HR | EN

MUVI 06 / 2016: DRUGI DAN

MUVI LAB

MUVI LAB [FESTIVAL MULTIMEDIJSKIH I WEB PROJEKATA]
MJESTO ODRŽAVANJA
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
VRIJEME ODRŽAVANJA
2. prosinca 2016. [9.30 – 15.30 sati]
> preuzmi raspored održavanja prezentacija

 

IZLOŽBA 'BAUHAUS – UMREŽAVANJE IDEJA I PRAKSE'

HR, produkcija: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Revolucija, d.o.o., Zagreb

KRATKI OPIS
Izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse održana je u Muzeju suvremene umjetnosti 2015., a realizirana je u sklopu međunarodnoga istraživačkog projekta.
Izložbom su istraženi i predstavljeni opusi umjetnika i arhitekata iz regije koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi – Bauhausu, kao i utjecaji te znamenite škole na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu u Hrvatskoj.
Inovativnost Bauhausa bio je poticaj da se primjenom BEACON aplikacije uz izložbu osmisli i realizira interaktivni vodič za posjetitelje.
Aplikacijom je stavljen fokus na ključne radove unutar tematskih cjelina – na profesore Bauhausa, Zbirku Marie-Luise Betlheim, studente Bauhausa (Otti Berger, Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, August Černigoj, Selman Selmanagić i Hubert Hoffmann) te na umjetničku i pedagošku praksu 1950-ih godina. Tako su korisnici mogli proširiti svoja znanja o pojedinim radovima i doznati nešto više o provedenim istraživanjima.

VRSTA aplikacija, interaktivni vodič
GODINA 2015.
AUTORSKI TIM Vladimir Končar
REALIZACIJSKI TIM Maja Roknić
REŽIJA Vladimir Končar
SCENARIJ Vladimir Končar
KAMERA Vladimir Končar
MONTAŽA Vladimir Končar
 

 

 

ZANIMLJIVI ZVUKOVI

HR, produkcija: Tiflološki muzej, Zagreb

KRATKI OPIS
Radi poticanja aktivnog sudioništva te povećanja interesa za projekt, za posjetitelje izložbe U svijetu zvukova izrađena je aplikacija Zanimljivi zvukovi.
Sadržaj aplikacije na zabavan način otkriva dio bogatog svijeta zvukova. Aplikacija sadržava tri cjeline, a korisnik ima mogućnost odabira.
Tri dijela nose nazive: Ispitaj granicu svojeg sluha, Upoznaj slušne iluzije i Iskusi 3D zvuk. Odabirom Ispitaj granicu svojeg sluha korisnik može samostalno odrediti koja je granična frekvencija njegova sluha, a na zaslonu tableta moguće je očitanje frekvencija zvukova s aplikacije.
Slušne iluzije moguće je upoznati putem Shepardova tona i Rissetova ritma, a prema potrebi se može pročitati i njihovo objašnjenje.
Iskusi 3D zvuk upoznaje posjetitelja s prostornom orijentacijom i lokacijom zvuka, a na izbor mu je ponuđeno nekoliko zvukova.

VRSTA aplikacija
GODINA 2016.
AUTOR Dominik Kisić
REALIZACIJSKI TIM Dominik Kisić, Ivan Pavić
IZVORNI FORMAT apk/aplikacija za tablet veličine 10 inča i android 4.0 ili noviji

 

 

APLIKACIJA TESLA LAB U TEHNIČKOM MUZEJU NIKOLA TESLA

HR, produkcija: Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Zagreb; Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

KRATKI OPIS
Aplikacija Tesla lab prikazuje posjetiteljima Tehničkog muzeja Nikola Tesla (TMNT-a) informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima.
Posjetiteljima je omogućen pregled snimki pokusa koji se izvode u sklopu demonstracija pokusa Nikole Tesle u Muzeju. Posjetitelji putem aplikacije mogu iskušati i svoje znanje igrajući kviz o Nikoli Tesli.
Aplikacija je izvedena kao web aplikacija te joj se pristupa putem preglednika weba, a posebno je prilagođena primjeni na pametnim telefonima.
Specifičnost aplikacije jest da se temelji na konceptu fizičkog weba – pristupu u računalstvu u kojemu se internet proširuje na fizičke objekte svakodnevne uporabe. Kada posjetitelj Muzeja dođe u neposrednu blizinu Teslina laboratorija u Tehničkome muzeju Nikola Tesla, na svom pametnom telefonu otkriva bluetooth signal i u obliku obavijesti dobiva mogućnost pristupa aplikaciji. Klikom na obavijest posjetitelj na svom uređaju može dobiti informacije i pregledati pokuse iz Teslina laboratorija u TMNT-u.
Sadržaj aplikacije dostupan je i na touch screenu u prostoru Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla u vrijeme kada se ne održavaju pokusi. Demonstraciju prati titl na engleskom jeziku.
Aplikacija je razvijena na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a kreirao ju je student Tomislav Hren pod mentorstvom doc. dr. sc. Marina Vukovića.

VRSTA interaktivna web aplikacija
GODINA 2016.
AUTORSKI TIM Tomislav Hren (autor), doc. dr. sc. Marin Vuković (mentor), Renato Filipin (stručni suradnik)
REALIZACIJSKI TIM Tomislav Hren (koncepcija i programiranje), doc. dr. sc. Marin Vuković (mentor, stručni suradnik, organizacija), Renato Filipin (stručni suradnik za sadržaj), Boris Cvjetanović (kamera), Markita Franulić (organizacija)

 

 

3D INTERAKTIVNA IGRA 'BETINSKI BRODOGRADITELJ'

HR, produkcija: Muzej betinske drvene brodogradnje i Momentum studio, Five

KRATKI OPIS
Betinski brodograditelj interaktivna je 3D igra koja se igra u prostoru Muzeja betinske drvene brodogradnje, na velikom ekranu osjetljivome na dodir (touch screen panel).
Cilj je igre prema pravilnom redoslijedu sastaviti originalnu betinsku gajetu skupljanjem dijelova razbacanih po malom brodogradilištu. S obzirom na količinu dijelova odnosno granularnost, postoje dvije razine kompleksnosti: jednostavnija, predviđena za djecu, i kompleksnija, namijenjena odraslima. Pri samom završetku sastavljanja broda konačni je korak davanje osobnog pečata igri tako da igrač oboji brod prema vlastitoj želji. Time dobiva mogućnost kreiranja maloga personaliziranog suvenira – igrač može otisnuti sliku svog broda i ponijeti je kući.
Pri izradi igre posebno se pazilo na točnost (granicama igre i njezina trajanja) naziva elemenata broda i na njihovo grupiranje prema točnom redoslijedu sastavljanja broda, uz stručnu superviziju majstora graditelja.
Korištenjem kombinacije ekrana velikih dimenzija, visoke rezolucije igre, količine detalja u igri i touch screen kontrolom, imerzija igrača podignuta je na visoku razinu, čime su na vrlo transparentan način spojeni zabava i edukacija.

VRSTA interaktivna 3D igra 'Betinski brodograditelj'
GODINA 2015.
AUTORSKI TIM Kristijan Mršić, Dragan Kadoić
REALIZACIJSKI TIM Kristijan Mršić, Dragan Kadoić
IZVORNI FORMAT HD1080p
kolor

 

 

STAROHRVATSKA BAŠTINA U NOVOME SVJETLU

HR, produkcija: Arheološki muzej Zadar, Zadar; Gordana i Zorislav Šojat, Zagreb

KRATKI OPIS
Temeljna ideja izložbe Starohrvatska baština u novome svjetlu bila je da se u danas ogoljelu crkvu sv. Donata uz pomoć svjetla vrate predmeti koji povijesno pripadaju tom prostoru ili su mu mogli pripadati. To su ponajprije oni iz arhiva Arheološkog muzeja u Zadru, koji su inače publici nedostupni.
Tako je putem suvremenoga multimedijskog umjetničkog izraza obuhvaćenoga pojmom virtualno, stvoren ambijent koji nas vraća u to rano doba života crkve, tada zvane Sveto Trojstvo. Veliku vrijednost izložbi daju i rezultati istraživanja mogućnosti digitalne restauracije boja predmeta iz ranoga srednjega vijeka. Povijesno je poznato da su u to doba svi crkveni predmeti bili živopisno obojeni, ali većina tih kamenih artefakata danas golom oku izgleda sivo, sa samo neznatnim nijansiranjem. Međutim, digitalnom tehnologijom „izvučene“ su boje koje su se upile duboko u pore kamena, čime je barem djelomično omogućeno da se stekne dojam kako je to nekada izgledalo. Prema našim znanjima, to je prva primjena te tehnologije u nekom arheološkom istraživanju.
Izložba je posvećena nepoznatim umjetnicima hrvatskoga srednjega vijeka.

VRSTA multimedijska izložba
GODINA 2015., 2016.
AUTORSKI TIM Gordana i Zorislav Šojat
REALIZACIJSKI TIM Gordana i Zorislav Šojat
OSTALI AUTORI Radomir Jurić, suautor monografije/kataloga izložbe
IZVORNI FORMAT dijapozitivi, rukom slikane minijature na staklu, digitalne fotografije, glazbeni zapis, knjiga (tiskano i CD izdanje)
ZVUK da, ambijentalna/meditativna glazba
kolor

 

 

MUZEJI ZAJEDNO - PROŠIRENA STVARNOST

HR, produkcija: Conoko d.o.o. Zagreb

KRATKI OPIS
U sklopu manifestacije Riječke ljetne noći u srpnju 2016. u srcu riječkog Korza, u prolazu zgrade Radio Rijeke, tim iz Smart Guidea organizirao je multimedijski spektakl u 3D tehnologiji i na taj način predstavio 14 muzeja Rijeke i Kvarnera iz udruge Muzeji zajedno.
Na vrlo atraktivan način, tehnologijom današnjice i zanimljivim kratkim pričama pod motom Jeste li znali..., u obliku teasera prezentirane su zanimljivosti iz kulturne i povijesne baštine riječkih i kvarnerskih muzeja.
Kratkim i duhovitim pričicama dodan je i vizualni dio u obliku 3D fotografija na velikim panoima, a u doživljaj proširene stvarnosti uključene su i nezaobilazne 3D naočale, na oduševljenje svih posjetitelja, ponajprije mlađe ciljne skupine.
Izložbu je vidjelo više od tisuću ljudi. Vrlo sličan događaj organiziran je i za Noć muzeja u zagrebačkom Oktogonu u siječnju 2016. pod nazivom Noć drugih muzeja, kada je doživljajem proširene stvarnosti uz pomoć 3D i VR tehnologije prikazano 15 muzeja iz 15 hrvatskih gradova, a izložbu je vidjelo više od 3000 ljudi.
Film o riječkom eventu traje približno pet minuta, a sastoji se od 14 kratkih i zanimljivih priča. Gleda se 3D naočalama, koje se za tu priliku podijele posjetiteljima.

VRSTA izložba 3D tehnologijom na javnom prostoru
GODINA 2016.
AUTORSKI TIM Smart Guide
REALIZACIJSKI TIM Conoko, Astarta plus, Đir po Zagrebu, Mobile Vision

 

 

ISTARSKI TRADICIJSKI INSTRUMENTI ONLINE (ITI)

HR, produkcija: Etnografski muzej Istre - Museo etnografico dell'Istria, Pazin

KRATKI OPIS
Web aplikacija koju prezentiramo nastavak je projekta Etnografskog muzeja Istre iz 2014. koji je rezultirao objavljivanjem publikacije Istarski tradicijski instrumenti iz fundusa Etnografskog muzeja Istre.
Osim postizanja veće dostupnosti za stručnu i širu javnost, cilj ove web aplikacije dostupne na tri jezika jest napraviti korak dalje od tiskane verzije i s obzirom na sam sadržaj.
Ideja je da ITI zaživi kao platforma za stvaranje virtualne baze podataka otvorenog pristupa posvećene tradicijskim glazbalima Istre, bez obzira na to gdje se ti instrumenti fizički nalazili.
Osim predstavljanja stručno obrađene zbirke instrumenata iz EMI-ja, online baza će se postupno proširivati podacima o glazbalima i iz drugih zbirki, za sada samo muzejskih. Sastavni je dio projekta omogućivanje otvorenog pristup i različitoj slikovnoj i zvučnoj građi te videograđi, kao i davanje informacija o samim graditeljima instrumenata.
Krajnji je cilj da web projekt ITI postane početna točka za pristup različitim vrstama informacija o temama vezanima za tradicijska glazbala Istre i mogućnost konzultiranja raspoloživih informacija.

VRSTA web aplikacija, virtualna zbirka, online baza podataka
GODINA 2016.
AUTORSKI TIM Mario Buletić i Dario Marušić
REALIZACIJSKI TIM Mario Buletić i Dario Marušić FWD grupa

 

 

UMREŽAVANJE DIGITALNIH ZBIRKI HRVATSKOG MUZEJA TURIZMA I VIRTUALNOG MUZEJA TURIZMA MUVITUR – ISKUSTVA, MOGUĆNOSTI I IZAZOVI

HR, produkcija: Hrvatski muzeja turizma, Opatija

KRATKI OPIS
Digitalne zbirke Hrvatskog muzeja turizma (http://zbirke.hrmt.hr/) slobodno su dostupan dvojezični (engleski i hrvatski) katalog odabranih predmeta iz zbirki muzeja.
Katalog se naslanja na integrirani muzejski informacijski sustav M++ i time omogućuje daljnju upotrebu podataka (metapodataka, terminologije usklađene s AAT tezaurusom) i fotografija iz muzejske dokumentacije.
Priprema dvojezičnog kataloga realizirana je putem modula za upravljanje i uređivanje virtualnih zbirki.
Metapodaci su preneseni u Virtualni muzej turizma MUVITUR (http://muvitur.eshte.pt/en/), koji na europskoj razini okuplja kulturnu baštinu o turizmu, čime je vrijedna građa Hrvatskog muzeja turizma pozicionirana i u europski kontekst te je važan doprinos promociji hrvatske turističke baštine.
U nastavku projekta predviđeno je daljnje povezivanje baštinskoga i turističkog sektora.

VRSTA aplikacija, virtualni muzej, online izložba, online katalog
GODINA 2016
AUTORSKI TIM Nataša Babić, Goran Zlodi
REALIZACIJSKI TIM Link2 d.o.o. (Luka Maroević, Ivica Sačer, Ivanka Maroević, Ivica Hršak)

 

 

WEB ARHIV ANTI-MUZEJA VLADIMIR DODIG TROKUT, 2016.

Studij dizajna, Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
(Student: Sanja Kuzmanović; mentor: Ivan Doroghy; komentor: Darko Schneider; asistent: Tomislav Vlainić)

KRATKI OPIS
Ideja digitalizacije Anti-muzeja proizašla je iz želje da se zbirka s više od 500 000 predmeta, među kojima ima i vrijednih umjetničkih djela, sačuva od propadanja.
Koncepcija digitalizacije zbirke temelji se na njezinoj kategorizaciji u ove sekcije: etnomitologija, svakodnevnica, No Art, mistični predmet, erotika, moda, industrijska arheologija, igre i igračke, predmeti prirode, dizajn i turizam.
Konačni cilj Anti-muzeja kao web arhiva jest da prezentira zbirku široj javnosti, kao i to da bude poticaj potencijalnim donatorima, a sve radi njezina materijalnog očuvanja.
Dizajn web arhiva i pripadnog znaka zamišljen je kao algoritam koji u interakciji s korisnikom mijenja svoj izgled, što je odgovor na koncept dinamičnog muzeja koji se kontinuirano mijenja i poništava sam sebe.
Estetika znaka preuzeta je iz No Art radova V. D. Trokuta.
www.anti-muzej.com

VRSTA webstranica, online katalog
GODINA 2016.
AUTORSKI TIM Vladimir Dodig Trokut, Sanja Kuzmanović
REALIZACIJSKI TIM Vladimir Dodig Trokut, Sanja Kuzmanović, Darko Schneider, Tomislav Šola, Branko Cerovac, Nikola Albaneže, Slavko Timotijević, Branka Prša, Pavel Posavec

 

 

MULTIMEDIJA STUDIJA GALERIJE ANTUNA AUGUSTINČIĆA

HR, produkcija: Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec i Applicon d.o.o., Samobor

KRATKI OPIS
U sklopu projekta Studija Galerije Antuna Augustinčića, financiranoga sredstvima EU fondova, Galerija Antuna Augustinčića je tvrtki Applicon d.o.o. povjerila multimedijsku obradu i prezentaciju svoga muzejskog fundusa i dokumentacije.
Razvijen je skup aplikacija na tri razine: na interaktivnim kioscima, na mobilnoj tablet-aplikaciji i na web stranici.
Interaktivni kiosci autorskim tekstovima, bazom podataka, minidokumentarcima i fotografijama predstavljaju Augustinčićev kiparski opus, a pozornost je pridana i zabavnim interaktivnim servisima za različite dobne skupine (igrama, kvizovima, geolokatoru…).
Mobilna tablet-aplikacija namijenjena je posjetiteljima koji žele proširiti svoje znanje o fundusu koristeći se audiovodičem i skeniranjem QR kodova.
Izrađena je nova web stranica koja svojim konceptom zadovoljava najmlađe korisnike, ali i one koji se žele baviti istraživačkim radom.
Web je također osnova za sve aktualne i buduće aktivnosti Studija GAA na društvenim mrežama.

VRSTA aplikacija, online fundus, web stranica, interaktivni kiosci
GODINA 2016.
AUTORSKI TIM Božidar Pejković, Davorin Vujčić, Applicon d.o.o.
REALIZACIJSKI TIM Božidar Pejković, Davorin Vujčić, Applicon d.o.o.

 

 

MULTIMEDIJA GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

HR, produkcija: Gradski muzej Vukovar i Design Studio D, Vinkovci

KRATKI OPIS

Stalni postav Gradskog muzeja Vukovar otvoren je 2014. godine. Suvremeno i atraktivno osmišljeno likovno rješenje stalnog postava, nastalo je na podlogama muzeološke koncepcije djelatnika Gradskog muzeja Vukovar kojima su se u pojedinim sekvencama pridružili suradnici iz drugih muzeja, bilo konceptualnim pristupom, bilo izborom građe iz svojih muzeja. U prezentaciji će biti prikazan stalni postav Gradskog muzeja Vukovar u likovnoj interpretaciji dizajnerice Nikoline Jelavić, s nizom multidimedijskih rješenja Studija D kojima se produbljuju teme, a posjetiteljima nudi izazov samostalnog istraživanja: od arheološke prošlosti, povijesti grada Vukovara, ratnih razaranja, progonstva, povratka i obnove života, kako bi mladi na suvremen i njima pristupačan način upoznavali prošlost, ali i ponijeli poruke važnosti mira i zajedništva.

VRSTA touch screen uređaji i video film postava GODINA 2015. AUTORSKI TIM Ružica Marić, prof. arheologije, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar;  Darko Puharić, Design Studio D REALIZACIJSKI TIM Ružica Marić, prof. arheologije, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar;  Darko Puharić, Design Studio D  

 

 

S GUPCEM U MUZEJU

HR, produkcija: Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačke bune, Gornja Stubica

KRATKI OPIS
Riječ je o izradi i implementaciji odabranog sadržaja iz stalnog postava na ekranima osjetljivima na dodir.
Na dva interaktivna kioska postavljeni su sadržaji grupirani u dvije teme: Seljačka buna i Hrvatski narodni preporod. Interaktivna aplikacija omogućuje proširenje prezentacije Seljačke bune u širem svjetlu feudalnih davanja, feudalnog društva i trgovine te prikaz ostalih buna koje nisu našle svoje mjesto u trenutačnoj koncepciji stalnog postava.
Aplikacija je omogućila i prikaz mjesta Seljačke bune u kolektivnom sjećanju. U dijelu o hrvatskome narodnom preporodu dan je širi europski kontekst, omogućen je dublji uvid u pojedine predmete iz postava te upoznavanje s obitelji Oršić, graditeljima dvorca, i njihovoj ulozi u preporodu.
U prigodnom kvizu posjetitelji mogu provjeriti svoje znanje, a planira se proširenje sadržaja edukacijsko-zabavnim interaktivnim igrama. Priprema aplikacija realizirana je uz pomoć modula za uređivanje virtualnih zbirki sustava M++ korištenjem muzejske dokumentacije obogaćene popratnim autorskim tekstovima uz pojedine tematske cjeline.
Projekt je djelomično financiran iz Programa poticanja inovaciju u turizmu.

VRSTA interaktivni kiosci
GODINA 2014. – 2016.
AUTORSKI TIM Vlatka Filipčić Maligec, Ivana Škiljan
REALIZACIJSKI TIM Link2 (Goran Zlodi, Luka Maroević, Ivanka Maroević)
SCENARIJ Vlatka Filipčić Maligec

 

 

VIDEO SPOT I VIRTUALNA ŠETNJA S VOĐENJEM KROZ EUFRAZIJEVU BAZILIKU U POREČU ZA PROJEKT EX.PO AUS

HR, produkcija: Istarska županija i NOVENA d.o.o., Zagreb

KRATKI OPIS
U sklopu projekta EX.PO AUS (širenje potencijala UNESCO-ovih lokaliteta na Jadranu), financiranoga EU sredstvima, IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007. – 2013., za Istarsku županiju kao naručitelja produciran je videospot i višejezični multimedijski DVD s virtualnom šetnjom episkopalnim kompleksom Eufrazijeve bazilike.
Potpuni virtualni doživljaj ostvaren je virtualnom šetnjom, uz profesionalnog vodiča koji korisnika vodi kroz virtualne panorame putanjom kojom bi turist doista prolazio.
Uz svaku lokaciju vodič daje objašnjenje, a panorame se automatski izmjenjuju. Vodič sadržava popis tema, mapa s oznakama svih panorama i ikone virtualnih panorama.
Video je sniman u formatu 1920 x 1080 piksela te sadržava snimke iz zraka napravljene bespilotnim letjelicama, time-laps sekvence te snimke s pokretnom kamerom na šinama.

VRSTA video i virtualna šetnja
GODINA 2014.
AUTORSKI TIM voditelj projekta Vladimir Torbica, prof., koordinatorice projekta Sandra Ilić i Iva Šegota, producent Ervin Šilić, Novena d.o.o. i Hand Desing d.o.o., autor teksta Ivan Matejčić
REALIZACIJSKI TIM voditelj projekta Vladimir Torbica, prof., koordinatorice projekta Sandra Ilić i Iva Šegota, producent Ervin Šilić, Novena d.o.o., Hand Desing d.o.o., autor teksta Ivan Matejčić
REŽIJA Ervin Šilić, Vinko Pašalić
SCENARIJ Ervin Šilić, Vinko Pašalić
KAMERA Goran Kuprešanin, Ervin Šilić
MONTAŽA Goran Kuprešanin
TRAJANJE 5´20¨ (virtualna šetnja uz stručnog vodiča traje 45 minuta)
IZVORNI FORMAT Full HD
kolor

 

 

PREMA VIRTUALNOM ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU

HR, produkcija: Arheološki muzej u Zagrebu

KRATKI OPIS
Arheološki muzej u Zagrebu, u suradnji s Geodetskim i Arhitektonskim fakultetom, od 2012. provodi projekt Prema virtualnom muzeju, kojemu je cilj istraživanje različitih alata i metoda 3D digitalizacije i vizualizacije digitalne kulturne baštine.
Stvaranje visokokvalitetnih 3D modela arheoloških predmeta i spomenika otvara Muzeju mnoge nove mogućnosti u daljnjoj prezentaciji građe.
Projektom Prema virtualnom muzeju istražili smo Web 3D prezentacije modela, holografski prikaz i stereoskopsku vizualizaciju, primjenu virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti te 3D ispis skeniranih predmeta.
Prezentacija digitalne muzejske građe, posebno 3D modela u virtualnom okruženju, omogućuje novi način komunikacije s muzejskim posjetiteljima kojima 3D format nije novost, ali ih potiče na drugačije promatranje kulturne baštine.

VRSTA virtualni muzej, Web 3D prezentacija modela, holografski prikaz i stereoskopska vizualizacija, virtualne (VR) i proširena (AR) stvarnost te 3D ispis skeniranih predmeta.
GODINA 2012. – 2016.
AUTORSKI TIM Ana Solter [Arheološki muzej u Zagrebu]
REALIZACIJSKI TIM Ana Solter [Arheološki muzej u Zagrebu], dr. sc. Dubravko GajskI [Geodetski fakultet, Zagreb], Roberto Vdović [Arhitektonski fakultet, Zagreb]

 

 

DIY HOLOGRAM ZAGORKA

HR, produkcija: Centar za ženske studije / Memorijalni stan Marija Jurić Zagorka, Zagreb i Radiona.org, Zagreb

KRATKI OPIS
U povodu 143. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke Centar za ženske studije, koji upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke, u suradnji s udrugom Radiona.org, javnosti je predstavio DIY projekt – hologram s likom Marije Jurić Zagorke.
Zagorkina kugla je LED hologram koji se temelji na postojanosti vida (engl. POV – persistance of vision), što je zapravo optička iluzija, pri čemu se LED tehnikom (tehnika svjetlećih dioda) vertikalnim linijama na kugli iscrtava slika. Zbog tromosti ljudskog oka i brzine vrtnje LED dioda, ona se u ljudskom mozgu projicira kao slika na kugli. Istodobno se projicira slika na obje polutke kugle, a zbog njezine zakrivljenosti dobiva se dojam holograma u 3D prostoru.

VRSTA hologram
GODINA 2015.
AUTORSKI TIM Deborah Hustić, Ana Pavlić, Davor Jadrijević, Mario Pavlić
REALIZACIJSKI TIM Davor Jadrijević, Mario Pavlić

 

 

VIZUALIZACIJA PRAPOVIJESNOG NASELJA VUČEDOL

HR, produkcija: Design Studio D, Vinkovci za Muzej vučedolske kulture, Vukovar

KRATKI OPIS
Muzej vučedolske kulture kao jedinstveni muzej u svijetu koji prezentira prapovijesnu kulturnu pojavu iz razdoblja eneolitika (3000. – 2500. g. pr. Krista) primjer je uspješne realizacije stalnoga suvremenog muzejskog postava čiji je sadržaj oplemenjen atraktivnim multimedijskim animacijama.
Takav oblik prezentacije plijeni pozornost posjetitelja svih profila i dobnih skupina kojima se vizualizacijom u 3D tehnologiji predočuju izgled i zvukovi prapovijesnog naselja Vučedola.
Ta je vizualizacija rezultat timskog rada niza stručnjaka i suradnika, a utemeljena je na autentičnim lokacijama i znanstvenim interpretacijama proizašlima iz dugogodišnjih arheoloških istraživanja, pružajući na taj način jedinstveno iskustvo i realnu sliku života iz 3. tisućljeća prije Krista.

VRSTA 3D animacija
GODINA 2015.
AUTORSKI TIM prof. dr. sc. Aleksandar Durman; Mirela Hutinec, dipl. arheolog; Darko Puharić, Design Studio D
REALIZACIJSKI TIM prof. dr. sc. Aleksandar Durman; Mirela Hutinec, dipl. arheolog; Darko Puharić, Design Studio D
REŽIJA Darko Puharić - Design Studio D
SCENARIJ prof. dr. sc. Aleksandar Durman
MONTAŽA Darko Puharić - Design Studio D
TRAJANJE 9'42''
IZVORNI FORMAT mp4 1080p
kolor

 

 

DIGITALNI SADRŽAJI TVRĐAVE BARONE

HR, produkcija: Grad Šibenik, konzorcij KADEI

KRATKI OPIS
Projekt obnove druge šibenske tvrđave – Barone – dovršen je njezinim otvorenjem 29. siječnja 2016. Jedinstveni sadržaj obnovljene tvrđave jest high-tech platforma proširene stvarnosti (AR), uz pomoć koje posjetitelji na suvremen i inovativan način mogu doživjeti priču o dramatičnim okolnostima koje su nametnule potrebu gradnje tvrđave te priču o uspješnoj obrani grada od osmanskih osvajača 1646./47. godine.
U pet segmenata povijesne priče kombinira se prikaz likova i radnji iz proširene stvarnosti, uz 3D animacije koje dočaravaju izgled grada, tvrđava i borbi iz 17. st.
Ista je tehnologija primijenjena na interaktivnim AR vidikovcima, koji korisnicima predstavljaju znamenitosti i turističku ponudu Šibenika.
U sklopu projekta snimljen je i 17-minutni povijesni dokumentarni film, a najznačajnije ličnosti, događaji i povijesni razvoj Šibenika predstavljeni su na interaktivnom touch screen pametnom stolu.

VRSTA aplikacija tehnologije proširene stvarnosti u interaktivnim AR vidikovcima, digitalni sadržaji na pametnom stolu
GODINA 2015.
AUTORSKI TIM konzorcij KADEI; Grad Šibenik; Muzej grada Šibenika (Tvrđava kulture – Šibenik)
REALIZACIJSKI TIM Matija Bumbak, Ivana Bujas Rupić, Gorana Barišić Bačelić, Josip Pavić, Maja Štritof, Hrvoje Budin, Ervin Šilić, Tomislav Žaja, Zoran Budak, Božidar Pergar
IZVORNI FORMAT različiti, ovisno o tipu sadržaja
kolor

 

 

PROŠIRENA STVARNOST TVRĐAVE BARONE

HR, produkcija: Grad Šibenik, konzorcij KADEI

KRATKI OPIS
U sklopu projekta Barone: otkrivanje bogate prošlosti – put prema uspješnoj budućnosti, koji se sastoji od dokumentarnog filma, interaktivnog stola i proširene stvarnosti, u realizaciji tvrtki Kadei 360 d.o.o., Gral film d.o.o. i Novena d.o.o., ovdje predstavljamo aplikaciju proširene stvarnosti koju je realizirala tvrtka Novena d.o.o.
Navedenim projektom razvijena je platforma za prezentaciju proširene stvarnosti tvrđave Barone. Tehnološki inovativnom proširenom stvarnošću povećana je turistička atraktivnost tvrđave kojom upravlja Grad Šibenik. Zahvaljujući toj tehnologiji, posjetiteljima se nudi poseban pogled na tvrđavu s hologramskim prikazom likova koji pričaju povijest svoje tvrđave integriranu u stvarnu sliku prostora što je posjetitelji doživljavaju uz pomoć posebnih naočala za proširenu stvarnost. U aplikaciji se koriste Epson Smart Glasses, MOVERIO BT-200. Osim uz pomoć posebnih naočala, sadržaj proširene stvarnosti može se vidjeti i na tabletu i smartphonu, a predstavljen je na četiri jezika te uključuje lik kroničara Frane Divnića koji preko virtualne stvarnosti opisuje zbivanja za napada Osmanlija, kao i dvije najpoznatije bitke u povijesti obrane Šibenika, onu iz 1646. i onu iz 1647. Tu je i lik dječaka Jure, koji nas vodi kroz cijeli prikaz proširene stvarnosti.
Animacija počinje tako da posjetitelj kroz naočale pogleda plakat s najavom teme, a on se pretvori u 3D model i iz njega izađe cijela animirana priča s likovima u prirodnoj veličini koji stoje pred nama na tvrđavi. Kad priča završi, posjetitelj ode do druge točke, na kojoj se priča nastavlja. Tijekom obilaska posjetitelj se zaustavlja na ukupno pet mjesta na kojima teče priča o obrani tvrđave Barone i njezinoj sjajnoj povijesti. Prikaz može biti popraćen demonstracijom AR-a na tabletu.

GODINA 2015.
AUTORSKI TIM Novena d.o.o., kao dio konzorcijskog tima KADEI (Kadei 360 d.o.o., Novena d.o.o., Gral film d.o.o., Kreativni nered d.o.o.); Grad Šibenik; Muzej grada Šibenika (Tvrđava kulture – Šibenik)
REALIZACIJSKI TIM Ervin Šilić, Tomislav Štefan, Dubravko Dragojević, Goran Kuprešanin, Marko Prpić, Božidar Pergar, Maja Štritof, Hrvoje Budin, Tomislav Žaja, Zoran Budak, Matija Bumbak, Ivana Bujas Rupić, Gorana Barišić Bačelić, Josip Pavić

 

 

3D TEHNOLOGIJA NA IZLOŽBI 'DIVOVI PATAGONIJE'

HR, produkcija: Conoko d.o.o. Zagreb

KRATKI OPIS
U godini u kojoj obilježava 140 godina od utemeljenja i 70 godina javnog djelovanja Prirodoslovni muzej Rijeka imao je priliku ugostiti putujuću izložbu Divovi Patagonije, koju je vidjelo više od 1,5 milijuna posjetitelja u svijetu.
Izložba Divovi Patagonije najveća je i najopsežnija putujuća izložba o dinosaurusima južne Zemljine polutke, koji općenito pokazuju ekstremnije značajke od dinosaurusa pronađenih na sjeveru. Izložba obuhvaća replike kostura izrađene prema cjelovitim fosilnim primjercima pronađenima na području Patagonije, kao i modele divovskih dinosaurusa izrađene prema originalnim primjercima i najnovijim znanstvenim spoznajama.
U sklopu izložbe tim Smart Guidea omogućio je posjetiteljima doživljaj proširene stvarnosti „živih“ dinosaurusa animirajući ih u dvije 3D tehnologije.
1. Tablet VR animacija. Ispred jednoga od najvećih kostura (giganotosaurus u stvarnoj veličini) instaliran je tablet s animacijom koja pretvara kostur u „živog“ dinosaurusa te ga stavlja u prirodno okruženje njegova vremena.
2. Oculus rift. Želeći posjetiteljima vjerno dočarati stvarne uvjete iz vremena dinosaurusa, napravljen je film koji oculus rift tehnologijom omogućuje realan susret sa „živim“ dinosaurusom u njegovu prirodnom okružju.
Rift je napredna tehnologija za prikaz stvarnosti koja u korisnika pobuđuje osjećaj prisutnosti na mjestu zbivanja radnje – kao da su zaista ondje. Čarolija prisutnosti na mjestu događaja stubokom mijenja sve, i nikada prije nismo mogli doživjeti uranjanje u svijet virtualne stvarnosti na taj način.

VRSTA tablet VR animacija i Oculus rift
GODINA 2016.
AUTORSKI TIM Smart Guide
REALIZACIJSKI TIM Conoko, Mobile Vision
kolor