HR | EN

Muzejski dokumentacijski centar organizira šesto izdanje MUVI 06: muzeji - video - film i drugo MUVI laba koji će se održavati u Zagrebu početkom prosinca 2016. te poziva sve Muzeje, redatelje, producente i IT tvrtke da podnesu svoje prijave za sudjelovanje u sljedećim programima:

FILM I MUZEJI
Ako ste u proteklih nekoliko godina snimili film o vašem ili nekom drugom muzeju ili priču vezanu uz baštinu prijavite se prijavnica
Kroz deset godina (2006., 2009., 2010., 2012., 2014.) MUVI: 06: muzeji-video-film je uspio napraviti veliki put - od manifestacije, zahvaljujući kojoj su u prikazivačkom dijelu programa sudionici mogli vidjeti oko 250 videa nastalih u produkciji hrvatskih i inozemnih muzeja i u čijoj je realizaciji predavanja, radionica i prezentacija sudjelovalo oko tridesetak vanjskih suradnika/suradnica iz Hrvatske i inozemstva  - do manifestacije koja danas afirmira hrvatski muzejski neprofesijski film u jedinstvenim prezentacijskim i produkcijskim mogućnostima Dvorane Gorgona, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

uvjeti prijavljivanja filmova. Filmove mogu prijaviti - redatelji, producenti, distributeri, nacionalna filmska tijela, privatne osobe - koji imaju pravo i ovlaštenje za zastupanje i prijavljivanje filmova.
Prijaviti se mogu dokumentarni filmovi svih duljina trajanja. Prihvaćeni formati su navedeni u prijavnici. Trajanje filmova nije ograničeno, kao ni godina produkcije.

odabir i selekcija  filmova. Organizator manifestacije/glavni selektor odabire filmove za prikazivački program. Prilikom odabira filmova može koristiti savjetnike po vlastitom odabiru.
Organizator manifestacije/glavni selektor odlučuje o rasporedu prikazivanja. Broj filmova u pojedinom programu ovisit će o duljini trajanja pojedinog filma.
Konačna obavijest o odabiru, prijavitelju će biti poslana najkasnije do kraja rujna 2016. godine.

dozvola za pohranu filmova u videoteci MDC-a. Prijavitelj ovlašćuje Muzejski dokumentacijski centar da zadrži sve video/filmove i audiovizualne snimke u dokumentacijskoj zbirci Videoteka MDC-a te da filmovi mogu biti uneseni i u digitalnu bazu podataka te objavljeni u Videoteci online.

MUVI lab: AV PROJEKTI I MUZEJI
Ako ste autori različitih inovativnih multimedijskih projekata: web stranica, mobilnih aplikacija, 3D animacija, virtualnih izložaba, blogova, holograma, igara... prijavite se prijavnica
Od prošlog petog izdanja MUVI lab je postao sastavnim dijelom manifestacije pa ga s veseljem najavljujemo i ove godine. To je tematski blok u kojemu autori različitih inovativnih multimedijskih projekata: web stranica, mobilnih aplikacija, 3D animacija, simulacija virtualne stvarnosti u 3D tehnologiji, virtualnih izložaba, blogova i holograma govore o tehničkim značajkama, mogućnostima i funkcionalnosti, ali i o zanimljivostima s kojima su se susreli pri kreiranju tih multimedijskih sadržaja.
Ono što smo i kod prvog MUVI laba istaknuli kao iznimno važnu činjenicu je da sve prezentacije predstavljaju zajedno, muzealci i njihovi vanjski suradnici – angažirane tvrtke.

FORUM DOBRIH IDEJA, INOVACIJA I TEHNOLOGIJA U MUZEJIMA
Ako se bavite razvojem inovacija i novih tehnologija koje se mogu primijeniti i u muzejima prijavite se prijavnica

Forum dobrih ideja, inovacija i tehnologija u muzejima bi na jednom mjestu mogao okupiti inovatore, gospodarstvenike, inovativne poduzetnike i znanstvenike i muzealce, tj mogao bi postati mjesto sastajanja predstavnika stručnog, akademskog i gospodarskog sektora. Prijenos znanja, istraživačkih rezultata, proizvoda i novih tehnologija, kao i njihovo uvođenje u muzeje postaju upravo nezaobilazni za naše muzeje.
U vrijeme izraženih problema vezanih uz financiranje projekata bila bi to mogućnost da se upoznamo s nekim rješenjima, saznamo kolika sredstva iziskuje njihovo uvođenje u muzeje, kako bismo racionalno, mudro i krajnje odgovorno mogli planirati projekte.međunarodne pespektive. Od 2006. kada je MUVI pokrenut kao bijenalna manifestacija do ove, 2016. godine osnažio je svoje međunarodno značenje: počeli smo prikazivati filmove iz svjetskih muzeja, zbornik objavljivati dvojezično, a od prošlog MUVI-ja 05/2014. pozivati i inozemne goste koji rade na sličnim projektima (AVICOM/Fiamp, Heritage in Motion, Semantica, d.o.o.).

Istodobno smo uspjeli napraviti evidenciju video/filmske muzejske baštine nastale u skromnim produkcijama samih muzeja i najaviti projekt Videoteka online (uskoro na webu MDC-a) gdje bi svi prikazani filmovi trebali postati dio AV digitalnog repozitorija, referentnog mjesta ponajprije za upoznavanje muzejske filmske baštine, ali i za stručna i znanstvena istraživanja.

cilj manifestacije. Cilj je Muzejskoga dokumentacijskog centra kao organizatora da ovom bijenalnom manifestacijom koja se tradicionalno održava u Zagrebu u prosincu i koja promiče i prati muzejsku filmsku i audiovizualnu baštinu muzeja - uz druženje s domaćim i inozemnim autorima, kroz već uobičajeni prikazivački program, radionice, predavanja i uvijek nešto novo - pridonese promociji svjetske i hrvatske AV i filmske baštine i afirmira rad muzeja na ovome području.

program manifestacije sadržavat će: prikazivački filmski program; MUVI lab - prezentaciju multimedijskih projekata; Forum dobrih ideja, inovacija i tehnologija u muzejima; predavanje i radionicu.
Finalni program ćemo objaviti u rujnu 2016. godine.

medijsko praćenju manifestacije bit će moguće na portalu www.mdc.hr kao i na društvenim mrežama Facebook, Twitter.
više o prethodnim manifestacijama MUVI: muzeji-video-film možete potražiti na portalu MDC > Skupovi i manifestacije > MUVI: muzeji-video-film

vizualni identitet  Igor Kuduz, D72 visual communications
organizaciju i realizaciju MUVI 06: muzeji-video-film provodi Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44, Zagreb
partner u projektu MUVI 06: muzeji-video-film je Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
financijska potpora Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Zagreb

osobe za kontakt
Lada Dražin-Trbuljak I autorica i voditeljica projekta I T: +385 (1) 4817 054 I ldrazin@mdc.hr
Zlatko Domić I tehnička podrška IT +385 (91) 5913 679
Denis Bučar I informatička IT +385 (1) 4876 572  I dbucar@mdc.hr