HR | EN
  • MUVI 03: muzeji - video - film :[PROGRAM] [.pdf]
  • MUVI 03: muzeji - video - film :[KNJIŽICA][.pdf] sadržava podatke i kratki sadržaj svih video/filmova
  • MUVI 03: muzeji - video - film: [PLAKAT A4]
  • MUVI 03: muzeji - video - film: [PRESS INFO]


Svratite i pogledajte neke od 54 filmska zapisa nastala u produkciji hrvatskih i inozemnih muzeja, razgovarajte s autorima, saznajte više o projektima prezentacije filmske baštine ili nam se pridružite na radionici. Vidimo se uskoro. Ulaz slobodan.


Nakon MUVI 01/2006. i MUVI 02/2009. na kojima je predstavljeno oko stotinjak muzejskih video i filmskih zapisa i ove godine je pred nama vrlo bogat program koji će se održavati tijekom tri dana, od 6. do 8. prosinca 2010. Imat ćemo prilike vidjeti 54 videa-filma, a time predstaviti produkciju 26 hrvatska i 14 inozemna muzeja te 4 produkcijske kuće.

Tematske cjeline prvoga dana: l. POVIJESNI DIO: OD PROŠLOSTI DO SUVREMENOSTI; ll. FILM I VIDEO IZ MUZEJSKIH/DOKUMENTACIJSKIH ZBIRKI HRVATSKIH MUZEJA: 1. dio / promotivni film, muzeji, stalni postavi, izložbe; 2. dio / film - video rabljeni na povremenim izložbama; 3. dio / terenska istraživanja, muzejske akcije, procesi, radionice; 4. dio / edukativna djelatnost); lll. FILM l VIDEO NASTALI U PRODUKCIJI DRUGIH PRODUCENTSKIH KUĆA; lV. POSEBNI PROGRAM: Prezentacija VRGT tehnologije u izradi multimedijskih interaktivnih DVD-a.

Na samome početku u tematskom cjelini naslovljenoj ''Povijesni dio: od prošlosti do suvremenosti'' MUVI 03 će nam donijeti zanimljivu priču o muzejskoj građi koja ponekad nastavlja živjeti i izvan muzejske ustanove i pronalazi novi kontekst u suvremenosti. Tako ćemo vidjeti kako su fragmeti filma Jelšanski slikopis postali dio jednog novoga filma, susrest ćemo se s akademikom Stjepanom Gamulinom, sinom prof. Ćire Gamulina, koji će nam pomoći da osjetimo nešto od atmosfere Jelse kakva je nekad bila kao i gospođom Irom Karlović, koja je je pokrenula objavljivanje DVD-aJelšanski slikopis. Zahvaljujući ljubaznosti obitelji Gamulin, u prostoru Muzejskog dokumentacijskog centra moći će se samo prvoga dana pogledati i kamera Pathé 9,5 kojom su snimljeni isječci filma Jelšanski slikopis.

Pored 31 filma koje ćemo vidjeti tijekom prvoga dana, imat ćemo priliku nešto saznati i o prednostima korištenja VRTG tehnologije o čemu će nam govoriti gospodin Ervin Šilić iz studija Novena, a predstavit će nam se i četiri muzeja - Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej krapinskih neandertalaca (Krapina), Tiflološki muzej (Zagreb), Umjetnički paviljon (Zagreb) - koja su tu tehnologiju koristila u realizaciji njihovih projekata.

Tematske cjeline drugoga dana: l. ETNOGRAFSKI FILM; ll. ARHEOLOŠKI FILM; lll. DR. JANOS TARI: MAĐARSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ I FILMSKA BAŠTINA; lV. VLADIMIR BOCEV: FILM I PREZENTACIJA; V. FILM I VIDEO IZ RAZNIH STRANA SVIJETA; Vl. FILMOVI U SKLOPU PROJEKTA ''PODUZETNIČKE KULTURE U EUROPSKIM GRADOVIMA (2008. – 2010.)''

Tijekom drugoga dana program ćemo započeti s tematskim cjelina koje će nam predstaviti prvo etnografske, a potom arheološke filmove. U tom dijelu programa upoznat ćemo kolege iz Etnografskog muzeja u Budimpešti i Muzeja Makedonije u Skoplju koji će nam pored filmova predstaviti i projekte vezane uz prezentaciju filmske baštine.

Gospodin Janos Tari voditelj je Odjela filmskog studija i arhiva u Etnografskom muzeju u Budimpešti. Režira i snima dokumentarne filmove, organizira izložbe povijesti etnografskog filma, a urednik je i multimedijskog online kataloga Etnografskog muzeja. Sudjeluje i u projektima digitalizacije arhivskih filmskih zapisa, pa će nas upoznati s novim sustavom digitalnog pristupa pokretnim slikama u Etnografskom muzeju u Budimpešti.

Gospodin Vladimir Bocev stekao je zvanje magistra etnološke znanosti na Univerzitetu sv. Ćirila i sv. Metodija u Skoplju. Zaposlen je kao kustos – etnolog u Muzeju Makedonije. Njegov glavni interes su običaji s naglaskom na rituale s maskama i karnevale. Autor je nekoliko etnografskih izložaba, a objavio je i brojne stručne priloge. Sudjelovao je u više međunarodnih projekata. Autor je mnogih dokumentarnih filmova koji su zapaženi na brojnim etnografskim festivalima. Kao autor predstavi će nam se filmom Neće se nastaviti, ni slučajno iz 2010. godine koji je dobitnik Nagrade publike za najbolji film na 19. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu. Predstavit će nam i DVD-ROM ''Čuvari identiteta'' za koji je od Makedonskog komiteta ICOM-a nagrađen za Najbolji muzejski projekt u Makedoniji u 2008. godini.

Iz inozemne muzejske produkcije izdvojili bismo tri španjolska filma koji dolaze iz Arheološkog muzeja provincije Alicante (MARQ, 2002., Ljepota tijela, 2009. iCaesaraugusta. El Foro. La Casa del fauno, 2010.), brazilski film Memorial da Resistencia, 2009. (dobitnik nagrade AVICOM/Fiamp 2009 u kategoriji kratkometražnog filma) te nizozemski film Stripshow 1850.

Istoga dana u drugom dijelu programa, mr.sc. Zvjezdana Antoš će nam predstaviti projekt Poduzetničke kulture i europski gradovi financiran sredstvima EU iz Programa kultura (2008-2010) koji je bio usmjeren na istraživanje maloga i srednjeg poduzetništva u sedam europskih gradova (Amsterdamu, Berlinu, Volosu, Barceloni, Liverpoolu, Luxemburgu i Zagrebu), a koji je rezultirao izradom Interaktivnog digitanog kataloga - DEK. Tijekom prezentacije projekta imat ćemo priliku vidjeti osam filmova koji su nastali kao dio radno-istraživačkog procesa.

Trećega dana u Muzejskom dokumentacijskom centru održat će se radionica ''Kako na jednostavan način koristiti nove medije [Kako se koristiti društvenom mrežom i postaviti video/film na YouTube, Vimeo ili Art Babble]. Tijekom kratkog uvodnog dijela upoznat ćemo se s konceptom društvenih medija, vidjeti neke inozemne primjere dobre prakse, a pokušali bismo istražiti i kako, i da li se njima uopće koriste naši muzeji. A potom ćemo iz iskustva kustosa vidjeti kako to koriste u svakodnevnoj praksi i u prezentaciji svojih muzeja na internetu.

U praktičnom dijelu radionice uz stručnu pomoć iskusna webmastera sudionici će imati priliku za svoje muzeje kreirati stranice na YouTubu, Vimeu, Art Babblu... Demonstrirali bismo otvaranje stranica, učitavanje video ili filmske građe. Žarište bi bilo ne samo na primjeni tih besplatnih i jeftinih aplikacija koje nude jednostavne načine uporabe, već prije svega na razvoju strategija uspješnog promoviranja muzeja putem novih medija.


 

  • vrijeme održavanja: 6. - 8. prosinca 2010.
  • mjesto održavanja: MDC | Zagreb | Ilica 44/II kat| 10 000 Zagreb | Hrvatska
  • ulaz slobodan za sva tri dana MUVI 03; sudionici radionice zainteresirani za kreiranje stranica njihovog muzeja mogu ponijeti video isječke.
  • suradnici u projektu: muzeji i galerije Hrvatske
  • osoba za kontakt: Lada Dražin-Trbuljak, e-mail: ldrazin@mdc.hr; tel. 01/4817-054
  • projekt i programsku knjižicu MUVI 03: muzeji – video – film financirali su: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport, Zagreb  i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske