HR | EN

u susret Filmskom programu MUVI: muzeji – video – film i Festivalu inovativnih multimedijskih i web projekata MUVI LAB

Šesto izdanje manifestacije video/filma MUVI: muzeji – video – film i prvo festivala multimedijskih i web projekata MUVI LAB, održat će se 1. i 2. prosinca 2016. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar.

Cilj ovogodišnje manifestacije je popularizacija video/filmskih te multimedijskih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između muzeja i ICT sektora.

Prvoga dana manifestacije u filmskom prikazivačkom dijelu hrvatska će se stručna, ali i šira kulturna javnost imati prilike upoznati s 34 filmska ostvarenja. Projekcije će se održavati u dva prostora: Dvorani Gorgona (21 film) i u Prostoru 'Ekstenzija (34 filmova). Posjet projekcijama je besplatan.
Uz domaći i strani program filmova nastalih uglavnom u produkciji muzeja, ali i arhiva, udruga, turističkih zajednica, javnih ustanova i umjetnika, gledatelje očekuju razgovori i susreti s autorima, profesionalnim filmskim djelatnicima i muzealcima.
'Filmske priče' raspoređene su u četiri tematska bloka i posvećene su baštini, muzejima, muzejskoj građi, umjetnicima, filmovima o izložbama i za izložbe, etnološkim, antropološkim i arheološkim zapisima, zaštiti i edukativnoj djelatnosti.

Filmski program započinjemo filmom Barone, dobitnikom nagrade na Zagreb Tourfilm festivalu, u kategoriji najboljeg hrvatskog filma do šezdeset minuta.
Kroz život grada Šibenika u 17. stoljeću vodi nas Frane Divnić, hrvatski književnik, izdavač, pjesnik i prevoditelj. Opisuje nam kako se tada živjelo, a upoznaje nas i s najznačajnijim bitkama 1646. i 1647. godine kada je grad obranjen od dva osmanlijska napada.
Film je snimljen u sklopu projekta Barone: otkrivanje bogate prošlosti – put prema uspješnoj budućnosti koji je ispričao priču o Šibeniku 17. stoljeća kroz četiri različita medija: dokumentarni film, naočale za proširenu stvarnost, interaktivnu aplikaciju na pametnom stolu i panoramsku kabinu. Hrvatska turistička zajednica prepoznala je zanimljivost ovoga projekta i dodijelila mu ove godine nagradu za 'Kulturnu atrakciju godine'.

Scena iz film Barone, 2015., produkcija: Gral d.o.o., Grad Šibenik
 

Pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu uz redateljski, scenaristički i snimateljski angažman Eve Kraljević. To su filmovi Svijet zvukova – Branko Jugec i Svijet zvukova – Anamarija Hribar, koji nas je kroz priče njihovih aktera ponovno podsjećaju na jednu od najuspješnijih humanitarnih kampanje 'Dajmo da čuju' koja je realizirana prije 15 godina.

Film Svijet zvukova: Anamarija Hribar, 2016., produkcija: Tiflološki muzej, Zagreb
 

Autorica izložbe Željka Sušić koja je i inicirala snimanje filmova, zapisala je: Anamarija i Branko se razlikuju po godinama i po mjestu i načinu života. Njihovi životi teku drugačijim ritmovima, no ono što ih povezuje jest mali aparat koji im je omogućio da upoznaju svijet zvukova oko sebe. Brankov zvučni svijet je svijet cvrkuta ptica, lajanja pasa u mirnome zagorskom zaseoku...Svijet Anamarije je svijet tinejdžerice koja se školuje u užurbanom gradu, svijet sporta, dinamike i glazbe.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka je u povodu obilježavanja 120. obljetnice izgradnje Guvernerove palače (1896. – 2016.) u kojoj je smješten, krenuo u poduhvat snimanja dokumentarnog filma Palača obasjana mediteranskim suncem.

Palača obasjana mediteranskim suncem, 2016., produkcija: Sveznadar.com i Pomorski i povijesni muzej Rijeka
 

Kustosi muzeja dr.sc. Tea Perinčić, Margita Cvijetinović-Starac, Tamara Mataija, Ivo Mileusnić i knjižničar muzeja Igor Žic upoznaju gledatelje s izgradnjom Guvernerove palače i njezinim graditeljem Alajosom Hauszmannom, posjetima careva i hrvatskih kraljeva Josipa II. i Franje Josipa Rijeci, s riječkom heroinom Karolinom Belinić, skrivenim tunelima ratnog skloništa i ostalim zanimljivim povijesnim pričama Pomorskog i povijesnoga muzeja Hrvatskog primorja.

Iz Srbije nam dolazi Perfect Ride, umjetnički video autora Saše Tkačenka o skejteru koji u zatvorenom Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (od 2007. zatvoren radi rekonstrukcije) pokušava izvesti 'savršenu vožnju' otkrivajući istovremeno napušten interijer muzeja koji je smatran remek-djelom jugoslavenskog modernizma.

Film Perfect Ride, 2014., produkcija: Muzej savremene umetnosti Beograd, autor: Saša Tkačenko
 

Film Statut grada Dubrovnika – restauracija prijepisa iz 1437. nastajao je u razdoblju od tri godine i pratio je postupke i zahvate restauracije Statuta. Prikazao je sve izazove i probleme tog zahtjevnog projekta, zbog čega, osim dokumentarne, ima i određenu obrazovnu vrijednost jer široj publici približava stručne postupke restauracije knjiga i zapisa starih više stoljeća.

Film Statut grada Dubrovnika – restauracija prijepisa iz 1437., 2015., produkcija: Hrvatski državni arhiv, Zagreb
 

Od domaćih filmova još se izdvajaju Van škvare, ciko mandroča, prvo hrvatsko dokumentarno ostvarenje koje donosi cjelovitu priču o betinskoj drvenoj brodogradnji i kalafatima – brodograditeljima koji su stoljećima ljubomorno čuvali svoja znanja i vještine prenoseći ih samo odabranim pojedincima.

Promotivni film muzeja Muzej betinske drvene brodogradnje, 2016.
 

Muzeji u loncu bavi se istraživanjem tradicijske prehrane istočne Hrvatske i dokumentiranjem pripreme trideset zaboravljenih jela, skrećući pozornost na potencijal koji taj dio baštinske kulture ima u turističkoj promidžbi Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Autorica projekta i koncepcije filma Maja Žebčević Matić pokrenula je sa svojim suradnicima veliki kolaborativni projekt na kojemu je surađivalo petnaest slavonskih muzeja, koji su bili domaćini terena i suorganizatori pripreme jela.

Film Muzeji u loncu, 2015., produkcija: Gradski muzej Požega
 

U sklopu istoga Prikazivačkog programa 2, u Prostoru 'Ekstenzija' gledatelji će u filmovima Lov(ci) na rake i Raki & sipe etnologa Maria Buletića i Nuše Hauser koji potpisuju autorski koncept, kameru i montažu, pronaći priče o glavnim protagonistima, ribarima Gianniju i Robertu Giotto, koji govore o važnosti lova na rakove za lokalnu zajednicu tijekom povijesti, te o tradiciji i tehnikama lova u Premanturi nekada i danas.

Film Lov(ci) na rake, 2016., produkcija: Javna ustanova Kamenjak, Premantura; Udruga PoStav - Razvoj komunikacije u kulturi, Pula
 

U filmskom programu koji će se događati u Prostoru 'Ekstenzije' gdje će se prikazivati svih 34 filmova, moći će se pogledati i pedesetominutni film o umjetniku Jozi Kljakoviću te saznati više o vrijednoj donaciji prostora i fundusa Zbirke Joze Kljakovića na Rokovu perivoju u Zagrebu. Film donosi uvid u život i djelo Joze Kljakovića, koji je bio buran, plodan, nekonformističan, obilježen emigracijama (u Italiju i Argentinu), radom na velikim muralima (crkva sv. Marka u Zagrebu, sv. Martina u Vranjicu, sv. Eustahija u Dobroti, sv. Marije u Biskupiji kod Knina te u Zavodu sv. Jeronima u Rimu), štafelajnim slikarstvom, ilustracijama knjiga, scenografijom, karikaturom te spisateljskim radom.

Film Jozo Kljaković: život i djelo, 2009., produkcija: Memorijalna zbirka 'Jozo Kljaković', Centar za likovni odgoj grada Zagreba
 

Kratki edukativni film Reciklirajmo zajedno – staklo nastao je suradnjom udruge Eko-Zadar s Muzejom antičkog stakla i Čistoćom d.o.o., Zadar. Film je nastao s namjerom da se ponajprije djeci približi povijest izrade stakla od antike do danas, proces njegova nastajanja i načini njegova recikliranja.

Film Reciklirajmo zajedno - staklo, 2015., produkcija: Muzej antičkog stakla, Zadar
 

Iz stranog programa izdvajamo Gaser u Crnoj Gori, potreba i ponos, priču o austrougarskom Gaseru, koji nakon što je 1870. uvezen uskoro postao statusni, nacionalni i etnološki element u životu Crne Gore u 19. stoljeću.

Film Gaser u Crnoj Gori 'Potreba i Ponos', 2016., produkcija: JU Muzeji i galerije Budva
 

Drugoga dana na Festivalu multimedijskih i web projekata MUVI LAB kroz devetnaest prezentacija vodit će nas muzealci i njihovi vanjski suradnici (inovatori, poduzetnici, znanstvenici). Imat ćemo prilike upoznati se s recentnim primjerima i rješenjima hrvatske muzejske digitalne baštine, ali i uspostaviti dijalog s predstavnicima ICT sektora koji se sve više uključuje u razvijanje muzejskih projekata.
Bit će tu govora o aplikacijama, koje su rađene da bi posjetitelje izložaba (uz izložbe Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse i U svijetu zvukova) ili stalnih postava

Aplikacija TESLA LAB u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, 2016.; produkcija: Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Zagreb; Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
 

(Tesla lab prikazuje posjetiteljima Tehničkog muzeja Nikola Tesla informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima) potaknule na što aktivnije sudioništvo; interaktivnim 3D igrama kojima se želi pobuditi najčešće interes vrlo mlade, ali i zaigrane publike

3D interaktivna igra Betinski brodograditelj, 2015., produkcija: Muzej betinske drvene brodogradnje i Momentum studio, Five
 

(3D interaktivna igra Betinski brodograditelj) ili nam putem suvremenoga multimedijskog umjetničkog izraza stvaraju ambijent koji nas vraća u rano doba života crkve Svetoga Donata (multimedijska izložba Starohrvatska baština u novome svjetlu) a čiju veliku vrijednost moramo prepoznati i u rezultatima znanstvenih istraživanja mogućnosti digitalne restauracije boja predmeta iz ranoga srednjega vijeka.

Multimedijska izložba Starohrvatska baština u novome svjetlu, 2015./2016., produkcija: Arheološki muzej Zadar; Gordana i Zorislav Šojat, Zagreb
 

Potencijalima prezentacija digitalne muzejske baštine putem virtualnih zbirki, virtualnih muzeja, web arhiva, online fundusa, online kataloga, 3D prezentaciji modela (Istarski tradicijski instrumenti online; Umrežavanje digitalnih zbirki hrvatskog muzeja turizma i virtualnog muzeja turizma MUVITUR – iskustva, mogućnosti i izazovi, Web arhiv Anti-muzeja Vladimir Dodig Trokut, Virtualni muzej Arheološkog muzeja u Zagrebu) zasigurno ćemo se još više baviti sljedećih godina, kako bismo stručnoj, ali i široj javnosti što više otvorili virtualna vrata naših muzeja.

Prema virtualnom Arheološkom muzeju u Zagrebu, 2012. - 2016., produkcija: Arheološki muzej u Zagrebu
 

Multimedija Gradskog muzeja Vukovar, 2016., produkcija: Gradski muzej Vukovar i Design Studio D, Vinkovci
 

Za klasične posjetitelje muzeja multimedijske inovacije (Multimedija Studija Galerije Antuna Augustinčića, Multimedija Gradskog muzeja Vukovar) pružit će nove i dinamičnije načine proučavanja sadržaja, a virtualne šetnje, virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti omogućit ulaske u nove prostore istraživanja i interpretacije muzejskih sadržaja.

Digitalni sadržaji Tvrđave Barone, 2015., produkcija: Grad Šibenik, konzorcij KADEI (Kadei 360 d.o.o., Novena d.o.o., Gral film d.o.o., Kreativni nered d.o.o.)
 

Proširena stvarnost Tvrđave Baroe, 2015., produkcija: Grad Šibenik, konzorcij KADEI Kadei 360 d.o.o., Novena d.o.o., Gral film d.o.o., Kreativni nered d.o.o.)
 

Tako ćemo u programu moći pratiti ne samo složene i financijski zahtjevne projekte poput onoga konzorcija Kadei koji je realizirao Digitalne sadržaji Tvrđave Barone, već i inspirativne projekte malih muzeja poput projekta DIY projekt – hologram s likom Marije Jurić Zagorke koji je u povodu 143. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke Centar za ženske studije, koji upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke, razvio u suradnji s udrugom Radiona.org.

DIY hologram Zagorka, 2015., produkcija: Centar za ženske studije / Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Zagreb i Radiona.org, Zagreb
 

Kroz 19 prezentacija (16 muzejskih i 3 baštinska projekta) bit ćemo se u prilici uvjeriti da digitalno doba u muzejima već prilično uspješno traje.

 

MUVI 06 se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a više detalja o filmovima i prezentacijama možete pogledati OVDJE.

MUVI 06 / 2016
ORGANIZATOR
Muzejski dokumentacijski centar
Ilica 44/II, 10000 Zagreb
T: + 385 1 48 47 897 | F: + 385 1 48 47 913 | www.mdc.hr | info@mdc.hr

FP1 = [FILMSKI PROGRAM 1]
[MUVI 06: muzeji-video-film / izbor filmova]
MJESTO ODRŽAVANJA
MSU, Dvorana Gorgona
VRIJEME ODRŽAVANJA
1. prosinca 2016. [10 – 15.30]

FP2 = [FILMSKI PROGRAM 2]
[MUVI 06: muzeji-video-film / svi filmovi]
MJESTO ODRŽAVANJA
MSU, Prostor 'Ekstenzija'
VRIJEME ODRŽAVANJA
1. prosinca 2016. [10 – 16.30]
2. prosinca 2016. [10 – 16.30]

MUVI LAB [FESTIVAL MULTIMEDIJSKIH I WEB PROJEKATA]
MJESTO ODRŽAVANJA
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
VRIJEME ODRŽAVANJA
2. prosinca 2016. [9.30 – 15.00 sati]

MUVI forum [FORUM DOBRIH IDEJA, INOVACIJA I THENOLOGIJA U MUZEJIMA]
MJESTO ODRŽAVANJA
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
VRIJEME ODRŽAVANJA
2. prosinca 2016. [15.00 – 15.30 sati]


više o prethodnim manifestacijama MUVI: muzeji-video-film možete potražiti na portalu MDC > Skupovi i manifestacije > MUVI: muzeji-video-film
vizualni identitet Igor Kuduz, D72 visual communications
organizaciju i realizaciju MUVI 06: muzeji-video-film provodi Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44, Zagreb
partner manifestacije MUVI 06: muzeji-video-film je Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
financijska potpora Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Zagreb
medijsko praćenje manifestacije bit će moguće na portalu www.mdc.hr kao i na društvenim mrežama Facebook, Twitter
osobe za kontakt
Lada Dražin-Trbuljak, autorica i voditeljica projekta I T: +385 (1) 4817 054 I ldrazin@mdc.hr