HR | EN

mjesto održavanja: Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44/II, Zagreb (prva dva dana); Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb (treći dan)
datum početka/završetka: 4.12.2012. / 6.12.2012.
vrijeme održavanja: prvi dan 10-15; drugi dan 10-15.30; treći dan 10-14
organizator: Muzejski dokumentacijski centar

MUVI 04 [programska knjižica]
MUVI 04 [program]
MUVIMOBILfestival 01 (otvaranje festivala 6. prosinca 2012. u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb)

U utorak 4. prosinca 2012. počinje MUVI 04 i traje puna tri dana do četvrtka 6. prosinca.

Prva dva dana MUVI će se održavati u Muzejskome dokumentacijskom centru (Ilica 44), a trećega dana seli u Muzej suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17).

Svi pristigli filmovi/videi/virtualne panorame bit će instalirani na desetak računala i moći će se pogledati tijekom sva tri dana manifestacije. Ukupno će biti prikazan 51 filmski/video/VR zapis.

Tematske cjeline u koje će filmovi/videozapisi biti grupirani jesu: promotivni film (muzeji, stalni postavi), izložbena djelatnost, etnološka i arheološka istraživanja, edukativna djelatnost, akcije-manifestacije-radionice, konzervatorsko-restauratorski radovi i transport umjetnina, multimedijski interaktivni DVD ROM-ovi, projekt i film iz produkcije MDC-a te pregled inozemnih filmova.

Na "velikom ekranu" tijekom prva dva dana prikazat ćemo izbor od 28 filmova/videa, a trećega dana još 10 filmova koji nam stižu iz Irske, Italije, Makedonije, Singapura i Tajvana.

Bit će organizirano osam različitih događanja: razgovarat ćemo s autorima, iz iskustva kustosice čut ćemo što znači voditi zbirku filma i videa u kojoj se skupljaju videozapisi/filmovi kao umjetnička djela, sudjelovat ćemo u MUVI labu, na kojem će posjetitelji aktivno sudjelovati i na kraju sami zaključiti kakvi filmovi najbolje promoviraju muzeje, iz iskustva dokumentaristice čut ćemo izlaganje o uporabi sekundarne dokumentacije u kreiranju online izložaba na internetu te predavanja o zaštiti i obradi AV gradiva kao i o zaštiti i dugoročnome očuvanju elektroničke građe.

Gostovat će desetak kolega iz različitih muzeja, udruga, kulturnih ustanova i fakulteta: Fade in, Udruga Dragodid, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski državni arhiv - Hrvatska kinoteka, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Studio digitalnih medija Novena d.o.o.

Prije samoga kraja čeka nas prezentacija 3D igre Čudesni svijet fosila, koja će razveseliti ne samo djecu već i one koji se tako osjećaju, dakle sve odrasle koji se vole igrati.

Programska knjižica bit će objavljena kao e-izdanje, pa ćemo je kao takvu i prelistavati. U svakom slučaju veselit će nas činjenica da smo sačuvali poneko stablo i da smo malim koracima ušli u cyberprostor koji nam pruža neograničene mogućnosti.

I za sam kraj - otvorenje MUVIMOBILfestivala 01 - koji i nije pravi festival već pregled svih filmova snimljenih mobitelom na zadanu temu (muzej/muzeji, muzealci, muzejski predmeti...) i s određenim vremenom trajanja (ne dulje od triju minuta). Taj će se "festival" odsada održavati svake godine i svi će uradci biti objavljivani na MUVIMOBILfestival kanalu na YouTubeu. Najboljima ćemo podijeliti i nagrade.

I ne zaboravimo: muvati se po MUVI-ju (gledati filmove i o njima razgovarati) - jedini nam je cilj.

 

  • Više o prethodnim manifestacijama možete potražiti na portalu MDC > Skupovi i manifestacije > MUVI: muzeji-video-film
  • Tamo ćete pronaći sve programske knjižice s pregledom svih do sada prikazanih filmova/videa : MUVI 04/2012 [knjižica]; MUVI 03/2010 [knjižica]; MUVI 02/2009 [knjižica]; MUVI 01/2006 [knjižica]