funduse.
Cilj ove prezentacije jest potaknuti istraživanje postojanja filmske i audiovizualne građe u hrvatskim muzejima i galerijama, valozirati pojedine projekte, potaknuti zaštitu filmske i audiovizualne građe u muzejima.
Željeli bismo prikazati nešto od onoga što su muzealci snimili sami kako bi na video snimci ili filmskoj vrpci sačuvali zapise o svom radu, ono što su muzeji proizveli sami ili napravili u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom ili nekim drugim producentskim kućama.
U sklopu prezentacije filma i videa MUVI 01, koji će se održavati u Zagrebu početkom prosinca 2006., namjera nam je predstaviti oko pedesetak filmskih i video zapisa te organizirati predavanje o zaštiti audio-vizualne građe u muzejima.
Tematske cjeline:
l. Povijesni dio
ll. Film l video iz zbirki hrvatskih muzeja
lll. Film l video iz dokumentacijskih zbirki hrvatskih muzeja
lV. Film l video korišteni u stalnom postavu ili na povremenim izložbama
V. Muzeji u filmovima nastalim u produkciji Hrvatske radiotelevizije ili drugih producentskih kuća.

 

Suradnju i pomoć pri organizaciji i realizaciji MUVI 01 pružili su: Muzeji i galerije Hrvatske + Hrvatski državni arhiv – Hrvatski filmski arhiv + Hrvatska radiotelevizija + Etnografski muzej, Zagreb

MUVI 01 održava su uz potporu Gradskog ureda za kulturu, Grad Zagreb.

 

Kontakt: Lada Dražin Trbuljak
E: ldrazin@mdc.hr; Mob: 098 628 674; T: 01/4817-054 T: 01/4847-897 F: 01/4847-913